- hirdetés -

Az őszi politikai szezon második ülésén terítéken volt a költségvetés beszámoló és módosítás. Vitában ezúttal sem volt hiány – élőben adtuk.

Kellemes péntek délelőttöt kívánunk!

A mai képviselő-testületi ülés napirendjeit már összefoglaltunk, ha ide kattintasz, olvashatod. A történéseket nézheted a városi televízióban, vagy itt nálunk az OC-n, ha ide klikkelsz.

Klikkelj a témára, és oda ugrik az oldal
Napirend előtt Orosháza neve Szociális ellátások Parkolás Panelfelújítás Szenvedélybetegek Kórház és fürdő Pályázatok Költségvetési beszámoló Költségvetés módosítás GYIÖK-ös pályázatok Interpellációk, kérdések

12:34

Véget ért az ülés nyilvános része, köszönjük a figyelmet!

12:00 – 12:32

Interpellációk, kérdések

Bogdánffy Csaba (MSZP) kérdez: – A közelmúltban montenegróban járt delegációt ki állította össze?

Dancsó válaszol:- Szenttamással élénk a testvérvárosi kapcsolat. Tavaly és idén is vendégül látták az orosházi küldöttséget, mi pedig szenttamási gyerekeket fogadtunk. A küldöttséget Németh Béla, testvérvárosi kapcsolatokért felelős tanácsnok állította össze. Ennél bővebb felvilágosítással ő szolgálhat.

—–

Újabb kérdés Bogdánffytól. – A három kiemelt sporágon kívül mi lesz a többi sportág sorsa akár ebben az évben, és jövőre is?

A polgármester válaszolt. – A társasági nyereségadóval kapcsolatos változások lehetőséget adtak adott sportágak támogatására, több országból is érdeklődtek már eziránt. Orosháza esetében a foci és kézilabda támogatható. Azon a sportágaknak, amik nem tartoznak ebbe a lehetőségbe más források után kell nézni. Orosházán az önkormányzat a legnagyobb támogató, de további szponzorokra is szükség van. Komoly takarékossági lépéseket hajtottunk végre és a nem kötelező önkormányzati feladatokat kell jobban megszorítani, a sport idetartozik. Jelenleg nem tudunk akkor támogatást adni, mint eddig, de azt látom, hogy mindenki igyekszik megtalálni a pluszforrásokat, ami a működéshez kell. Amennyiben a városnak újra lehetősége lesz, támogatni fogja a sportokat. Az asztalitenisz, ami önhöz kapcsolódik – továbbra is számíthat az önkormányzat támogatására, talán nem akkora forrással, mint eddig.

—–

Kovács Árpád (Fidesz) kérdez: – Januárban megrongálódott a Kodolányi buszváró. Fél év múlva állították helyre és most megint romokban. Most így ősszel meddig kell várni az új váróra?

Dancsó válaszol: – A Városüzemeltetési Zrt elvitte már a maradványokat. A helyreállítás a Körös Volán feladata, de remélem, hogy nem lesz ilyen sokáig buszmegálló nélkül a terület.

—–

Újra Kovács Árpád kérdez: – Idegenforgalmi és mezőgazdasági jellegű város is vagyunk. E kettő összeütközése, hogy kora reggel és késő este disznótrágya szagot hord a szél. Az önkormányzat fel tud-e lépni ez ellen?

Zalai Mihály válaszol: – Jól behatárolható, hogy sertéstrágya szagot hord a szél a város irányába, így könnyű leszűrni azon helyeket, ahonnan ez jöhet. Több bejelentés is érkezett már ezzel kapcsolatban. Ennek a kérdésnek a vizsgálata nem jegyzői hatáskör, a hivatal munkatársai továbbították az Alsó-Tiszavidéki Környezetvédelmi Hatósághoz az észrevételt, a vizsgálatot elkezdték és tájékoztatni fognak ennek lezárása után, hogy milyen esetleges hiányosságokat találtak a sertéstelepeken. Fontos a városlakók jó komfortérzete, de az is fontos, hogy a megélhetésüket megtalálják a város környékén élők.

—–

Dávid Zoltán (Fidesz) kérdez: – A közvilágítás fontos, főleg a külső területeken. Van-e forrás rá?

Dancsó válaszol: – Van, fizetjük a közvilágítást. A DÉMÁSZ-al folyamatosan tárgyalunk, hogyan lehet új lámpatesteket bevonni. Az igények mindig nagyobbak, mint a lehetőségek, de igyekszünk mindenki megelégedésére működtetni.

—–

Lövei Ferenc (Fidesz) kérdez: – A Lázár Vilmos utca szilárd útburkolata vagy legalább járhatóvá tétele mikorra várható?

Dancsó válaszol: – Bízom benne, hogy ősszel megoldást találunk, ahogyan a Huba utca végére is.

—–

Füvesi kérdez: – A bizottsági ülésen nem tudtam kérdezni, ezért most itt teszem meg. Törvény szerint ha az önkormányzati intézmény adóssága 150 millió feletti, akkor önkormányzati biztost kell kijelölni. Akkor tehát kötelező kijelölni, vagy csak akkor kell, ha a polgármester úgy gondolja? Igaz-e az, hogy gázszámla tartozás van? Ezek közérdekű adatok-e? Ha igen, akkor rendben van-e, hogy nem kapunk rá választ?

