- hirdetés -

Múltidéző – múltba néző. Okos hagyományok játékosan. Ezzel a címmel tartotta projektnyitó rendezvényét a Szántó Kovács János Területi Múzeum múlt hét csütörtökön.

A múzeumtól már megszokott, hogy az ott dolgozók nem a hagyományos módon közelítik meg az oktatás és nevelés kérdését. Most is újítanak, de ezúttal szorosan együttműködnek az iskolákkal. Ezt jelezte az is, hogy a projektnyitó előadóinak egyike sem munkatársa a múzeumnak. A Táncsics Tehetségközpont részéről Blahó János főigazgató az iskola és a múzeum kapcsolatáról beszélt, míg Orosz László főigazgató-helyettes bemutatta, hogy az orosházi iskolák hogyan és miként működtek eddig együtt a múzeummal és hogy milyen lehetőségek rejlenek a további közös munkában.

– A múzeum már korábban elindult egy úton, amit úgy neveznek, hogy kommunikáció – fogalmazott Rózsa Zoltán múzeumigazgató, majd így folytatta: – Ezen az úton az iskolákkal együtt eljutottunk arra a pontra, hogy most már tudunk egymásról, egymás dolgairól és közösen tudunk dolgozni. Az út még hosszú, de ez a pályázat nagyon sokat segít abban, hogy közös nevezőre jussunk egymással és hogy a múzeum oktatási szerepét erősítsük. Az pedig külön öröm, hogy a városi iskolákon kívül kistérségi iskolák is csatlakoztak hozzánk – mondta a múzeum vezetője.

A pályázatban összesen 17 programot valósítanak meg, a múzeum saját gyűjteményéből szolgáltat alapot és témát az oktatási intézményeknek.
– Nem csak a formális oktatásra, hanem a szabadidős tevékenységekre is kitér a pályázat. Különböző versenyek, játékok, napközis foglalkozások lesznek, amikkel a gyerekek szabadidős tevékenységét tesszük érdekessé, színessé és élményszerűvé – foglalta össze a projekt elemeit Líborné Putnoki Edit projektvezető.

A programokra 11 millió 343 ezer forintot nyert a múzeum a TÁMOP 3.2.11 pályázaton, ami százszázalékos finanszírozású.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.