- hirdetés -

Délelőtt vetélkedő a GYIÖK-kel, délután kerékpáros felvonulás az OKÉ-val. Orosháza idén is csatlakozott az autómentes naphoz.

Kerékpáros akadályverseny és KRESZ totó – ez a két feladat várta a diákokat csütörtök délelőtt a Kossuth utcán. Az orosházi önkormányzat idén is csatlakozott az Európai autómentes naphoz, a programsorozat keretében négy iskola tízfős csapatai vetélkedtek. Az elméleti résznél kiderült, a fiatalok többnyire tisztában vannak a kerékpáros szabályokkal – tudtuk meg Magonyné Urbán Zsuzsanna ifjúsági referenstől.

Délelőtt vetélkedtek a gyerekek (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– A tesztek majdnem százszázalékosak lettek, a gyerekek szeretik ezt a rendezvényt – hangsúlyozta az ifjúsági referens. A délelőtti vetélkedőt a Bringás Czinások csapata nyerte, a résztvevők Európai Mobilitási Hét ajándéktárgyakat, pólót, csuklópántot, matricákat kaptak. Az Európai autómentes napot 1998 óta minden évben szeptember 22-én tartják. A rendezvény célja felhívni a figyelmet többek közt a megnövekedett autóforgalom okozta problémákra és a környezetbarát közlekedés előnyeire.

Kétszázan kétkeréken

Az Eötvös-térről indult idén is az OKÉ-felvonulás csütörtök délután. Az Orosházi Kerékpárosok Érdekvédelmi Egyesülete a hagyományoknak megfelelően szeptember 22-én kerékpáros felvonulást szervezett a belvárosban. Kétszázan csatlakoztak, és tekertek mintegy 6-7 kilométert a már szokásos útvonalon. A kellemes, baráti hangulatú kerékpározás mellett felhívták a figyelmet az alternatív közlekedési formák, az egészséges életmód, a természet- és a környezetvédelem fontosságára.

Orosházán egyre többen döntenek a kerékpár mellett – tudtuk meg Török Attilától, az OKÉ elnökétől.
– Úgy gondolom, mióta elkészült a kerékpárút, egyre többen használják, illetve az igen magas üzemanyagárak is kerékpárra kényszerítik az embereket – emelte ki az orosházi bringás szervezet elnöke.

 

Kétkeréken (klikk a képre) Fotók: Rajki Judit

A felvonulás után a Mr. Shame együttes adott koncertet az Eötvös-téren.

Az Európai Mobilitási Hét keretében idén 38 országban szerveztek programokat a „Közlekedj ÖKOsan!” jelmondat szellemében. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium adatai szerint hazánkban minden eddiginél több helyen csatlakoztak, és buzdítottak arra, döntsenek a környezetkímélő közlekedési módok mellett.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.