Hegedűsné, dr. Hegedűs Mária főjegyző válaszolt: Kötelezettségeimnek eleget tettem, nem én vagyok felelős a csődbiztos kijelöléséről, de a jelentést megtettem, és a belső ellenőrzést elrendeltem.

—–

Tóth Zoltánné azt kérdezi, lesz-e előrelépés a házi segítségnyújtás területén?

Dancsó (aki a kistérség elnöke): – Nagy igény van rá, prioritásnak tekintjük, és mindent megteszünk, hogy minél több idős lakosnak legyen biztonságot nyújtó jelzőrendszere.

—–

Horváth József (Fidesz) kérdez: – Az Avar utcai játszótéren miért nem fejeződött be a kivitelezés, nincs kész a kerítés, pedig már megvette azt a város.

Dancsó elmondja, hogy a kerítéselemek készen vannak, hiszen többszöri egyeztetés után az ott élők, és a parkszépítő egyesület a kerítés mellett döntött. – Aztán meglepődve olvastam a levelet 2 nappal a telepítés előtt, hogy mégsem akarnak kerítést. Majd nem sokkal később egy lakos 67 aláírással jött hozzám kérdéssel, hogy miért nincs kerítés? Bízom abban hogy Burka László képviselő úr, aki eddig jól képviselte a körzetet sikeresen tudja a nézetkülönbségeket egyeztetni, hogy kell vagy nem kell kerítés? (Információink szerint a kérdésben egyeztetnek az érintett felek, az eredményről beszámolunk – a szerk.)

11:56 – 11:59

GYIÖK-ös pályázatok

16. Szintén a GYIÖK pályázna tapasztalatcsere látogatásra. Ezt is támogatták egyöntetűen, de előtte Fetser kérdezett. – Miért éppen Zugló? Mi van ott, ami annyira érdekelheti az orosházi gyerekeket?

Sándor Enikő irodavezető helyettes válaszolt: – Számunkra példaértékűen működik a zuglói GYIÖK, ezért választottuk őket.

Fetser újra kérdezett: – Hogy jöttek arra rá, hogy mintaértékű és hol van még ilyen az országban, hogy érdemes legyen tapasztalatot szerezni. Remélem, nem egy Fidelitasos buli lesz.

Sándor Enikő válaszolt: – Évente van országos találkozókra lehetőség, itt ismertük meg a zuglóiakat. A GYIÖK pedig politikától független.

15. A Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat pályázati képzését valamennyi képviselő támogatta.

11:39 – 11:55

Költségvetés módosítás

14. A költségvetésről szóló rendelet módosítása a következő.

Fetser János kért és kapott szót: – Nem tudjuk, hogy milyen számlák nincsenek kifizetve. Ezek alapvető adatok, ha önök ezt nem merik nyilvánosságra hozni, akkor feltételezhető, hogy mást is takargatnak. A kérdés csak az, hogy mit, hova dugnak el. Nem veszünk részt az előkészítő munkákban? Hát elhangzott, hogy az aljegyző jogi álláspontot sem fogalmazhat meg a bizottsági ülésen. Dancsó úr a Varga Zoltán által kivont pénzeket emlegeti, miközben Járairól hallgat, aki 800 millió-1 milliárdos kivonásról beszél. A kötvénykibocsátás árfolyamvesztesége 2012-ben jelentkezik, ez a veszteség már nem 500 millió, hanem 750 millió. Ezért ki a felelős? Lehetett volna más megoldás. Az anyag 1,5 milliárdos hiányról beszél, ezt tolják maguk előtt azzal a 6 milliárdos hiánnyal, amit ön az átadás-átvételkor az aláírásával elismert. Létszámleépítesek voltak. Működési és felhalmozási célú hiteleket vesznek fel. Látszik, hogy nem tudnak ezzel a helyzettel mit kezdeni és addig nem is lehet, amíg a fideszes klientúrához hozzá nem nyúlnak. Nincs jó kezekben a város költségvetés és önök nem értenek hozzá.

Szavaz a Fidesz oldal (klikk a képre)

Dancsó József lezárja a vitát és összefoglalja észrevételeit. – A kötvénykibocsátás első üteme 2012 októberében kezdődik, senki nem tudja, hogy akkor milyen lesz a svájci frank árfolyama. Az tényszerű, hogy rendkívül alacsony kamatozású ez az állomány, félévente 8-9 milliós kamat nagyon jó ekkora állomány mellett. Arról pedig szerintem nincs oka engem kioktatni, hogy mi hangzik el egy közgazdász gyűlésen, hiszen ez a szakterületem. A 61. oldalon olvasható, hogy mennyi a város tartozása Hol van itt 6 milliárd képviselő úr? Ha összeadunk mindent a felét éri el.

Fetser szót kért, mire Dancsó emlékeztette, hogy a vitát már lezárta. – Jogunk van 2 percben hozzászólni, fél tőle igaz? Megint hazudik. Nézze meg az SZMSZ-t! – mondja némileg emelt hangon Fetser.

