- hirdetés -

Jubileumot ültek és alapkövet tettek le a földvári evangélikusok.

Napra pontosan a pusztaföldvári evangélikus templom alapkőletételének századik évfordulóján helyezték el az épülő gyülekezeti centrum alapjába azt az időkapszulát, amellyel a jövő nemzedékeinek üzentek a földvári lutheránusok. Egészen 2010 decemberéig azonban még nem gondolták volna a helyeik sem, hogy egy ekkora beruházással ünneplik a jubileumot. A jeles eseményről a pusztaföldvári gyülekezet tagjától, László Jenő Csabától kaptunk beszámolót.

„Ég a házatok!”

December 4-én este kapta a földvári gyülekezet lelkésznője egyik szomszédasszonya hívását: „Ég a házatok!” A gyors tűzoltósági beavatkozás ellenére szinte teljes egészében kiégett a lelkész dolgozószobája, és fekete korom lepte el az egész házat. A tüzet – a feltételezések szerint – az ingatlan meglehetősen korszerűtlen elektromos hálózata okozta. Már néhány nappal a pusztítás után szakértői vélemények birtokában megszületett az illetékes egyházi szervek határozata, amely szerint lebontják a gazdaságosan nem felújítható épületet, amely a lelkész lakása mellett hivatali helyiségként és gyülekezeti teremkén is funkcionált. A biztosítási összeg felhasználásával, a Magyarországi Evangélikus Egyház és bajor evangélikus hívek segélyéből indulhatott el októberben az új gyülekezeti centrum kivitelezése.

Ribár János esperes áldása mellett elhelyezik az időkapszulát (Fotó: gyülekezet)

Épp a parókiatűz után, a gyülekezet tárgyi emlékeinek kimenekítésekor vált világossá a helyiek számára is, hogy a huszadik század elején sem más, mint egy tűzeset miatt került sor neogótikus templomuk felépítésére. Miután korábbi istentiszteleti helyük tornya leégett, bontani kellett az épületet. Az új templom alapkövét 1911. október 31-én, reformáció ünnepén helyezték el. Az építkezés ténylegesen 1912 tavaszán indult, és 1913-ban már egy teljesen berendezett templomot adtak át a helybélieknek. A századik évforduló pedig jó apropó volt arra, hogy a földvári evangélikusok összekössék az emlékezést az új beruházás megindításával.

„Ez ugyanis nem természetes…”

Az ünnepi istentiszteleten Ribár János esperes prédikációjában kiemelte, hogy több hónapos tárgyalás, egyezkedés vezetett a tűzesettől az október végi ünnepi alkalomhoz. „Mert sokan voltak, akik józanul gondolkodtak, akik a közgazdasági számításokra hagyatkozva gyülekezeti ház nélkül hagyták volna a földváriakat. Ez ugyanis nem természetes, hogy a gazdasági válság kellős közepén új közösségi tér épüljön egy faluban” – mutatott rá az idehirdető. Az esperes úgy tekint a beruházásra, mint Isten kegyelmére, amely folyamatosan megújítani törekszik minden embert.

Az istentisztelet után a templom melletti telken helyezték el azt a másfél literes időkapszulát, amelybe belekerült többek között az egyházi hetilap és megyei napilap aktuális száma, egy kép a régi parókiáról, egy 2011-es földvári kártyanaptár és az ünnepségen résztvevők aláírását megörökítő emléklap is. A gyülekezeti centrum felszentelésére a tervek szerint május vagy június hónapban kerülhet sor.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.