- hirdetés -

Az ételallergiások problémáival veszi fel a harcot a DALI-ÁS Klub. Az első klubfoglalkozás szombaton volt a Diáktanyán.

A DALI-ÁS Klub Közhasznú Egyesület elnöke Tóth Margit kisfiánál már csecsemőkorban kiderült összetett tej-, tojás-, dió-, mogyoróallergiája van. A legnehezebb Margó számára az volt, hogy egyedül érezte magát ezzel a problémával, jól jött volna számára néhány jó tanács. Ekkor jött az ötlet: sorstárs szülők összefogásával megalakítják a DALI-ÁS Klubot.

– A klub elnevezése a főbb megbetegedések rövidítéséből született: Diabétesz, Allergia, Lisztérzékenység és (táplálék-) Intoleranciák. Egy közösségben megbeszélhetjük nehézségeinket, megoszthatjuk tapasztalatainkat és erőt adhatunk egymásnak már azzal is, hogy a problémánkkal nem vagyunk egyedül – hangsúlyozta Tóth Margit. – A legnagyobb probléma a táplálékallergiában szenvedő gyermekek, fiatalok esetében, hogy a városban még mindig nem megoldott a közétkeztetés, sőt, semmilyen támogatásban nem részesülnek. Ezek a gyerekek betegségükből eredően speciális diétára szorulnak. A leggyakoribb a tej-, tojás- és szójaallergia.

Ételkóstolásra is volt lehetőség a klubfoglalkozáson (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Csányi Judit kislányánál másodikos korában diagnosztizálták a tej-, tojás-, szója- és tartósítószer allergiát. Gyakori hasfájás, bőrkiütések, később légúti tünetek jelezték az ételallergia meglétét.
– Borzasztóan kétségbeestem, amikor kiderült az ételallergia, nem tudtam elképzelni, hogy a tejet és tojást lehet valamivel is helyettesíteni, és segítséget sem igazán kaptam. Interneten, könyveken keresztül kutakodtam, és tanultam meg újra főzni. Mindenféle ételben az összes összetevőt ellenőrizni kell amikor vásárolok, mert bármiben lehet az, amire allergiás a gyermekem. Ez nemcsak a mindennapi étkezésben nehéz, hanem például akkor is, ha vendégségbe megyünk. Nagyon örültem a klub megalakulásának, mert már nem vagyunk egyedül a problémánkkal – hangsúlyozta Csányi Judit.

A klub az Egészségsziget Egyesület közreműködésével egy felmérést végzett a diétás igényekről. Az egyesület nemrégiben nagylelkű felajánlást kapott az Ibolya majortól, a félmillió forintot a speciális diétát igénylő gyermekek étkeztetésének támogatására fordítják. A major azt is vállalta, hogy a jövőben a versenylovuk, Kreccs által megnyert pénzösszegek 10 százalékát az egyesületnek adományozza.

A DALI-ÁS Klub elérhető a Facebookon, illetve a dalias.klub@gmail.com e-mail címen.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.