A jegyző némi SZMSZ lapozgatás után megerősíti, miután a polgármester lezárta a vitát, nem jöhet több hozzászólás.

– Akkor zárja le az elején és nem lesz vita a napirendnél, látszik, hogy be van tojva – mondja be Fetser, miközben továbbra sincs nála a szó.

– Nincs önnél a szó és válogassa meg a szavait – szólítja fel Fetsert a városvezető.

Név szerinti szavazásnál a jegyző sorra kérdezi a képviselőket, amire Fetser nem válaszol, mert “nem adott szót az ülésvezető”. Zalai ügyrendi javaslatát, miszerint 2 perces szünet legyen, amíg Fetser lehiggad, Dancsó elfogadja. Majd Dancsó megkérdi Fetsertől, hogy lehiggadt-e, folytathatják-e, mire Fetser közli, hogy ő nyugodt, de valakinek elgurult a gyógyszere.

Fetser végül nem vett részt a szavazásban és Füvesi sem. 8 igennel a módosító indítványt elfogadták, a módosított módosításáról szintén név szerint szavaznak. Fetser és Füvesi nem vett részt ebben sem, Burka és Bogdánffy nemmel voksolt, Németh Norbert szintén, a nyolc fideszes igennel. Elfogadták.

10:53 – 11:38

Költségvetési beszámoló

13. A költségvetés I. félévi végrehajtásáról szóló tájékoztatónál Fetser János kért elsőként szót. – Lassan egy éve vezetik a várost, ideje világos számvetést készíteni. Igyekeznek szépíteni a kialakult helyzetet, de egyre rosszabb helyzetbe hozzák a várost, pénzügyileg és erkölcsileg is a leépülés jellemző. Azzal kezdték, hogy emelték a helyi adókat és nagy megdöbbenésre alapvető kérdésekre nem hajlandók válaszolni. Sem az oktatásra, sem az egészségügyre nem adtak több pénzt. Kevesebb összeg folyt be a kórháznál is mint amit ígértek, nem folyt be annyi idegenforgalmi adó, mint amennyit vártak, hiszen idegenforgalom Orosházán nincs is. Látszik, hogy elszámították magukat minden téren – fogalmazott.

Fetser János szerint a városvezetés rosszul gazdálkodik

Úgy véli, a hiányt a rossz gazdálkodás okozta, sorolta a szerinte pazarló helyeket: a Középdűlő utca felújítása mellett az Alföld szálló körüli anomáliákról is beszél, és hozzátette, hogy a bontást végző céget megbüntették fekete foglalkoztatás miatt. Szerinte sok milliót fizettek ki a Fideszes haveroknak is. A Fürdő 1%-a kapcsán elmondja, “ha valakinek ez úr a haverja, akkor az a maguké” – mondja.
– Próbálnak takarékoskodni, de nem válaszolnak, folyamatosan hazudnak. Az, hogy a működésre hitelt kell felvenni és önhikis Orosháza ezt önök okozták abban a városban ahol 1 milliárdos az iparűzési adó – mondta Fetser.

Füvesi Sándor (MSZP) a működési hitel kapcsán azt mondja, Dancsó korábban letagadta, hogy a városnak lenne működési hitele, később azonban elismerte, hogy van ilyen keret beállítva, de reményei szerint nem fognak élni vele. – A tájékoztató alapján kérdezem, hogy a 67. oldalon a működési hitel sorban szereplő 70 millió forint akkor most micsoda? A közmunkaprogramra nem fog annyi pénz befolyni. A tavalyi évi teljesítés egyébként mennyi, mert ez nem derült ki? A kötvénykibocsátás véleményünk szerint rendkívül felelőtlen döntés volt, már az akkori árfolyamok mellett is, Dancsó képviselő akkor egy elemző cégre hivatkozva utalt a frank árakra és akkor ön azt mondta, hogy az ország helyzete javuló tendenciát mutat. Nem tudom, polgármester úr, korábbi kijelentéseit nem óhajtja-e módosítani?

Elekes Lajos társadalmi alpolgármester kapott szót. Azzal kezdte, úgy tűnik, az MSZP-s képviselők akként gondolkodnak, ha van sapka az sem jó, ha nincs az sem jó, szerinte egy másik világban élnek. – Az elmúlt egy évben a világgazdaságban olyan változások történtek, hogy egyszerűen nem lehet összehasonlítani a mostani és az egy évvel korábbi adatokat. A költségvetés már ideérkezésemkor alulfinanszírozottnak tűnt, az állami normatívákban 2006 óta minden téren összesen 600 millió forinttal kevesebb érkezett. Amikor az idei költségvetést terveztük arról kellett dönteni, hogy elfogadunk egy alulfinanszírozott tervet, vagy kapacitást csökkentünk: például a fürdőt bezárjuk a kórházban leépítünk stb. Mi nem ezt választottuk. Már a tervezéskor voltak információink, hogy az állam több szegmenst átvenne. Ezek a döntések folyamatban vannak, így úgy tűnik, hogy egyensúly lehet a 2012-es költségvetésben. Ez a költségvetés nem szaladt el, minden intézményünk tartja a tervet, sőt megtakarítanak. Együtt kellene működni, hogy a következő költségvetés egyensúlyban legyen, jusson pénz mindenre, fejlesztésre. Arra kérem az ellenzéki képviselőket, hogy ne negatív információkkal rontsák a helyzetet, hanem működjenek együtt.

