- hirdetés -

Az orosházi hajléktalanszálló október utolsó péntekén nyolcadik alkalommal csatlakozott az „Egy éjszaka a hajléktalanokért” országos rendezvénysorozathoz.

A rendezvénynek több célja van. Egyrészt megszólítsák azokat a fedél nélkülieket, akik eddig nem kerültek a hajléktalanszálló látókörébe, másrészt bemutassák az embereknek a szállót, az ott végzett szociális munkát, ellátási formákat. Mindezek mellett célja még a hajléktalanokkal szembeni előítéletek csökkentése, mely sajnos még mindig él az emberekben.

– Munkánk során gyakran találkozunk a hajléktalanokkal kapcsolatban előítéletekkel. Általában az a vélemény alakul ki a fedél nélküliekről, hogy ápolatlanok, koszosak, lopnak, alkoholisták, nem hajlandóak dolgozni. Viszont egyre többen vannak azok, akik szolidaritást éreznek a hajléktalanokkal szemben, meglátogatják intézményünket, adományokkal, élelmiszerrel segítik a szálló lakóit- összegzett Orovecz Sándor, a hajléktalanszálló vezetője.

Sokan élnek az utcán

Egyre többen gyülekeztek a rendezvénynek helyet adó Árpád-kertbe, ahol Kovács Árpád református lelkész áhítata után Bogárné Kiss Ildikó, az Egységes Szociális Központ bentlakásos ellátásegység vezetője köszöntötte a megjelenteket, aki egyben a Segítő Gondoskodás Alapítvány kuratóriumának elnöke is.
– Nemcsak munkám révén, de a sorjázó hétköznapokon szerzett szomorú élmények miatt is szívemen viselem a fedél nélkül, utcán maradt hátrányos sorsú emberek sorsát. Hazánkban napjainkban megközelítőleg 30 ezer hajléktalan ember él. Többségüket ugyan befogadják a hajléktalan ellátó intézmények, de több ezer azoknak a száma, akik az utcán töltik napjaikat. Ők a legsebezhetőbbek, a leginkább kiszolgáltatottak, különösen telente. Ha ma igyekszünk e nehéz sorssal küzdőkkel azonosulni, holnap valóban értékes segítségre is képesek leszünk. Miközben remélhetjük, hogy nem szorulunk egyszer magunk is a nagylelkű emberek támogatására- emelte ki beszédében Bogárné Kiss Ildikó.

Figyeljünk rájuk, segítsük őket (Fotó: Rajki Judit)

A hajléktalanszálló három ellátási formát biztosít a fedél nélkülieknek, köztük a nappali melegedő telt házzal működik, jelenleg 36-an veszik igénybe. A szálló tavaly egy nyertes pályázatnak köszönhetően kívül-belül megújult, erről itt írtunk. A szálló mindamellett, hogy menedéket nyújt a hajléktalanoknak, az ott dolgozó szakemberek mentális és szociális segítséget is nyújtanak a lakóknak, állandó kapcsolatban vannak a munkaügyi központtal- képzések és munkalehetőségek közvetítése céljából és rendszeresen felmérik a hajléktalanok egészségügyi állapotát. A szabadidő hasznos eltöltése érdekében pedig programokat szerveznek számukra.

– Az orosházi hajléktalanszállón a lakók átlagéletkora 55 év, ez az a korosztály, akiknek már igen nehéz visszailleszkednie a társadalomba. Azok a hajléktalanok, akik ennél fiatalabban kerülnek be intézményünkbe, azoknak van esélyük arra, hogy új életet kezdhessenek- hangsúlyozta Orovecz Sándor.

A reménytelen otthon

Csernus László 1995 óta hajléktalan. Annál a háznál, ahol albérletben lakott elhunyt a tulajdonos, az örökösök pedig eladták a házat, így mennie kellett. Egy hónapja volt arra, hogy keressen másik albérletet, de anyagi lehetőségeihez megfelelőt nem talált. Az utcára nem akart menni, éppen akkor nyílt a hajléktalanszálló, ő volt a kilencedik lakó. Közeli családtagjai mind elhunytak, egyedül az öccse él, de vele nem tartja a kapcsolatot. Jelenleg nincs állandó keresete, volt egy komoly balesete, azóta nem igazán tud fizikai munkát vállalni, alkalmi munkákból-ha akad- éldegél. 56 éves.

– A legtöbb munkahelyen, ahol megtudják, hogy a jelentkező hajléktalan már nem is foglalkoznak vele. Én sokszor jártam így. Ezért és a kevés munkahely miatt is nehéz ebből a helyzetből kilábalni. Volt egy időszak amikor két évig a szállón kívül éltem, az akkori élettársamnál. De nem működött a dolog, így ismét visszakerültem. Egészségi állapotom igen megromlott, egyelőre nem látok sok esélyt arra, hogy én valaha kikerülök ebből a reménytelen helyzetből- mondta Csernus László.

A rendezvényen -este hat és tíz óra között- programok sora várta az érdeklődőket: felolvasás hajléktalan költők verseiből, pódiumbeszélgetés, koncert és egyéb műsorok. Az est folyamán 200 adag krumplipaprikást osztottak ki, valamint lehetőség volt vércukor- és vérnyomásmérésre is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.