- hirdetés -

A képviselők vitáztak a város hitelállományáról, meghozták a Lakásszövetkezet megsegítéséhez szükséges döntéseket és közösen dolgoznak a kórház megmentésén. Emellett volt több téma, élőben adtuk.

Tegnap összefoglaltuk a témákat, ezek ide kattintva érhetők el. A történéseket nézheted a városi televízióban, vagy itt nálunk az OC-n, ha ide klikkelsz.

Klikkelj a témára és oda ugrik az oldal
Gyors napirendek – Ingatlancsere vita – Vita a hulladékról – Lakásszövetkezet – Hitelek megújítása – Kórház – Kérdések, bejelentések

Kellemes péntek délelőttöt mindenkinek!

12:34 – 12:40

Kérdések, bejelentések

Dávid Zoltán azt kérdezi, a kórházi törzsgárda jutalmak kifizetéséről mit lehet tudni?

Dancsó: – A jubilemumi jutalmat kötelező adni, a törzsgárda adható, tehát itt nincs kötelezettsége a fenntartó önkormányzatnak és nem is kapunk rá állami forrást. A pedagógusoknak hosszú évekig biztosította az önkormányzat a törzsgárda jutalmat, az egészségügyieknek nem. Ez néhány éve változott. Idén mind a pedagógusok, mind az egészségügyiek kapnak jutalmat mégpedig ma délután. 13,5 millió forintos kiadást jelent a 120 eü-s dolgozó elismerése, ezzel is azt szeretnénk jelezni, hogy becsüljük a gyógyító szektorban dolgozókat és mindent megteszünk a kórházért, a jutalom gesztus, hogy jelezzük, az önkormányzat a kórház mellett áll.

Ezzel véget ért az ülés nyilvános része, köszönjük a figyelmet.

11:41 – 12:33

Kórház

19. A kórház élére kinevezendő önkormányzati biztos kirendeléséről szóló rendelet-tervezet van terítéken.

dr. Dancsó József polgármester foglalja össze a helyzetet. – A kórház valamennyi orosházi és kistérségi lakos számára fontos, 130 ezer ember ellátásáért felelünk 30 ezren. Ez érdekes helyzet, de ezt kell megoldani. Az egészségügy önmagában is nagy nehézségekkel küszködik. Egyelőre a megyei kórházak átvételéről tájékoztattak, október 25-én Orosházán tart az államtitkár egy regionális tájékoztatót, hogy a város kórházak jövőjéről tárgyaljanak a kórházigazgatók és az országgyűlési képviselők. A helyzetről előzetesen tájékoztattam a testület ellenzéki képviselőjét, Németh Norbertet és Fetser Jánost, és nyugodt hangvételű megbeszélést tartottunk. Egyetértettünk abban, hogy a kórházat pártpolitkától mentesen kell kezelni. Az országban már sok helyen megtörtént, hogy önkormányzati biztost jelöltek ki, hogy pénzt takarítsanak meg. A kórházban erre nézve már történtek lépések, főigazgató úr vezetésével ez sikeres is volt, de a jelenlegi finanszírozási helyzetben ez nem elég. Hosszú évekre visszanyúló, nagyon összetett problematikájú az egészségügyi rendszere. A mostani döntésünk alapvetően nem old meg semmit, ettől még a tartozás létezik. Vagy finanszírozási többlet kell, vagy más fenntartó, hogy ne az önkormányzatot terhelje ez a költség. Ma csak arról döntünk, hogy biztost nevezünk ki, ha szükség van rá, tehát most nem döntünk a biztos személyéről. Törvényi kötelezettségünk ezt megtenni. Az elmúlt időszakban ténylegesen csökkent a kórház havi hiánya, áttekintettük a további csökkenést eredményezhető lépéseket. Négy ilyen van: a mosoda (ami több kórház ellátását is biztosíthatná), az étkeztetés, ez a kettő már 6-7 milliós megtakarítást eredményezhetne. A fűtés korszerűsítése időszerű lenne, és ezzel óriási költségeket lehetne megtakarítani, a negyedik pedig a létszámcsökkentés kérdése, amit szeretnénk elkerülni, mert ennek az lenne az eredménye, hogy nem felelne meg a kórház a minimum feltételeknek és osztályokat kellene bezárni. Ezt jó lenne elkerülni az állami átvételig, amikortól már egy össz érdek határozza meg a működtetést. Az orosházi kórház a szarvasi 30 ezres kör ellátásra is képes, így épült ki. Felújított kórházról van szó és hamarosan hivatalosan is átadjuk a felújított sürgősségi osztályt.

Fetser János: "Ha partnernek tekint minket a városvezetés segítünk a megoldásban"

Fetser János volt az első hozzászóló: – Valóban kaptunk a polgármestertől egy korrekt tájékoztatást a helyzetről, ezt már régóta hiányoltuk. Támogatjuk az előterjesztést, de az tény, hogy tarthatatlan helyzet alakult ki és nehéz lesz a megoldása. A hármas beszélgetésen vázolt középtávú célokat támogatjuk: ez a kórház ebben a rendszerben maradjon meg egy erős intézményként. A taktika az volt, hogy az állam átveszi a kórházat és akkor el lehet sinkófálni az adósságot. A kialakult helyzetnek van felelőse, nem lehet azt mondani, hogy csak a finanszírozás vezetett ide. A rövidtávú értékelés nem minden elemével értek egyet, de az a lényeges, hogy a lehető legtöbb embernek megmaradjon a munkája, aki valóban dolgozik. Most látszik, hogy mit okoz az, ha egy korábbi sikeres igazgatót elmozdítottak a helyéről. (dr. Gervain Mihályról beszélt – A szerk.) Lesznek vesztesei az egészségügy átalakításának. Ha Orosháza jól lobbizik az országgyűlési képviselőivel, akkor jól jöhet ki a helyzetből. Nem véletlenül mondta a polgármester hogy Szarvassal is számolnak, hiszen hiányzik az a 30 ezer ember innen. Hamarabb kellett volna ezt a problémát elénk tárni. Ha partnernek tekint minket a városvezetés segítünk a megoldásban, de a felelősséget nem vállaljuk a kialakult helyzetért.