Zalai Mihály szerint Fetser csúsztat, ugyanis az idegenforgalmi adó hiányának oka, hogy az év második felére esik a július és az augusztus, amikor a legnagyobb a bevétel, így ez a következő félévi tájékoztatóban jelentkezik majd, ezért azt állítani, hogy Orosházán nincs idegenforgalom, nem valós. – Egyébként kérdezzen meg szállásadókat, hogyan értékelik az idényt. A főtér kapcsán azt hittem egyetértés van, hiszen együtt hozták meg a frakciók a döntéseket, most meg azt hallom, hogy mennyiért vette meg a város, kivel és mennyiért bontatta le. A legolcsóbb pályázatot fogadtuk el, nem értem tehát, hogy mi a gond, de sejtem az, hogy nem önökhöz közelálló cég végezte a bontás. Büszke vagyok arra, hogy a város szégyenfoltja eltűnt a központból, Orosháza megérdemli, hogy új főtere legyen. Nagyon remélem, hogy ez a támadás nem annak az előjele,hogy önök ki akarnak vonulni a főtérpályázat mögül. Az elmúlt évek alatt folyamatosan nehezedett a válság, ezzel ön is tisztában van, most mégis úgy viselkedik, mintha a Marson élne, noha tudja, hogy az MSZP kormány mikor milyen döntéseket hozott, miért alakultak úgy a dolgok ahogy, önök hagyták brutális adósságban az országot.

Fetser nagyjából egyetért Elekessel: – 2003 óta folyamatosan csökken az önkormányzatok normatívája, akármilyen kormány volt, ehhez kell alkalmazkodni. Zalai szemlélete nem tényszerű, a főteret támogattuk, csak nem így, nem ebben a formában. A takarékosságot kezdjék magukon, önök pont kétszer annyiba kerülnek, 25 millióba, mint 2006-ban a vezetés. És tovább lehetne sorolni, hogyan lehetne hatékonyabb struktúrával csökkenteni a hiányt.

Zalai elmondja, hogy 40 helyett 19 bizottsági tag dolgozik, a képviselők számát a felére csökkentettték, és annak idején Fetser is két alpolgármesterrel kezdett el dolgozni. – Egyet képviselő úr elfelejt megemlíteni, hogy 3 politikai tanácsadóval dolgozott. Nézze meg a lap alján, hogy összességében mennyivel kerül kevesebbe a testület működése, 10 millióval.

Füvesi szerint a városvezetést jobban kellene ellenőriznie az ellenzéknek, dehát csak négyen vannak és ha 10-en kérdeznének, hogy mennyi a kórház adóssága, akkor se válaszolnának. Az Alföld szálló szerinte nem volt jó vásár, hiszen egyedüli licitálóként 155 millióért vette meg a város, utána újabb súlyos milliókért a szoláriumot majd a bontást is fizetni kellett. 2010 óta Fidesz kormány van, 2006 ősze óta pedig önök mondják meg, merre menjen a város – emlékeztet Füvesi.

Németh Norbert Elekes szavaira reagál: – A hiány 2011-ben 1 milliárd 515 millió lesz várhatóan, úgy, hogy a kormánypártok jellemzően kozmetikáznak. Talán megengedhetik, hogy ellenzékiként erre felhívjam az orosháziak figyelmét.

A polgármester arra kérte a könyvvizsgálót, hogy mondja el véleményét a költségvetési beszámolóról.- A számviteli anyagok, és az önök előtt lévő jelentés egyezik. Nem kozmetikázott a beszámoló.

Miszlai József pénzügyi irodavezető elmondta, klasszikus értelemben vett működési hitel nincs az anyagban, a közcélú foglalkoztatásra a pénzt pedig korábban az állami kincstáron keresztül kapták, de ennek módja változott, így ezek az összegek más soron vannak vezetve.

dr. Dancsó József szerint rendben van a város költségvetése

Dancsó József összegzi a költségvetési beszámolót. – A bizottsági munkában már hónapok óta nem vesz részt az MSZP, ott feltehették volna a kérdéseiket, bár értem, hogy a tévének is kellett szerepelni. Az a hitelnagyság, ami finanszírozza a működési jellegű hiányunkat lejárt, most újra közbeszereztetjük. Ezt önök is jól tudják, nincs ebben semmi új. A számokat ha alaposabban megnézi, akkor kiderül, hogy a hiány 760-770 millió között van, ez lényegesen jobban hangzik, de ha képviselőtársam megkérdezi, nem kell rémhíreket keltenie. A Hotel Alföld esetében 400 milliós vételár is felmerült, ezt aztán sokallták, nem ennyiért írták ki, hanem 310-ért. A végrehajtás szabályai szerint 50%-os áron indulhatott a licit, mivel más licitáló nem volt, 155 millió lett a végösszeg. Önök többször Gyula belvárosát emlegették, most itt is főtér lehet. Az Alföld a város szégyenfoltja volt, el kellett bontani, közbeszerzésen választottuk ki a kivitelezőt. Miért van gödör a szálló helyén? Mert 1 méter mélyen kellett bontani, hogy zavaró törmelékek, vezetékek ne hátráltassák majd az építkezést. De ezt is jól tudják. Azért várunk most, mert kedvezőbb feltételeket lehessen majd kialakítani. Az iparűzési adóban és a gépjárműadóban (ami egyébként központi) nem történt adóemelés. Az intézmények és a polgármesteri hivatal feszes költségvetés mellett dolgozott, de biztosítva van a működés, a kötelező és nem kötelező feladatainknak eleget teszünk. Forrást lehet kivonni az önkormányzati szférából, mint tették, de az önkormányzati struktúra bonyolult rendszerével nem tudunk olyan gyorsan alkalmazkodni a kivonások gyors üteméhez. A jövőben egyensúlyi költségvetés létrehozására törekszünk, hogy működési és egyéb hitelekre ne nagyon legyen szükség. Az első félévben kézbentartott a költségvetés, a teljesítések rendben vannak, feszültségek keltésére nincs szükség, épp elég nehéz megélni és átélni a mostani időket.

