- hirdetés -

Sok bosszúságot okoznak a darazsak mindenki életében. Összegyűjtöttünk pár házi praktikát, amivel kiirthatjuk őket.

Megdézsmálják a gyümölcsöket, „úszkálnak” a kutya itatójában és ha olyan kedvük van, minket marnak meg: ők a darazsak. A napokban egy Székács József utcai magánház padlásán találtak egy meglehetősen nagy darázsfészket. A lakók méhészeket kértek meg a darazsak kiirtására. Ekkora fészekkel még ők sem találkoztak, így meglepődve pillantották meg a 60-70 centiméter hosszú és körülbelül 30 centiméter széles építményt egy gerendán.

A fészek külső burka a benne lépcsőzetesen lévő lépek védelmét szolgálja. A darazsak faanyagot, papírdarabkákat rágnak szét, ezt nyálukkal keverik, ebből készül a tucatnyi lépet tartalmazó nagy fészek. A méhészek védőfelszerelésbe öltözve ezúttal 4 tubus, taglózó hatású darázsirtószert alkalmaztak, amely idegméregként hat a rovarok szervezetére.

Nyáron gyakorta találkozunk darázsfészkekkel például villanyóra-szekrényben, kerítésoszlopban, vagy garázsokban. Néhány jó tippet ír le a darazsirtas.blog.hu az ilyen esetekre.

Gyakran fordul elő olyan, amikor földbe épített búvóhelyekkel találkozunk. A puha, porhanyós szerkezetű talajok kiválóan alkalmasak darázsfészek kialakítására. Az ilyen esetekben éjszaka öntsünk néhány liter forró vizet a földlyukba. Sikeres darázsirtás után a fészek ásás útján kibontható. Ha nagyobb kiterjedésű, vagy esetleg több járattal is rendelkezik a lyuk, hívjunk darázsirtásban jártas szakembereket, vagy a legegyszerűbb, ha méhészeket kérünk meg a rovarok kiirtására.

Méretes darázsfészek volt a padláson (klikk a képre) Fotók: méhészek

Szintén gyakori dolog, hogy rejtett helyeken lévő darazsakkal kerülünk szembe. Főként a német darázs szokása, hogy búvóhelyeit lakóházak eldugott zugaiban alakítja ki. Focilabda méretű fészkeit előszeretettel építi ki ritkán használt padlásokon. Előfordul, hogy a gipszkarton mennyezet, és a hőszigetelő paplan közé fészkel. Ilyenkor számítani kell arra, hogy a gipszkartont néhány hét alatt átrágják a darazsak, és akár tömegesen özönlenek be a lakásba. Ha kaparászást, esetleg zúgást-zümmögést hallunk a padlásról, ajánlott minél hamarabb utánajárni a dolognak, mert lehet, hogy darazsak rágják a mennyezetet. Darázsirtás során speciális irtószerekkel kezeljük a fészkeket és környéküket. Ha lehetséges, darázsirtás során a darazsak fészkét is távolítsuk el. Bár akkor is lehet sikeres a darázsirtás, ha nincs látható darázsfészek vagy az hozzáférhetetlen helyen van. Ilyenkor tartós hatású irtószerrel kezeljük a darazsak feltételezett tartózkodási helyeit, mászó útjait.

Fészek földlyukban

Sokszor csak egy apró lyuk vagy repedés látható a lakóház falán, vagy a gerendák és falazat közt, ahol nagy tömegben mozognak a darazsak. A darazsak fészke ilyenkor nem látható, tartós hatású permetezőszerrel, vagy új módszerként porozógéppel történő befújással végezhető a darázsirtás. A lódarázs, francia darázs, kecskedarázs, és a különböző méh fajok általában csak háborgatásra támadnak, míg a német darázs „ok nélkül” is szúrhat, amennyiben a közelébe kerülnek és fenyegetve érzi magát.

A darazsak a tél folyamán elpusztulnak, csak a megtermékenyített nőstények képesek életben maradni, abban az esetben, ha találnak rejteket maguknak a fagyok elől. Ezt a búvóhelyet sokszor a darázsfészek közvetlen közelében találják meg, így sokszor a tél derekán is aktívak tudnak maradni. Az ilyen helyen lévő darázsfészek eltávolítása a fagyok közeledtével is veszélyes, találhatunk benne ugyanis mozgásképes darazsakat. Ezek a darazsak általában repülni már nem képesek, de ösztönösen szúrnak, tehát a téli darázsfészek eltávolítása sem veszélytelen. Csak akkor lehetünk biztosak a dolgunkban, ha tartósan -10 celsius fok alatt van a hőmérséklet. Ilyenkor a dolgozó darazsak biztosan elpusztultak már, a darázsfészek eltávolítása gyakorlatilag veszélytelen.

Ha a bosszantó rovarok a gyümölcsöket rágcsálják a kertünkben, vágjunk lyukat egy műanyag palack oldalán, töltsünk bele cukros vizet sörrel felöntve, és akasszuk kis a palackot a gyümölcsfára. Meglepődve tapasztaljuk, hogy mennyi darazsat fogunk így belecsalogatni a csapdánkba.

Ha pedig nem boldogulunk a rovarok kiirtásával, kérjük szakemberek segítségét!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.