Németh Béla: – Felelősségünk, hogy mennyire tudjuk a kórház jelenlegi struktúráját megőrizni. Reméljük, hogy sikerül. A 30 ezer ember hiányzik a kórházból, akiket politikai döntés alapján elvezényelték őket a békéscsabai kórházba tőlünk, ez pedig kódolta a mostani helyzetet. Gervain Mihályt nem eltávolították, hanem lemondott, ő is nagyrészt benne volt abban, hogy a kórház ide jutott. Meg kell köszönni dr. Kalmár Mihálynak, hogy ebben a nehéz helyzetben eddig is tudta vezetni a kórházat és minden olyan döntést meghozott, ami eddig képes volt talpon tartani az intézményt. Hiszem, hogy a mostani igazgató vezetésével a kórház kitart addig, amíg az állam át nem veszi a feladatokat és nem kockáztatja az ellátás biztonságát.

Németh Norbert (Jobbik) megköszönte a polgármester korrekt tájékoztatását és elmondta, hogy politikától függetlenül támogatják a javaslatokat. – Azt kérem, hogy ha elviszi az állam a kórházat, a polgármester teljes mellszélességgel álljon ki azért, hogy megmaradjon a kórházunk, ne csemegézzék ki a javakat innen és ne kerüljön külföldi kézbe.

Fetser kiemeli, hogy a szűkkörű megbeszélésen megegyeztek, nem terelik politikai síkra a témát, de hozzáteszi, Kalmárnak elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy ez a helyzet kialakult. – Dícsérni botrányos. Olyan kérdéssel állunk szemben, amire nagyon nehezen tudunk közösen is megoldási javaslatot tenni.

A kórház téma kapcsán Fetser és Németh Béla korábbi pereskedése is napirendre került, bár ez nem a témához tartozik.

dr. Kalmár Mihály: "Ha gyógyítunk, veszteséget termelünk!"

dr. Kalmár Mihály 2009 óta vezeti a kórházat: – Amikor átvettem a kórház vezetését, már mindenki tudta, hogy az ország összes kórháza bajban van. Azt vállaltam, hogy egy olyan stratégiát teszek az asztalra, ami biztosítja a működést, a betegek ellátást. Ebből a szempontból a vállalásaim rendben vannak – mondta Kalmár, aki egy levélből is idéz. Fetser János akkori polgármesternek 2006. augusztusban írt levelet dr. Gervain Mihály akkori kórházigazgató, amiben a kórházat érintő elvonásokat részletezi. Számításai szerint mindent egybe vetve 171 millió forint az elvonás 3 hónapra vetítve, a szándék egyértelmű, a még működő intézmény tönkretétele.

A 2006-os őszi választás után Gervain az új polgármesternek, Németh Bélának is írt levelet a kórház helyzetéről, melyben azt írja, a Fetsernek írt számok beigazolódtak.
– Magyarul tönkretették az egészségügyet. Ha gyógyítunk, veszteséget termelünk! – összegez Kalmár, hozzátéve, ezt követően további elvonások voltak még az egészségügyben. Elsősorban olyan megtakarítási lépéseket tudtak tenni, amihez nem kellett pénz. – Mindent megteszünk, hogy valamennyi betegünknek jusson gyógyszer és orvos – mondta Kalmár.

A rendelet-tervezetet valamennyi képviselő elfogadta.

20. A következő pont alapján javaslatot tesznek a kórház élére önkormányzati biztos kinevezésére. Fetser János a javaslat c. pontjára tesz módosítót: – A polgármester tegyen feljelentést hűtlen kezelés gyanúja miatt a kórházban kialakult helyzet kapcsán – javasolja Fetser.

Németh Béla Fetsernek válaszol: – A szavaknak súlya van, ne utalj ilyenre. Ha a jövőre esedékes belső ellenőrzés ilyen eredményre jut, akkor magam is támogatom a feljelentést, de addig csak a rossz hírét keltjük a kórháznak és ártunk neki. Gondolod végig – javasolja Fetsernek Németh.

Füvesi Sándor is hozzászólt a vitához: -Üdvözlöm az önkormányzati biztos kinevezését. Semmit nem oldunk meg, a probléma óriási, több mint 600 milliós tartozásról van szó, de legalább szembesülünk a problémával.

Németh Bélának reagálva Füvesi úgy véli, érdekes volt a hozzászólása, mert úgy kér számon belsőellenőrzési eredményt, hogy ők maguk akadályozták ezt meg korábban. Németh felhívja Füvesi figyelmét, hogy nem kért rajtuk számon semmit, a jövő évi belső ellenőrzésről beszélt.

Hegedűsné, dr. Hegedűs Mária jegyző közben tájékoztat, hogy múlt héten lezárult egy belső ellenőrzés a kórháznál. Képviselői kérdésre azt válaszolta, erről nem szoktak anyagot kapni a képviselők.

Bogdánffy Csaba örül annak, hogy visszafogott hangnemben megy a vita a kórház helyzetéről, amit annak tulajdonít, hogy az ellenzéki képviselőket időben és korrekten tájékoztatták. Reményét fejezte ki, hogy ez a jövőben és több témában is így lesz.