8 Fidesz igen, 1 Jobbik és 4 MSZP nem mellett elfogadták a jelentést.

10:38

12. A kiscsákói ingatlan bontását is 13 igennel, egyöntetűen megszavazták.

Pályázatok

10:34 – 10:37

11. Sziget utcai játszótér grundpályája ez az előterjesztés, aminél Bogdánffy ironikusan megjegyzi, igazán nagyvolumenű a kiírás, hiszen országosan összesen 90 millió Ft van erre, amiből 6 db ilyen pályát lehet kiépíteni. Kovács Árpád szerint ettől függetlenül mindenképp meg kell próbálni a pályázatot. Zalai szerint Rákóczitelep Kovács Árpádnak köszönhetően elindult a fejlődésen, amin az MSZP-sek hangosan derülnek. Mindenki támogatja, beadható a pályázat.

10:32 – 10:34

10. Az Egységes Szociális Központ (ESZK) szintén pályázhat új berendezésekre, 23 ággyal és matraccal gazdagodhatnak, ha nyer a pályázat, ami a betegek mellett a dolgozók miatt fontos. A pályázat nem pénzbeli, tehát ha nyer az ESZK, akkor egyből megkapják az eszközöket. Vita nélkül és mindenki megszavazta.

10:32

9. Pályázhat a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, vita nélkül támogatták az elképzeléseket.

10:14 – 10:31

Kórház és fürdő

8. Az kórház és a fürdő közötti kapacitás átcsoportosítás a téma.

Fetser János kiemeli, támogatják az átalakítást, mert az “egyfajta kármentés”. – A kérdés, hogyan tudják majd ezt üzemeltetni. És ha már itt van Dr. Kalmár Mihály kórházigazgató, akkor válaszoljon, hogyan áll a kórház anyagilag, igaz-e, hogy 120 milliós a gázszámlatartozás, igaz-e hogy csődhelyzetbe kormányozta a kórházat és alig várják, hogy az állam átvegye? A polgármester pedig mondja el, hogy milyen lépéseket tesz, hogy a szarvasi körzet visszajöjjön az orosházi kórházhoz. Azt senki nem mondta, hogy 200 embert el kellene küldeni a kórháztól. A kialakult helyzet félelemmel tölti el a dolgozókat és betegeket. Példátlan, hogy ön nem mer szembenézni a tényekkel és összevissza beszél. A kórház alapítványa pedig – utalt vissza Fetser Dancsó napirend előtti szavaira – a kórház érdekeit szolgálja, ön azt a feltételt szabta, hogy a saját embere kerüljön az alapítványhoz, csak akkor ír alá dokumentumokat, nyilván azt az 50 milliót, amivel az alapítvány gazdálkodik, azt is el akarja tapsolni.

Háttéregyeztetés a baloldalon (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

Dancsó a szarvasi térség 2007-es története kapcsán elmondja, hogy több szinten és fórumon is tárgyaltak erről, többek közt Szócska államtitkárral is, aki elmondta, nagy térségi ellátó rendszerben gondolkodnak, a betegutak átalakulóban vannak. – Nehézségek vannak, senki nem tagadja, de az orosházi kórház jelene és jövője biztosítva van.

Fetser szerint Dancsó kitér a válasz elől: – A Semmelweis terv megbukott, nemhogy több pénzt adnának az egészségügybe, hanem még elvesznek onnan. Önök olyan helyzetbe hozták az ország kórházait, hogy nem tudnak fizetni, adósságot halmoznak. Ezt maguknak köszönhetik, most meg várják az államot, mint a messiást, csakhogy az állam kijelentette, nem tesz bele több pénzt.

Németh Norbert az állami garanciákat firtatja, miszerint, biztosítja-e az állam, hogy megmarad a kórház, illetve viszi-e az adósságot.

