- hirdetés -

Ezzel a címmel nyílt kiállítás csütörtök délután a Táncsics gimnázium aulájában a Német Kisebbségi Önkormányzat szervezésében.

A tárlat anyaga Ulm városából érkezett az ottani Dunai-Sváb Alapítvány és Központi Múzeum gyűjteményéből. A megnyitón dr. Abonyi Lajos 1. elnök elmondta, hogy a “Schwäbische Türkei” azaz a Sváb Törökország a Duna-Dráva-Balaton közötti területet jelenti, ahová 1720 után a magyarok, szerbek és horvátok közé új telepesek érkeztek Pfalzból, Hessenből, Fuldából, Bajorországból, a Westerwaldból. Hozzátette, hogy a német nyelv a 17. századi magyar elnevezés után ezt a vidéket a törökök földjének tekintette a korábbi magyar neve alapján, de a törökök kiűzése után a “sváb” jelzővel jelölték.

A kiállítás laudációját dr. Formann István 2. elnök tartotta aki részletesen beszélt a svábokról, és a szépszámú érdeklődőnek felvillantott néhány történetet mindennapi életükről szokásaikról.

Színes tablókon mutatják be a magyarországi svábok életét (Fotók: Melega Krisztián)

– Ez a népcsoport sokat adott Magyarországnak, ők is hozzájárultak az ország felvirágoztatásához, hiszen a törökdúlást követően a kietlen területeket művelés alá vonták. Csak egy példa a nagyszerű munkájukról: kk nemesítették ki Bonyhád térségében a magyar tarka szarvasmarhát. Ez a mostani tárlat az 1720 utáni kort, a közös magyar-német múltat, kultúrát mutatja be sok szöveggel és színes fotókkal – mondta Formann István.

A megnyitón a Nagymányokról érkezett Németh Tibor játszott koncertciterán és énekelt hagyományos sváb dalokat, majd Kovács Emese, a Táncsics gimnázium 11/c-s tanulója mondott németül verset.

A kiállítás munkanapokon, munkaidőben december 2-ig tekinthető meg a gimnázium aulájában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.