Dancsó József: – A belső ellenőri jelentésben nem olvastam olyat, ami indokolttá tenné a Fetser képviselő által tett módosító javaslat elfogadását. Hangsúlyozom, most nem önkormányzati biztost jelölünk ki, hanem elfogadunk egy rendelet-tervezetet, ezzel megteremtjük a törvényes alapot arra, hogy pályázatot írunk ki az önkormányzati biztos személyére. A későbbiekben döntünk majd az akkori tudásunk szerint, hogy erre szükség van-e egyáltalán. Fontos, hogy pontosan fogalmazzunk a kórház érdekében, hogy egyértelmű legyen a lakosoknak is. Ha eljutunk odáig, hogy biztos kerüljön a kórház élére, és a belső ellenőr olyan dolgot talál, ami alapján bárkit fel kellene jelenteni, akkor arról majd akkor dönt a testület.

Fetser büntetőfeljelentési javaslatát négy igennel és 11 nemmel elutasították. A nem módosított napirendet 15 igennel egyöntetűen elfogadták a képviselők, a polgármester megköszönte a testület munkáját, hozzáállását.

11:38 – 11:40

18. TÁMOP “Építő közösségek” pályázat.

Zalai elmondja, hogy a Petőfi Művelődési Központ 30 milliós pályázatáról van szó, ebből újabb kulturális programokat valósítanának meg. A Jobbik képviselője tartózkodott, a Fidesz és az MSZP igennel szavazott.

Fürdő

17. A Gyopárosi fürdőben az Orosháza Kártya kedvezményeit kiterjesztik a Kodolányi főiskola nappali hallgatóira is.

Zalai Mihály kedves gesztusnak nevezte ezt a kezdeményezést. Más nem szólt hozzá. A Fidesz és a Jobbik megszavazta, az MSZP ellene szavazott.

10:20 – 11:23

Hitelek megújítása

16. Likviditást biztosító hitelek megújításánál tartunk. (Az előterjesztés innen tölthető le)

Dancsó József polgármester még a vita előtt beszél az előterjesztésről.
– Tudjuk, hogy az önkormányzati rendszer recseg-ropog, nagy nehézségekkel küszködik. Az országot eladósították, és ezeket a terheket az önkormányzatokra is rá terhelték, a megszorítások miatt Orosháza éves szinten 500 millióval kevesebből gazdálkodik. Ez a struktúra tovább már így nem tartható, változtatni kell, ezért a Parlament hamarosan tárgyalja az új önkormányzati törvény elfogadását, ami rendkívül sok változást hoz majd. Az állam több feladatot vesz majd át, a héten tárgyalják a vagyonátadással kapcsolatos törvényt. Ez minden települési önkormányzatot érint majd, természetesen némi bizonytalanság van ezért a rendszerben, mert az ágazati törvények alapvetően megváltoztatják majd a rendszer működését. Lehet vitatni, hogy ez jó vagy sem, milyen következményekkel jár, stb. De a vita mellett ott vannak a tények és ezekkel kell együtt élni. Orosháza esetében is a kötelező feladatokat ellátjuk, és mellette a nem kötelezőket is igyekszünk. Az igény mindig több, mint a lehetőség.

dr. Dancsó József: "Nem veszünk fel újabb hitelt, a régit hosszabbítjuk meg!"

– Az önkormányzat valamilyen hitellel gazdálkodik, mert nem kapta meg azokat az állami normatívákat, amikre szüksége van. Ezért is éveken keresztül folyószámlahitellel dolgozunk, most ez lejárt és ennek a megújításáról van szó, ez nem plusz kötelezettségvállalás, hanem az eddig is rendelkezésre álló keretünk megújítása. A szakképzés, az általános iskolák, a tűzoltóság állami kézbe kerül, ennek ellenére a hitelintézet úgy látja, hogy ez az összeg az orosházi önkormányzat számára biztosítható. Ennek örülni kell. Nagyon sok önkormányzat egyébként már nem is hitelképes, a hitelezők tárgyi biztosítékokat is kérnek, ez a realitásokhoz tartozik. A fizetések, rezsik, a kötelező és nem kötelező feladataink biztosítására kell ez. Ezek alapján bocsátom vitára az előterjesztést – zárta hosszabb magyarázatát a polgármester.

Fetser jános szerint Dancsó magyarázkodik: – Egy mondatával lehet egyetérteni, az önkormányzati rendszer rocsog-ropog. Különösen azóta, hogy ön irányítja pénzügyileg Orosházát, ami azóta mélyrepülésben van. Olyan döntéseket hoznak, amik nem a város, hanem a klinetúrájuk érdekeit szolgálja. A költségvetés 1,5 milliárdos hiányát valamilyen formában finanszírozni kell, a beruházásokat sem tudják finanszírozni, nagy hozzáértéssel csinálták a város pénzügyi helyzetének ellehetetlenítését. Miért nem nyílt közbeszereztetési eljárást kezdeményezett a bankok esetében, miért az OTP-vel ült le tárgyalni? 36 tételt (szántók, stb) sorolnak fel biztosítékként. Nézze meg, hogy milyen elvonások szerepelnek az egyes pontokban. Lehetne sorolni azt a több száz milliót, amit önök eltapsoltak, Pásztor, Benkő, Kalmár – sorolja Fetser a neveket, akiknek vezetői képességét a képviselő nem sokra tartja. – Ezeket a tételeket önök szavazták meg. A hulladéklerakók témáját is említi és kiemeli, “ezért az öt évért önök felelősek”.

Németh Norbert: "Elzálogosítják a várost!"