Dancsó úgy válaszol, hogy az államtitkár megnyugtató válaszokat adott, miszerint az orosházi kórházra szükség van, a gyógyító megelőző munka itt marad. Hozzátette, hogy egy államtitkár vállalt erre kötelezettséget. – A kórház fejlesztése hosszú időre visszanyúló folyamat, mely az 1990-es évek elején kezdődött és ciklusokon keresztül mindenki hozzátett valamit, nincs értelme annak a vitának, hogy ki csinálta ezt, a lényeg, hogy megvalósult. Az előző és a mostani vezetés is sokat tett azért, hogy a kórháznak jövője legyen.

Füvesi Sándor szerint őket ide az orosháziak küldték és nem ők, hanem az itt lakók kíváncsiak erre. Újra feltette a kérdéseket, most közvetlenül dr. Kalmár Mihály kórházigazgatónak, hogy mennyi az adósság, igaz-e hogy 120 millióval tartoznak a gázszolgáltatónak és mennyi a 60 napon túli adósság?

Kalmár Mihály is szót kért:  – Semmiféle pártnak nem vagyok tagja, katona voltam, de pártkatona soha. A kórház tudja kezelni a helyzetet, el tudjuk látni a betegeket. A kórház és a betegek védelme érdekében többet nem kívánok mondani. ennyi a mondanivalóm.

A napirendet egyhangúan elfogadták.

10:04 – 10:13

Szenvedélybetegek

7. Szenvedélybetegek ellátását vállalná a Független Egyesület, de a bizottság szerint az egyesület által kínált szolgáltatások végzésére a Vöröskereszt is nyújt be pályázatot. A tervek szerint a Vöröskereszt többet kínálna majd és több szakembert is foglalkoztatna, ezért a bizottság azt javasolja, ne fogadják el a Független Egyesület ajánlatát.

Dancsó elmondta, egyeztettek az orosházi szervezetekkel, hogy van-e olyan, ami azt kínálná, amit a Független Egyesület. Nem volt, ezért került be a napirendek közé, később azonban a Békés Megyei Vöröskereszt jelentkezett a többet kínáló elképzeléseivel, ezért változott a vélemény. Így végül úgy döntöttek, hogy a vöröskereszt végezze ezt a szolgáltatást.

10:04

6. Vita nélkül és egybehangzóan elfogadták a két határozati javaslatot tartalmazó, a könyvtárat érintő napirendet.

09:59 – 10:03

Panelfelújítás

5. Németh Béla, a napirendet tárgyaló ügyrendi bizottság elnöke most reagál Füvesi napirend előtti szavaira, miszerint a bizottság elnökeként nem adott az aljegyzőnek válaszadási lehetőséget. Németh elmondta, amikor Füvesi már minősíthetetlenül kommunikált az ülésen, akkor közbeavatkozott. Füvesi szerint ez nem igaz, csak jogi szakvéleményt kért, és ez majd a jegyzőkönyvből is kiderül, és újra elmondja a Fetser-féle módosító indítvány megszavaztatásának elmaradását és innen gyorsan eljut a kérdésig, mennyi a kórház adóssága?

Dancsó emlékeztet a napirend témájára, amelytől eltértek, ezt követően a képviselők egyöntetűen elfogadják a napirendi pontot.

09:51 – 09:59

Parkolás

4. A városfejlesztési osztály vezetője némi formai módosítást javasolt a személygépkocsi elhelyezések követelményeiről és a parkolóépítés feltételeiről.

Németh Norbert

Németh Norbert (Jobbik) pedig arra kérte Dancsót, oszlassa el azt a félreértéset, miszerint fizetős parkolók lesznek.

– Légből kapott és számomra érthetetlen, hogyan indult el az a felvetést. Orosháza városa nem tervezi, hogy fizetőssé tegye a parkolást – mondta Dancsó.

Zalai Mihály szerint épp ez a rendelet igazolja, hogy Orosházán nincs is szükség parkolódíj bevezetésére, és van elég parkolóhely. – Az előterjesztés lényege, hogy a városban induló vállalkozásoknak segítenek.

Bogdánffy Csaba felhívja a figyelmet, hogy a kórháznál azért lenne mit javítani a parkolási lehetőségeken, ezen érdemes lenne elgondolkodni. Zalai ebben igazat ad és hozzáteszi, a piac terén is gondok adódnak piaci napokon a parkolással, de új helyek kiépítésére fizikailag kevés a lehetőség. Általánosságban azonban elmondható, hogy jók a városban a parkolási lehetőségek.

Többségi szavazással fogadták el a módosítást, majd az így megváltozott előterjesztést is.

09:50

A 3. pontban vita nélkül, többségi szavazással elfogadták a gyermekek ellátásáról szóló rendelet módosítását.

09:46 – 09:50

Szociális ellátások

2. Füvesi Sándor örül annak, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben pénzbeli és természetbeni ellátást tudnak nyújtani. Felhívja a figyelmet egy korábbi MSZP-s javaslatra, hogy a 65 év felettiek számára ingyenes legyen a szemétszállítás, ezzel segítve őket. Lövei Ferenc (Fidesz) tüzelőfatámogatásról érdeklődött, erre dr. Kovács Győző a hatósági iroda vezetője válaszol, ismertetve a szeptember elsejétől hatályos lakásfenntartási támogatást. (Erről a tűzifákkal kapcsolatos cikkünkben írtunk, klikkelj ide.)

