- hirdetés -

A szakemberek szerint a téli gumi használata nagyban növeli a biztonságos közlekedést a hideg időben, de jelenleg hiány van belőle. Gumis kérdések és válaszok Orosházáról.

A napokban bejárta a hír az országos sajtót is, hogy hiány van téli gumiból. Pedig lassan, de biztosan jön a hideg idő, így nem árt autónkat felkészíteni a zordabb időjárási körülményekre. Ennek egyik legfontosabb eleme a gumik megfelelő állapota. A szakemberek egyöntetűen azt mondják, hogy +7 celsius fok alatt érdemes a nyárit télire cserélni. Erről és az ellátási gondokról is kérdeztük Orosháza két ismert gumiszervízesét.

Halottak napján fel, bolondok napján le

– Alapvetően a mintázat és az anyagösszetétel között van a legfőbb különbség nyári és téli abroncs között – mondja Jelinek Zsolt, a Móricz Zsigmond utcán található Jelinek Kft szervízvezetője, aki kérésünkre bemutatta a legfőbb különbségeket is.

Már most érdemes feltenni a téli gumit

– A nyári gumi +7 celsius fok alatt elveszti tapadó képességének nagy részét, így nem biztonságos vele a közlekedés. A téli gumi ezzel szemben hamar felveszi az üzemi hőmérsékletet, rugalmas marad a mintázata, ezért öntisztuló is, így megőrzi a tapadást hideg időben száraz, nedves, havas vagy latyakos aszfalton is. Azt mondják a szakmában, hogy a téli gumit halottak napján (november 1.) tegyük fel és bolondok napján (április 1.) vegyük le – fogalmazott Jelinek Zsolt.

A szakember hozzátette: hiába van +15 celsius fok napközben, kora reggel és naplemente után a hőmérséklet visszaesik +7 fok alá. Ezért azoknak, akik korán reggel vagy késő este autóznak, esetleg külföldre mennek, már most ideje feltenni a téli gumit.

A kopott abroncs balesetveszélyes

A Szent István király utcai Oros-Gumi Kft vezetője, Kovács Tibor is azt hangsúlyozta, hogy mindenképpen érdemes +7 celsius fok alatt lecserélni a nyári abroncsokat télire, de nem csak a személyautóknál kell figyelni a gumik minőségére. Ott jártunkkor éppen egy kamionon cserélték az elhasználódott gumiköpenyeket.
– Magyarországon még nem keresik túlzottan a teherautókra a téli abroncsokat. De a szigorú ellenőrzések miatt itt sokkal komolyabban veszik, hogy megfelelő minőségű és mintázatú gumikon fussanak a járművek. Kimondottan igaz ez a téli időszakra, amikor a csúszós úttesten kell biztosítani a megfelelő tapadást – fogalmazott Kovács Tibor.

A teherautókon is ellenőrizni kell az abroncsok állapotát (Fotók: Melega Krisztián)

Elmondta, hogy a személyautók esetében egy gumiszett akár 4-5 telet is kibír, de ez természetesen nagyban függ a használattól is.
– A téli gumit nem lehet olyan mértékben lekoptatni mint egy nyárit, de ennyi idő elég arra, hogy a gumiköpeny elöregedjen, amivel már nem biztonságos a közlekedés. A gumiabroncson nézni kell, hogy ne legyen repedezett a felülete. Emellett a legfontosabb, hogy a barázdák minimum 3 mm mélyek legyenek. Ha túl kopott a gumi, a gépjárművet nagyon nehezen lehet elindítani és csúszkálni fog az úton, ami már önmagában balesetveszélyes – fogalmazott.

Gumiár: 12 ezertől felfelé

Mindkét gumis elmondta, hiány van téli gumiból, a gyártók elsősorban Nyugat-Európát látják el, utána szállítanak keletre, de meglátásuk szerint a nyersanyaghiány és a Távol-Keleti piacok nagyobb igénye is nehezíti az ellátást. Hozzátették, hogy egyelőre ki tudják szolgálni ügyfeleiket, de már most vannak olyan típusok, amelyekhez egyáltalán nem lehet hozzájutni és a vevők egy része hiába szeretne válogatni, nem tudnak akkora választékot bemutatni, amekkorát szeretnének.

Azt is elmondták, hogy az igazán nagy roham akkor tapasztalható a szervízekben, amikor leesik az első hó. Addig sokan nem vesznek tudomást a hidegről, úgy gondolkodnak, hogy jó még a nyári abroncs, ami azonban magában hordozza a fentebb említett veszélyeket is.

Nagy kérdés természetesen, mennyiért tudjuk felszerelni autónkat téli abroncsokkal. A téli gumik árfekvése függ a típustól és a gumimérettől így az árak is nagyon változók. 12-13 ezer forintért már láttunk a kereskedésekben téli gumit, de a felső határ itt is a csillagos ég.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.