Németh Norbert (Jobbik): – Megmagyarázni a megmagyarázhatatlant, erről szólt az ön beszéde polgármester úr. Önök folytatják az előző kormány hozzáállását hogy ezt az országot csak hitelből lehet működtetni. Szántókat, földeket adnak zálogba, hogy ezt a hitelt megkapják: Győry Vilmos tér, Bónum, loversenypálya, repülőtér – ez mind jelzálog alá kerül, ez az önök felelőtlen gazdálkodásának következménye.

Fetser János azt kérdezte, hogy az erdő törzsvagyon-e, lehet-e bevonni a hitelszerződésbe? Hegedűsné, dr. Hegedűs Mária címzetes főjegyző válaszában elmondta, hogy az erdő nem törzsvagyon.

Elekes Lajos sajnálja, hogy mezőgazdasági célú ingatlanokat is zálog alá kell helyezni: – A fennálló hitelállományt meg kell hosszabbítani, mert ennek visszafizetésére mód nincs. Az állami átvételek során a feladat átvételekkel vagyonok is átkerülnek. Ezért a bank – logikusan – a csökkenő fedezet miatt pótfedezetet kért. Ha az 1 milliárdos hitelt visszafizeti az önkormányzat, akkor lekerül róla a terhelés. Nem cél ezeknek a tételeknek az eladása, csupán forgalomképességük csökkent, mert záloggal terhelt. El kell kezdeni csökkenteni a hiteleket, mert olyan szinten fog beszűkülni a mozgásterünk, hogy ellehetetlenül a működés. További hiteleket az önkormányzat nem vesz fel! A normatívák csökkenéséből adódó hiány hozta olyan helyzetbe az önkormányzatot, hogy kénytelen hitellel operálni.

Füvesi Sándor (MSZP): – Az egyik ingatlanos előterjesztésénél nem tudták megmondani, hogy az miért előnyös ,akkor én most elég szkeptikus vagyok az ingatlan felsorolást. Ködösítésből ötös – értékelte Dancsó bevezető beszédét Füvesi. – 2006 óta fideszes vezetés van Orosházán, tavaly tavasz óta pedig komoly fideszes kormánytöbbség is van. Azt történik, amit önök akarnak. Ide jutottunk, a város nehéz helyzetben, önök ezt tagadják.
Füvesi az iskolák megyéknek történő átadásra emlékeztet, felhívva a figyelmet, hogy az akkor favorizált megye most megszűnik létezni. – Figyeljenek oda a szakmai javaslatokra, hogy a város végre előrejusson. Korábban fejlődött a város és most? Beakadt a lemez polgármester úr! Ha így haladunk, összeomlik a rendszer.

Fetser János: – Egyetértek Elekessel, fel kell venni a hitelt, hogy működjön a város. De mi ennek az oka? Nem elősorban a normatíva csökkenése! Az önkormányzat dönti el, hogy melyek azok a nem kötelező feladatok, amiket tud finanszírozni, ez politikai kérdés. Nem mondták el, hogy mennyi a közvilágítás tartozása, a kórház adóssága, a városi szállodából miért mentek el a vendégek.

Elekes Lajos egy példával reagált Fetser szavaira: – Valaki beengedi a macskát a kamrába, aki megeszi a tejet, majd ugyanez az ember kéri a kakaót és ha nincs, számon kéri. Önök ezt csinálják. Nem az lenne a normális, hogy az ellenzék is kooperatívan hozzáállna a témához és nem azon vitatkoznánk, hogy ki miben a hibás. Most az érem két oldalát nézegetjük, de a végén ugyanoda jutunk: a helyzet nem enged más döntést.

Zalai Mihály: – Azt a lemezt hallgatjuk, amit a 2010-es kampányban is feltettek a szocialisták. Hogyan csökkenhetett az állami normatíva többszáz millióval? Ekkor Fetser János is ott ült a parlamentben. Egyetlen módosító javaslatuk sem volt, jó lett volna, ha a költségvetés tárgyalása kapcsán javaslatot tesznek, hogy mit ne vállaljunk fel. Zárjuk be a múzeumot? Vagy inkább a könyvtárat? Vagy a gimnáziumot? 2010 óta nem csökkent semmilyen normatíva. A romok eltakarítása folyik az önök kormánya miatt, és a romok alatt ott van Orosháza is.

Ekkor tönkrement a hangtechnika, Fetser megjegyezte, ez már a technikának is sok volt, kiverte a biztosítékot. Visszajött a hang, Zalai folytatja: – Ha önök azt mondják, hogy ne fgadja el a testület ezt az előterjesztést, akkor tegyék mellé azokat a költségvetési tételeket.

Németh Norbert szerint is nehéz helyzetben van az ország az MSZP miatt, de másfél éve már Fidesz-kabinet van. – Ki dönt Magyarország sorsáról, ha nem a ⅔-os Fidesz?

Füvesi emelt hangon és visszafojtott indulattal tesz egy javaslatot: – Három alpolgármester van, legyen egy, mehetne akár mindhárom is, úgysem csinálnak semmit. Egy csomó pénzt megtakarítanánk. Ha önök megkapták volna az államtól a több pénzt azzal mit kezdtek volna? Pásztor Imrének többet adtak volna? Az Alföld szállót dupla áron veszik meg? Felelőtlenül gazdálkodtak. Komoly megszorítások lesznek jövőre országosan, ez látható.

Zalai Mihály válaszolt: – Az országnak természetesen felelős kormánya van, nincs szükség az IMF-re, ennek kormánynak nem innen mondják meg, hogy milyen döntéseket hozzon. Az ország biztos alapokon áll – mondta Zalai, aki Füvesi hangnemét visszautasítja.