Dávid Zoltán (Fidesz) a jövedelemhatárral kapcsolatos változásokra hívta fel a figyelmet, amit Kovács megerősített. Dancsó József felkéri a jegyzőt, hogy a várhatóan megnövekedő ügyfélszám miatt készüljenek fel. Füvesinek válaszolva a polgármester elmondja, az MSZP politikai kampányában ígérteket nem javasolja támogatni. Füvesi indítványára az MSZP igennel szavazott, a többi (Fidesz, Jobbik) ellene, tehát maradt az eredeti napirend, amit 10 igennel és 4 nemmel fogadták el.

09:39 – 09:45

Orosháza neve

1. pont: Bogdánffy Csaba (MSZP) kér szót az első napirendnél és azt kérdezi, az Orosháza elnevezésének engedélyhez kötése visszamenőleges-e? Zalai Mihály válaszol, nem visszamenőleges, a rendelkezés azokra vonatkozik, akik ezután használnák a város nevét
– Erre azért volt szükség, mert több visszaélést is tapasztaltuk ezen a téren, elsősorban az interneten. Egyébként a legtöbb város él ilyen rendelkezéssel.

Németh Norbert (Jobbik) szerint ilyen nincs, hogy egy városnevet a város kisajátít, lényegében levédi. Engedélyt kérni arra, hogy az itt élők használhassák a város nevét, nonszensz Németh szerint, aki él a gyanúval, hogy a mára meghirdetett lakossági fórumuk (amiben benne Orosháza neve) is oka, ennek a szabályozásnak. Zalai felhívja a figyelmét, hogy hirdetések esetében erről szó sincs, gazdasági, tudományos és egyéb társaságokra vonatkozik az engedélykérés kötelezettsége.

9 fideszes igen mellett a Jobbik nemmel szavazott az MSZP tartózkodott – elfogadták az előterjesztést.

09:38

Elfogadják a napirendi pontokat.

Napirend előtt

09:07 – 09:37

Napirend előtti felszólalásában Füvesi Sándor MSZP-s képviselő arra emlékezteti Dancsót, hogy a testület megalakulásakor az új polgármester arra kérte képviselőtársait, hogy véleményükkel, felszólalásaikkal segítsék a munkát.

Füvesi Sándor napirend előtt (is) beszélt

– Hamar rá kellett azonban jönnünk, hogy ezek a szavak hazugságok voltak. Rögtön jött ugyanis a feketeleves, a testület saját működési szabályzata, az SZMSZ módosítása volt. Kevés megszólalási lehetőséget kap az ellenzék, az SZMSZ behatárolja a hozzászólások számát és idejét. A legutóbbi testületi ülésen a polgármester már a legegyszerűbb kérdéseinkre sem válaszolt. Mennyi a kórház adóssága? Igaz-e, hogy 120 millió forinttal tartozik a kórház a gázszolgáltatásért? Tényleg nem tudja fizetni a város már a közvilágítást sem? Miért nem mehetnek belső ellenőrök a kórház és a fürdő működését vizsgálni, mint ahogy a 2011-es ellenőrzési tervben szerepelt? Szavazásra sem bocsátotta az erre vonatkozó módosító indítványunkat a legutóbbi ülésen. Az Ügyrendi Bizottsági ülésén erről kérdeztem az eljegyzőt, de a bizottság elnöke szavaztatott arról, hogy az aljegyző ne válaszolhasson – sorolta Füvesi, aki szerint Dancsó regnálása alatt csak a diktatúra épül a város helyett.

Dancsó szerint Füvesi drámai hangvételű felszólalása tele van csúsztatással. Szerinte az előző ciklusban, Németh Béla polgármestersége alatt éppen az MSZP-sek kritizálták, hogy az ülések hosszúak, sokszor nem is arról megy a vita, ami éppen a napirenden van és kérték, hogy tereljék azt normális mederbe.
– Mi éppen az önök igényeinek megfelelően kerestük azt a formát, ami alapján rendezettebb, összefogottabb, célravezetőbb lehet a testületi munka. Éppen ezt a célt szolgálja az időkorlát, ami nem csak az MSZP, hanem a Fidesz képviselőire is vonatkozik. Önöknek egy napirendhez összesen 28 percük van, hogy kifejtsék véleményüket, ezt még sosem használták ki – mondta.

Úgy fogalmazott, hogy az előző ülésen külön kérésre sem fogalmazták meg a módosító javaslatukat, csak kiabáltak. Kiemelte, hogy az elmúlt években sok MSZP-s érdekes dolog is volt, de nem ezzel kellene foglalkozni.
– Az egészségügy az egész országban rossz helyzetben van, és éppen az MSZP-sek juttatták ide, köztük is Fetser János, aki a parlamentben nyomta a gombot. Többször felvetődött, hogy legyen önkormányzati biztos. Ha figyelik az ország ügyeit láthatják, hogy a kórház nagy eséllyel állami kézbe kerül. Nekünk eddig fent kell tartani a működését. Egy önkormányzati biztos semmi mást nem néz, csak a számokat. A jelenlegi helyzetben egy biztos legalább 200 embert azonnal elbocsátana a kórházból, hogy a pénzügyi helyzetet rendezze. Osztályokat kellene bezárni és gyakorlatilag 3 nap alatt leépülne a kórház. Ha önök ezt akarják mondják ki, de mi azért dolgozunk, hogy ezt elkerüljük. Kis türelmet kérnék, hogy azok a döntések amik megszülettek jogszabályban is testet öltsenek. (A témáról korábban a polgármester már nyilatkozott, interjúnkat itt olvashatod.)

