- hirdetés -

November végén elkezdődnek a magasépítési munkák a Meszes-kisközben.

Látványos részéhez érkezett a 2009-ben indított főtér pályázat – jelentette be dr. Dancsó József csütörtöki sajtótájékoztatóján. A polgármester úgy vélte, minden jelentősebb város rendelkezik olyan közösségi hellyel, ahol az emberek összegyűlnek, események vannak és a tér körül a komfortérzetet növelő üzletek, szolgáltatási helyek alakulnak ki.

A főteret az elbontott Hotel Alföld helyén építik majd meg, ám sokan felvetik a kérdést, hogy a város miért nem munkahelyet létesített a főtér helyett?
– Amikor 2009-ben a főtérre pályáztunk, a közmunkaprogram kivételével nem volt semmilyen munkahelyteremtő pályázat az önkormányzatoknak, elsősorban az ilyen jellegű beruházásokat részesítették akkor előnyben. Nekünk elsősorban az élhető várost kell biztosítani, ehhez pedig fontos a főtér – mondta Dancsó. Hozzátette: azzal, hogy orosházi vállalkozó nyerte a kivitelezés első ütemének megvalósítását, a város munkahelyeket teremt a helyieknek.

A pénzügyi részről és a munkafolyamatokról a projektért felelős alpolgármester, Csizmadia Ibolya beszélt. A projekt teljes összege 940 millió 805 ezer forint, ebből 79,2 %-ot, 745 millió 104 ezer forint támogatást kapott a város. A város önereje 195 millió 701 ezer forint lesz.

A leromlott állapotú üzletsor hamarosan megújul (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– A főtér esetében a közbeszerzési eljárás két részre, magasépítésre és térépítésre lett bontva. A magasépítés munkáit az orosházi Iványi Kft. nyerte, amit 56.8 millió forintért vállalt el. A munkálatok november közepén meg is kezdődhetnek – mondta. Ennek keretében a Meszes-kisközben a Mikszáth utcai üzletsoron megtörténik a teljes külső és belső felújítás, a homlokzat szigetelésr. Megújul a teljes gépészeti- és elektromos hálózat, emellett a belső udvar is megnyílik a gyalogosok előtt. A Győri Vilmos téren négy üzletet újítanak fel, a többi megfelel az előírásoknak. Az épületek egységes homlokzatot kapnak, amely illeszkedik a már korábban elkészült egyházi épületekhez, ezáltal az épületegyüttes városképi jelentőségű lesz. Ebben az ütemben újul meg a házasságkötő terem is. Itt akadálymentesítenek, cserélik az elektromos vezetékeket és a hangosítást, valamint átalakítják a belső tereket is, így az eddigi zsúfoltság megszűnik.

Az alpolgármester hozzátette: magának a főtérnek az építése csúszik, hiszen a térépítésre kiírt közbeszerzés nem lett eredményes.
– A város vezetése a felelős gazdálkodás jegyében és a költségvetési egyensúly megtartása érdekében már korábban úgy döntött, hogy új közbeszerzési eljárást indít, mivel így lesz lehetősége a végső költségeket a leginkább mérsékelni – mondta Csizmadia Ibolya. Hozzátette, hamarosan újra kiírják a közbeszerzést, ám az közel félmilliárd forint, így ez előírások miatt több egyeztetés szükséges, ami lassítja a folyamatot. Ha az újabb kiírás eredményes lesz, a munkák 2012 tavaszán kezdődnek majd. A teljes építkezést 2013. november 30-ig kell befejezni.

A nyertes Iványi Kft. vezetője, Iványi István kérdésünkre elmondta: november 20-a körül megkezdik az építkezést, és ha nem lesz kemény tél, akkor jövő nyáron elkészülnek vele. Az építőmester kiemelte, összesen 30 főnek biztosít majd munkát ez az építkezés. Az építési területet kerítéssel veszik körbe, és várhatóan nem lesz forgalomkorlátozás.

Elhangzott, hogy az érintett üzlettulajdonosokat már értesítették arról, hogy november közepéig ki kell költözniük az üzletekből. A felújítás ideje alatt a Kossuth utcai volt műszaki áruház helyére költöznek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.