Kovács Árpád (Fidesz): – Hat éve nem nőtt a város hitelállománya (rosszul tudja – szóltak közbe az MSZP-sek). Állítólag bementek az akkori polgármesterhez, Németh Bélához és azt mondták neki, hogy amíg ő a polgármester, addig egy pályázat sem fog nyerni. Oda kellene állni konstruktívan, de ez a kritizálás ez semmi.

Bogdánffy Csaba (MSZP): – Kovács képviselő, ha tudja, hogy ezzel fenyegették a volt polgármestert, akkor álljon elő, bizonyítsa. Az pedig tény, hogy csökkent a normatíva, hiszen csökkent a lakosság száma, átadtak feladatokat, tehát ezért is jut ide kevesebb forrás – mondta Bogdánffy, aki a számonkért ellenzéki együttműködésre is reagált: – Egy olyan ellenzéki módosító indítvány sincs, amit önök tárgyaltak, támogattak volna. Még előzetes egyeztetések sincsenek. Nem teszek módosító indítványt, mert nem teszem ki magam annak, hogy mindenfélét rám olvassanak.

Németh Béla: "Jó lenne a politikát félretenni!"

Németh Béla is szót kért: – Tapasztalatból mondom, hogy a költségvetés vitája a gumicsont. Az ellenzék mindig könnyű helyzetben van, azt mond amit akar. Egyszer le kellene vetkőzni ezt, nem politikai tőkét kellene kovácsolni a sokszor demagóg javaslatokkal. Komolyan kellene venni a város irányítását és vezetését. Tudomásul kell venni, hogy a hatalmon lévőké a felelősség is. Aki nem felelős a döntésekért, azt mond amit akar, ebből sokszor politikai tőkét kovácsol és még népszerű is lehet. 1990-1993 között voltak az önkormányzatok a legjobb helyzetben, azóta folyamatosan csökken a támogatás. A város helyzete nagyon nehéz, de szerintem nem ez a mélypont. Így nem egymáson kellene köszörülni a nyelvünket, hanem összefogni. A sport, a kultúra támogatása, az ifjúság egészséges életmódra nevelése lenne a lehető legfontosabb. Miért nem tudunk úgy dönteni, hogy ebben segítjük őket. Talán egyszer felülemelkedünk ezen és közösen segítjük őket. Ezt a túlpolitizálást már a közélet is átveszi, ami nem jó a városnak.

Bogdánffy újra szót kapott: – Németh Béla a szívemből beszélt, ennyi okosat és bölcsességet nagyon régen hallottam ebben a teremben. Ehhez azonban fogadókészség is kell.

Dávid Zoltán (Fidesz) Bogdánffy előző hozzászólására reagál: volt példa szocialista javaslat elfogadására, éppen ma a 11-es pontról. Hozzátette, hogy szerinte az MSZP-sek okoztak az elmúlt években nagy károkat azzal, hogy mindig mindent szidtak és leminősítettek.

Dancsó József lezárja a vitát és összefoglal: – Igenis komoly kormányzás folyik. Kérdezték, hol a pénz? Talán hallották már Budai Gyula nevét, aki számos feljelentést tett szocialista képviselőkre, mert hűtlenül kezeltek pénzt. Most lejárt folyószámla hitelkeretünket újítjuk meg, ez egy technikai dolog. Nem vettünk fel újabb hitelt! Közbeszerzési eljárást folytattunk le, bárki jelentkezhetett, de a számlavezető az, aki a legjobban ismeri a pénzügyi dolgokat. Azt mondják, nincs minden önkormányzat csődben. Ez így van, Orosháza sincs csődben, ha így lenne, akkor a hitelkeretet sem újították volna meg. Szeretném felhívni a képviselők figyelmét, hogy esküt tettek, Orosházáért dolgoznak, nem ellene. Ne ártsanak a városnak a szavaikkal. Csorvás nem fideszes város, ott bizony vannak problémák a bérezés kifizetésével, ez is egy példa. Igaz, hogy azért is csökken a normatíva, mert kevesebb a gyerek, de valójában az az ok, hogy az egy főre eső normatívát csökkentették, élesebb látás kellene e téren is. Kettős beszédet folytatnak, olvassák el az előterjesztéseket, beszámolókat és akkor nem a levegőbe beszélünk, hanem a tényekről.

Három határozati javaslatról szavaznak név szerint, mindhárom esetében a Fidesz képviselői igennel, az MSZP és a Jobbik nemmel voksolt.

10:15 – 10:19

14. A belső ellenőrzési pontnál vagyunk. A Fidesz igennel, az MSZP nemmel szavazott, a Jobbik tartózkodott.

15. Költségvetés módosításról szól ez az előterjesztés, amiben megteremtik annak lehetőségét, hogy a város átutalja a 30 millió forintot a GDF-SUEZ számára a lakásszövetkezeti gáztartozás rendezése címén. Nem érkezett hozzászólás, a név szerinti szavazás során a Fidesz igennel szavazott, az MSZP és a Jobbik nemmel.

09:43 – 10:15

Lakásszövetkezet

13. A GDF-SUEZ-zel kapcsolatos tárgyalásoknál tartunk, 1200 lakásszövetkezeti lakás fűtése, meleg vize a tét.

dr. Dancsó József ismerteti az eddigieket: – Tárgyaltunk a gázszolgáltatóval, megszületett egy megállapodás, a gázszolgáltató képviselője aláírta, a lakásszövetekezet is elfogadta. A szövetkezet köldöttgyűlése 7000 Ft plusz térítésről döntött, ezek után meglepődtem, hogy Tóth István elnök 5000 Ft-ról tájékoztatta a lakókat. Tóth azt mondta, úgy látják, hogy az 5000 is elég lesz, ám a testület 7000-el fogadta el az előterjesztést. Kértem, hogy vagy mutassa be a számításokat, vagy maradjon az eredeti összeg mellett, ami a gázszolgáltató és a testület előtt is volt. Tóth az utóbbi mellett döntött. Bízom benne, hogy ha a törlesztések ilyen ütemben mennek, akkor rendeződik a tartozás. Tóth egy ideig nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani, hogy ő a szövetkezet elnöke és hogy aláírási joggal bír. Mára ez a technikai probléma is elhárult, bemutatta az erről szóló hivatalos iratot, így elfogadásra javaslom a határozatot.