Dancsó folytatta: – Ha már ennyire szívükön viselik a kórház ügyét, akkor kérem, hogy a kórház alapítványának törvényességét állítsák helyre, mert erre már többször is felszólította önöket a bíróság. Működtessék ezt az alapítványt a kórház javára, hiszen az ott lévő 50 millió forint nagyon sok, és nem más célra kell azt felhasználni – fogalmazott a polgármester. Szerinte az nem fejlődés, hogy 2006 előtt évente 300 fővel csökkent a lakosság száma Orosházán, de hozzátette, ezt nem az MSZP-sek szemére veti, ám örül, hogy ez a szám csökken. Azt is kiemelte: senki nem vitatta, hogy rengeteg intézmény épült és megújult 2006 előtt, de ezekhez a pénz jó részét az Orbán kormány Széchenyi terve adta. Kiemelte, ezeknek a fejlesztéseknek a hiányosságait: ide sorolta a művelődési központot, amely szép lett, de nem volt funkciója, a Hegedűs utcai lakótelep megépítését, ahol sok család kapott helyet, de kifelejtették a szellőzőt a kivitelezéskor és penészednek a lakások (erről itt írtunk)

De ide sorolta a Gyopár Club Hotel melletti internet nélküli internetkávézót. Megemlítette, hogy a Tudáspark létrehozása kiváló ötlet volt az MSZP-s vezetéstől annak idején. – Szerényebben kellene szólni, mikor ordibálva, kiabálva, a furkósbotot meglengetve beszélnek. A fürdőre kitérve alapvető problémának nevezte, hogy szinte minden városban épült fürdő, így egymás piacát veszik el, de a fürdő 1% átadását is érintette Dancsó. – Az a haverja, akinek Fetser úr átadta ezt az 1%-ot annak idején, még a felszámolási eljárás előtt továbbadta a tulajdonrészét egy másik cégnek, így az hiába jelent meg a cégközlönyben, azt nem lehetett megvenni. Ezt pedig írásban elismerte a felszámoló is, de ezt ön is pontosan jól tudja Fetser úr. Arra kérem önöket, segítsék elő, hogy intézményeink jobbá váljanak, hagyjuk őket dolgozni, lehetőségeket találni. Nagyon várjuk önöktől, hogy segítsenek új befektetőket keresni, ipari tevékenységet végzőket a városba vonzani és az új munkahelyek teremtésének dicsőségét senki sem fogja elvitatni önöktől.

Válaszol az ellenzék: – Polgármester úr sikeresebb lesz, ha nem szelektív a hallása, nem hazudik folyamatosan és legalább annyi lehetőséget ad az ellenzéknek mint amennyit ön kapott – kért szót az MSZP frakcióvezetője, Fetser János. – Ön mellébeszél, mert titkol valamit, azért hoz elő ennyi témát, mert tudja, hogy nincs időm válaszolni ezekre tételesen. Bármilyen nyilvános fórumon kiállok önnel vitatkozni, és felszólítom az MSZP frakció nevében a polgármestert, hogy fejezze be a hazugságokat.

Zalai Mihály alpolgármester (Fidesz) dicséri Füvesi Sándor előadását, a kellő hangsúlyozást és a hatásszünetek alkalmazását. Az előző ülésen felvetődött módosító indítvány kapcsán kíván reagálni és a jegyzőkönyvet olvassa fel, melyből kiderül, bekiabálások sora volt, miközben Dancsó többször kérte a módosító indítványok ismertetését, erre azonban nem került sor, hiába kérte és utasított a rendre az MSZP-seket a városvezető. Zalai szerint a jegyzőkönyv magáért beszél, a lehetőség adott volt, az MSZP nem élt vele.

Németh Norbert Jobbikos képviselő értetlenül áll a helyzet előtt: – Nem értem, hogy az MSZP frakciója mi jogon mer itt bárkit is számon kérni 8 év országrombolása után, hiszen az ország összes önkormányzata ezt nyögi. De csak felvetném, még ha újra a bíróságra rángatnak is, hogy mi van a Tesco telek ügyével Fetser úr?

Fetser közbeszól: – Mi van vele, mondjad!

Erre Németh Norbert: – Majd október 5-én a bíróságon megtárgyaljuk.

Ezzel lezárult a napirend előtti vita.

09:05

Szemenyei Ádám, Orosháza város első alpolgármestere a közelmúltban elhunyt, rá emlékezik a testület egy perces néma felállással.

Ludvig Józsefné 34 évig dolgozott a városházán, most búcsúzik, nyugdíjba vonul, tőle köszön el Dancsó József polgármester, megköszönve munkáját.

Csizmadia Ibolya (Fidesz) alpolgármester nem tud jelen lenni az ülésen.

09:00

Gyülekeznek a képviselők a teremben, hamarosan kezdődik a mai ülés.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.