- hirdetés -

Elsősegélynyújtó tanfolyamot tartottak vakoknak és gyengénlátóknak, melyen az újraélesztés alapjait is elsajátíthatták a látássérültek.

Az elsősegélynyújtó tanfolyamot a Vakok és Gyengénlátók helyi szervezete kérte az Orosházi Mentőállomástól. Tóth György vezető elmondta, az emberek többsége nem ismeri az újraélesztés alapjait, így ha szükség lenne rá, nem tudnának segíteni. Elhatározta: felkeresi a helyi mentőszolgálatot, hogy megtanítsák őket, mit tegyenek baleset, rosszullét esetén.

– Megtanultuk az újraélesztés alapjait és tájékoztatást kaptunk arról is, mit kell tennünk, ha otthonunkban kisebb-nagyobb baleset ér bennünket, vagy családtagjainkat, illetve hogyan cselekedjünk, ha valaki rosszul lesz az utcán. Fontosnak tartom, hogy tisztában legyünk mindezekkel, hisz ha már csak egy emberen segítünk, már megérte – hangsúlyozta Tóth György.

A látássérültek az újraélesztés alapjait ismerhették meg lépésről-lépésre, a hallottakat pedig egy próbababán is gyakorolhatták Szilaj Izabella mentőtiszt segítségével. Hazánkban vezető halálok a hirtelen szívmegállás. Fontos lenne, hogy a mentő kiérkezéséig a beteg megfelelő ellátást kapjon, legyen valaki, aki megkezdi az újraélesztést, mellyel a keringést újraindíthatja, így megmentheti a beteg életét.

– Maga a technika egyszerű, mindenki számára könnyen elsajátítható. Ami ebben az esetben speciális, hogy ezek az emberek nem, vagy csak alig látják azt, aki rosszul lesz és segítségre szorul. Ezért nekik egy kicsit másképp beszéltem az újraélesztésről, az ő esetükben a látás helyett inkább a tapintásra fektettem nagyobb hangsúlyt – összegzett a mentőtiszt.

A tapasztalatok azt mutatják, sokan nem tudják elsajátítani az újraélesztést, ezért sem segítenek. Vannak, akik félnek tőle, nehogy még nagyobb bajt okozzanak, de nagyon sokan közönyösek. Az orosházi mentőállomás ellátási területén majdnem minden másnap történik olyan eset, amikor valakit újra kell éleszteni, és bizony sokszor előfordul, hogy már nem tudnak a betegen segíteni, mert a mentők kiérkezéséig nem kezdték el az újraélesztést. Ezért minden alkalmat megragadnak, ahol megtaníthatják ezt az egyáltalán nem bonyolult – ám életmentő – beavatkozást.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.