Bogdánffy Csaba (MSZP) emlékeztetett, hogy 2 héttel ezelőtt minden képviselő támogatta a városi segítséget. – Ám érezhetően forrong a város, a lakók jelzik, hogy nem fogadják el az emelést. Ők tisztességesen fizettek eddig is, nem hajlandók többet adni. Továbbra is támogatjuk a városi segítséget, csak az nem biztos, hogy ezt a pénzt a lakók tényleg be fogják fizetni. Az is ismert, hogy a lakók egy része szervezkedik a kilépésről, ám ehhez információim szerint a küldöttek egyhangú határozata kell és nem hiszem, hogy valaha ezt az egységet meg tudják teremteni. Bizonytalanságot érzek az egész helyzetben.

Németh Norbert (Jobbik) elmondta, az előterjesztést ők is támogatják, de abban is biztos, hogy ez a 30 millió forint kidobott pénz. – Ezek az értesítések, amiket a lakszöv elnöke bedobáltat a postaládákba nem hivatalos értesítések, ezt a lakók bármikor letagadhatják ha számon kérik rajtuk később.

Tóth István szerint ha nem fizetnek a lakók, nem lesz gáz

Tóth István elnök reagált: – Valóban sok lakó jelzi, nehéz a 7 ezer forintos pluszteher. Megértik azonban, hogy nincs más választás, vagy fizetünk, vagy nem lesz gáz. A lakásszövetkezet nem tehet mást, minthogy behajtja a plusz 7 ezer forintot. Havi 5-6 millió pluszpénzt kell beszedni, hogy fedezni tudjuk a kintlévőségeket. A kiválási szándékról is érkezett jelzés, ez csak akkor történhet meg, ha nulla tartozása van az adott lakótömbnek. A 30 millió nem kidobott pénz, vissza fogjuk törleszteni. A postán kiküldött értesítés több nap alatt érkezik meg és hatalmas költséget jelentene a szövetkezetnek. Ezért hosszabb ideje ez a gyakorlat, hogy mi dobjuk be a postaládákba, de ettől ez még nem cetli, hanem hivatalos értesítés. És a levél mellett a küldöttek is tájékoztatják a lakosokat.

Zalai Mihály alpolgármester (Fidesz) szerint sem kidobott pénz a 30 millió, ezzel bizonyára egyetértenek azok, akik már fűtenek. – Közpénzről van szó, olyan biztosítékokkal adjuk, ami garantálja, hogy visszakapjuk. A fizetési morál megszilárdítása az egyik, amit a lakásszövetkezetnek el kell érnie. A mostani helyzetnek is egyik oka az, hogy notórius nem fizetőkkel szemben nem történt lépés (hogy miért azt majd a rendőrség megállapítja) és emiatt aztán mások sem fizettek. Most az a dolgunk, hogy a szövetkezet helyzetét megszilárdítsuk.

Lövei Ferencet (Fidesz) az érdekli, hogy Tóth megtette-e a feljelentést. Tóth elmondja, hogy szövetkezeti elnökként ismeretlen tettes ellen tett feljelentést (erről korábban itt írtunk) és amennyiben lesz gyanúsított, annak vagyonát zárolják.

Horváth József (Fidesz) kiemeli, más út nincs, mint a most regnáló vezetést megerősíteni. – Az elnök a küldöttgyűlésen részletesen beszámolt a feljelentésről, a megtett lépésekről, a könyvvizsgálói jelentéséről. Tóth napi munkáját ügyvezető segíti. A korábbi jogászt Molnárt pedig leváltottuk, mert nem élvezte a többség bizalmát – foglalta össze a küldöttgyűlésen történteket Horváth, aki maga is küldött (a gyűlésről itt írtunk).

Elekes Lajos társadalmi alpolgármester elmondja, hozzá is többen fordultak a témában: – A legfőbb kérdés az volt, hogy miért kell az egyes lakóknak fizetni a szövetkezet adósságát. Azért, mert ez egy szövetkezet, a tagoknak kell vállalni a hiányt. A likviditást fenn kell tartani, pontosan azért, hogy a téli idő alatt fűthessenek. Ha egy adott ház ki szeretne válni, annak egyetlen feltétele van: fizesse ki azt az adósságot, amit ő maga felhalmozott. Ezzel segíti a szövetkezetet és önálló társasházként működik majd tovább. Ez egy követhető út lehet. Németh Norbert felvetésére, egyetértek, hogy a ládákba bedobott papír nem bizonyul hivatalos értesítésnek, de ha nem akarnak postai díjat fizetni, akkor a lakóknak személyesen adják át. A 7 ezer forintos díj mindenki számára kötelező, ha tud róla, ha nem.

Fetser János nem ért egyet Horváth Józseffel: – Mindenkinek érdeke, hogy ezek a családok ne kerüljenek hátrányos helyzetbe. A lakásszövetkezettel nagyon sok probléma volt, nem volt megfelelő elszámolás, stb. Ha átlátható gazdálkodás lett volna, akkor most nincs rendőrségi feljelentés. Ekkora méretű és átláthatatlan szervezet hosszútávon nem életképes, ha egy lakótömb meg tudja oldani, akkor váljon ki a szövetkezetből. Többen jelzték még a nyáron a hivatal és néhány képviselő felé is, hogy gond lesz a fűtéssel, mégsem történt lépés. Miért? Nincs könnyű helyzetben ebben a pillanatban senki.

