- hirdetés -

Három millió forintos beruházás keretében újabb készülék – idősek biztonságát szolgálja a házi jelzőrendszeres segítségnyújtás.

K. Tóth József 87 éves, egyedül él, amióta feleségét elvesztette. Sopronban élő lánya naponta telefonál, orosházi fia mindennap meglátogatja. Mégis jól jön a jelzőrendszer, a kis készüléket szerdán szerelték fel lakásában. Vendéglátónk elmondta, örül a készüléknek, mert nagyobb biztonságban érzi így magát és gyerekei is nyugodtabbak.

Gádorosi központtal, évek óta üzemelteti a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást a kistérség. A tíz kistérségi település 65 év feletti egyedülálló lakosai kaphatnak ilyen készüléket, aminek segítségével fenntarthatják önálló életvitelüket, bármikor segítséget kérhetnek.

– 210 készülékkel kezdtük el a működést, 2010-ben már 265 darab jelzőrendszeres készülék volt a kistérségben. Tavaly ilyenkor adtuk át a 250. készüléket. Most újabb 40 készülékkel gyarapodott a rendszer, a társulás szeptemberi ülésén döntött arról, hogy 1 millió forint pályázati pénzből, és 2 millió saját forrásból készüléket vásárol. Ebből 36 már meg is érkezett, 4 pedig hamarosan itt lesz – tudtuk meg dr. Dancsó Józseftől, az Orosházi Kistérség Többcélú Társulása elnökétől a részleteket. – Gond esetén egy gombnyomás után fél órán belül kint van a segítség. Életet menthet ez a készülék, ezért is tartja kiemelten fontosnak a kistérségi társulás a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást – hangsúlyozta az elnök.

A mostani 40 új készülékből 6-ot orosházi idős igényelt és kapott. A legtöbb készüléket, 13-at Nagyszénáson szerelnek fel. Az igénylés folyamatos, hiszen megnyugtató a tudat, hogy rosszullét, elesés esetén egy gombnyomással segítségül hívható a rendszerben dolgozó 26 gondozónő egyike. Az ellátás folyamatos készenléti rendszerben működik, a gondozónők munkáját a polgárőrök is segítik. A források tükrében a kistérségi társulás továbbra is törekszik a településekről érkező igények kielégítésére.

Igényelni a kistérségi irodában Deákné Takács Máriánál lehet a 06-70/377-27-74-es telefonszámon.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.