- hirdetés -

Cinkusiak és népdalkörösök jártak az olvasókörök országos ülésén.

Nagykanizsán tartotta őszi vezetőségi ülését az Olvasókörök Szövetsége november 12-13 között. A határon túli tagszervezeteket is tömörítő civil szervezetnek 2010 óta az orosházi Deák György a társelnöke.

Vezetésével a Cinkusiak Baráti Körét és a Bokréta Népdalkört is képviselő, hattagú küldöttség utazott városunkból a Princi partján fekvő „Sáskaország” fővárosába. Az elnevezés az ott lakók, és egy korabeli írás tanúsága szerint is a környékbeli vásárokat egykor sáska módjára ellepő, szorgalmas és törekvő kanizsai kereskedőkre utal.

A mostani rendezvénynek a 141 éves Kiskanizsai Polgári Olvasókör volt a házigazdája, akik a helyi kultúra értékeivel, a város hagyományőrző közösségeinek, intézményeinek tevékenységével is megismertették a résztvevőket. A vezetőség arról is döntött, hogy tavaszi közgyűlését a Hódmezővásárhelyhez tartozó Sóshalmi Olvasókörben, az Olvasókörök Szövetsége 2012-es, nagy, nyári találkozóját pedig Mohácson tartja. Így a szövetség vándorbotja az idei találkozónak helyet adó újvidéki Magyar SzóPonttól jövőre ismét Magyarországra kerül.

Az 1991-ben alakult Olvasókörök Szövetsége nyári programjának 2007-ben Orosháza is helyet adott. Akkor egy évig a vendéglátó Cinkusiak Baráti Köre őrizte az összetartozást szimbolizáló vándorbotot, amelyet a 2008-as találkozó házigazdájának, a vajdasági Zentagunarason működő Mosoly Vers- és Énekmondó Együttesnek adtak át.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.