Németh Nobert szerint mindenki a békés, rendes megoldást keresi: – De attól még aggódunk, mert nem látjuk biztosítottnak, hogy visszakapjuk az önkormányzati támogatást.

Dancsó József a vita végén úgy fogalmazott, hogy valóban vannak kockázati elemek a jelen helyzetben. Németh Norbert felvetését kettős beszédnek minősítette, hiszen szerinte ez nem kidobott pénz: – Most a lakók mellé kell állni, mert nehéz helyzetben vannak. Az a veszély fenyeget, hogy ha most nem kötjük meg a megállapodást október 31-én lekapcsolják a gázt. Ezt nem lehet megengedni. Azzal egyetértek, hogy előttünk lesz még ez a szövevényes téma. Az, hogy milyen pénzeket kell fizetni, erről a küldöttgyűlés dönt. Ha ezt a lakók másként gondolják, akkor a küldötteket váltsák le, de ha kevesebb pénzt szednek, annak a felelősségét is vállalnia kell azoknak, akik ezt meghoznák. A lakók java része partner ebben, közösen a krízist meg tudjuk oldani, és megoldódnak a problémák. Azt várjuk, hogy mindenki megkapja a valós és pontos elszámolást, annyit fizessen amennyit fogyaszt.

Mivel a lakszöv vállalta az előzetesen vállalt 7000 Ft-os kötelezettséget, az elnök bemutatta azt az iratot, hogy jogosult aláírni, így az előterjesztést minden képviselő megszavazta, így aláírhatják a háromoldalú megállapodást. Az előterjesztés és a szerződés ide kattintva olvasható.

09:35 – 09:42

Vita a hulladékról

12. A társulások beszámolója

A Dél-Alföldi Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer DAREH kapcsán Csizmadia Ibolya alpolgármester (Fidesz) a rekultivációs pályázatról elmondja, heteken belül kiderül az eredmény. Tudomása szerint a kormány előtt a döntés és pozitív eredmény várható.

Csizmadia Ibolya türelmet kér DAREH ügyben

– Békéscsaba jelezte, hogy kilép a társulásból. Az NFÜ-vel folyamatosan tárgyalunk, az ügynökség érdeke is az, hogy ez a rendszer egyben maradjon. Kérem, hogy egy kis türelemmel legyenek a képviselők, 93 település érdekét kell képviselnünk egyrészt EU-s kötelezettség miatt, másrészt, mert a DAREH feladata, hogy a megoldja a hulladékkezelés kérdését.

Fetser János reagált az elhangzottakra: – Több 10 milliárdot elvesztettek, mert nem értenek hozzá, nem értek el semmit, ráadásul ezt is politikai zsákmányszerzésnek tartják. Az történt, hogy eltapsoltak több 10 milliót és folyamatosan magyarázkodnak. Orosháza és a térség is egyre kiszolgáltatottabb helyzetbe kerül. Sok lényegesen kisebb társulás már nyert, úgyhogy mi egyáltalán nem vagyunk jó helyzetben. Gyakorlatilag semmit nem csinálnak, nem támogatjuk az előterjesztést.

Csizmadia Ibolya szerint ez nem pártpolitikai kérdés, a DAREH egyik célja a rekultiváció volt, ami most megvalósulni látszik. Fetser szerint a DAREH-nek három fő célja van, de az első kettőről még csak nem is beszélnek, “az már elszállt” – mondta a frakcióvezető.

Dancsó József szerint nagyon empátiára lenne szükség amikor már itt állnak a megvalósítás kapujában. 10 fideszes igen mellett a Jobbik és az MSZP nemmel szavazott.

Ingatlancsere vita

09:21 – 09:34

10. A vásárcsarnokban lévő üzletcseréről szól ez az előterjesztés. Fetser János (MSZP) kért szót: – Több ilyen előterjesztés kapcsán az tapasztalható, hogy itt nem vagyongazdálkodás, hanem vagyongarázdálkodás történik. Mondja már meg az előterjesztő, hogy ez miért előnyös a városnak és milyen cég végzi az értékbecslést.

Hagymási László irodavezető válaszolt: – Ingatlancsere szándékkal az érintett cég kereste meg a várost. Mi egy előterjesztést készítettünk és a testület bölcsességére bízzuk a döntést. Ingatlanbecslés szempontjából két orosházi céggel dolgozunk, akiktől ajánlatot kérünk és a gyorsabban, pontosabban és olcsóbban dolgozót bízzuk meg.

– Nem kaptam választ. Ha valaki erre jár, és önökhöz közel áll, akkor behozzák ülésre a kérését. Nincs vagyongazdálkodási koncepció. Mi a két ingatlabecslő cég neve? Ez miért titok? Korrekt választ vártam – mondja Fetser.

Hagymási elmondta, hogy a Kovács tervezőiroda és az Árkád tevezőiroda a két cég. – Nem mi gazdálkodunk a vagyonnal, hanem a testület. És úgy gondolom, hogy semmi gond nincs az ingatlanbecsléssel. Ha a testület úgy gondolja, akkor támogatja, ha nem, akkor nem.

Bogdánffy ismét feltette a kérdést, miért előnyös a városnak ez a csere? – Én nem tudom megindokolni, hogy előnyös vagy sem. Mi megkeresést kaptunk a cserére, előkészítettük, a képviselő-testület dönt hogy előnyös vagy sem és támogatja vagy sem – mondta Hagymási.

Dancsó József polgármester is beszállt a vitába. – Nem tudom, hogy ki van emögött a cég mögött, aki megkeresett minket, de ha mi egy Orosházán működő cégnek hatékony és jobb működési feltételeket termethetünk, miközben a csere kapcsán értékegyezés van, akkor miért ne tehetnénk?

Névszerinti szavazással 10 fideszes igen mellett, az MSZP nemet mondott, a Jobbik igennel szavazott.

A háttal ülő MSZP-sek várják, hogy nemet mondjanak (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

11. Két ingatlan értékesítésre történő kijelölése kapcsán Fetser János úgy véli, ez az előterjesztés sem a város érdekeit szolgálja.

– Azt írják, hogy több érdeklődő volt. Világosítson fel, hogy kik keresték meg az önkormányzatot, milyen céllal, hány munkahely teremtésére kívánják felhasználni? Ez az értékbecslés nem fogadható el, korábban ennél jóval magasabb áron lehetett volna értékesíteni. Felvetődik a kérdés, hogy miért éppen most akarják értékesíteni, hacsak nem át akarják játszani valakinek. Az előző napirend kapcsán azt állítják, hogy nem tudják, ki az a cég, hát kérdezzék meg Molnár Bélát a Fidesz városi elnökét. Őrületes vagyonvesztés, ha most ezt ilyen áron eladják. Folyamatosan herdálják el a város vagyonát a véleményem szerint, ami még van azt adják el lehetőleg a haveroknak olcsón.

Németh Norbert (Jobbik) egyetért Fetserrel: – A mai világban az értéket ma már a föld jelenti. Ekkor értékű föld eladása egyértelmű vagyonvesztés, ezt a Jobbik nem tudja támogatni.

Hagymási László irodavezető válaszolt: – Egy budapesti cég kereste meg a várost, naperőmű-park étrehozása a szándékuk, ezért érdekli őket a terület. Korábban valóban készült egy értékbecslés, emlékeim szerint egymillió forint a különbség a két becslés között a régebbi javára. Azon a területen egy régi vágóhíd volt, az épületek állaga nagyon rossz. Nem tudok arról, hogy ez a város számára bármire hasznosítható lenne.

Dancsó József azt javasolja, Hagymási nézzen utána a korábbi értékbecslésnek. – Az értékbecslésnek van egy érvényességi határa, nézzen ennek utána és vizsgáljuk meg a két értékbecslést. Addig azonban azt javaslom, hogy ezt ne tárgyaljuk, térjünk vissza később.

Levették napirendről a témát.

Gyors napirendek

09:07 – 09:20

1. A Szervezeti és Működési Szabályzat módosítása az első napirend. Zalai Mihály alpolgármester kiemeli, a módosításnak köszönhetően minden nap lesz ügyfélfogadás a polgármesteri hivatalban (hétfő, szerda egész nap, kedd, csütörtök, péntek délig). így egységessé válik az okmányiroda ügyfélfogadási rendjével. Valamennyi képviselő elfogadta a napirendet.

2. Egy lakóingatlan életveszélyessé nyilvánítása esetén bizonyos esetekben az önkormányzat támogatást nyújthat a bajba jutott családoknak. Az előterjesztést többségi igennel elfogadták, az MSZP részéről 3 képviselő tartózkodott.

3. Az adósságkezelési szolgáltatásról szóló rendelet-tervezetet is többségi igennel elfogadták, az MSZP frakció tartózkodott. Vita ennél a naoirendnél sem volt.

4. Nem érkezett hozzászólás a rendszeres szociális segélyre jogosult, egészségkárosodottnak nem minősülő személyek együttműködési kötelezettségéről szóló rendelethez sem. Ezt a napirendet is 11 igen, 4 tartózkodás arányában fogadták el.

5. A helyi adók kapcsán sem érkezett hozzászólás. 10 fideszes igen mellett, a Jobbik nemmel szavazott az MSZP tartózkodott.

6. Vita nélkül, egyöntetűen fogadták el a Szántó Kovács János múzeum alapító okiratának módosítását.

Tóth Zoltánné reméli, a fiatalok visszajönnek Orosházára

7. Bursa Hungarica ösztöndíjpályázat kapcsán Tóth Zoltánné (Fidesz) kért szót.
– Nem kötelező ellátási forma ez a szociálisan rászoruló diákokat segítő pályázat az önkormányzat részére, de megtesszük, miközben országosan 319 településsel kevesebb tudott csatlakozni ehhez a pályázathoz. Segítjük a fiatalokat és tanulmányaik végeztével hazavárjuk őket Orosházára.

Más hozzászólás nem érkezett, egyhangúlag támogatták a képviselők.

8. A 2011/2012 gazdasági évre vonatkozóa haszonbérleti díjak megállapításáról szóló napirend kapcsán Horváth József (Fidesz) szót kért: – Az eddigi gyakorlattól való eltérés támogatandó. 1250 forint+áfa az aranykoronánkénti ár, így ezt az összeget elfogadásra javaslom.

Hagymási László a városfejlesztési iroda vezetője egy formai módosítást kért. Szócsatára ez a napirend sem adott okot. Valamennyi képviselő támogatta az előterjesztést.

9. Az ingatlancseréről szóló előterjesztés megosztotta a képviselőket, a Fidesz igennel szavazott, a Jobbik és az MSZP nemmel.

09:05

A hangtechnika bármikor tönkremehet – jelezte a polgármester a képviselők felé, ha ez megtörténik az ülés alatt, akkor más megoldást kell találni a hangrögzítésre.

Kiegészítették a napirendi pontokat, tehát tárgyalni fognak a kórházi önkormányzati biztosról, és bekerült a kérdések, észrevételek pont is.

09:00

Gyülekeznek a képviselők a teremben, hamarosan kezdünk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.