- hirdetés -

Október végén lesz egy éve, hogy kívül-belül megújult a hajléktalanszálló, ahol a fedél nélkülieknek mentális és szociális segítséget is nyújtanak.

A Hajléktalanszálló kihasználtsága jelenleg 90 százalék feletti. A megújulás mellett az elmúlt egy év eseménnyel teli volt, melyről Orovecz Sándort, a Hajléktalanszálló vezetőjét kérdeztük.

– Intézményünkben három ellátási forma működik: a nappali melegedő, ahol a jelenlegi létszám 34 fő, éjjeli menedékhely, melyet 24-en vesznek igénybe, és az átmeneti szálló, ahol 12-en tartózkodnak. A fedél nélkülieknek – az ellátás igénybevétele mellett – mentális és szociális segítséget is nyújtunk annak érdekében, hogy kialakuljanak és mélyüljenek társas kapcsolataik, szabadidejüket emberhez méltó körülmények között töltsék, problémájukat megbeszélhessék, és a közösen szervezett kulturális programokon részt vehessenek. A lakók körében egy felmérés alapján igény merült fel szellemi-, kulturális foglalkozások, szórakoztató programok, egészségügyi tanácsadás, munkalehetőségek szervezésére, és személyiségfejlesztő tréning megtartására. A kéréseket figyelembe véve az év folyamán programok sorozata várta a szálló lakóit.

Milyen jellegű programok voltak ezek?

Reményt is kapnak a hajléktalanok
(Archív fotó: Kecskeméti Krisztina)

A szabadidős tevékenységek széles skálája mellett szakképzett ápoló tartott egészségneveléssel kapcsolatos tájékoztatást, többek között a magas és alacsony vérnyomásról, a vitaminpótlásról, valamint a vércukorszint ellenőrzésének fontosságáról. 3 fordulós vetélkedőt is szerveztünk, melyen a kérdések az általános műveltséget vették alapul, és több témakört is érintettek. Ezen 12-en vettek részt. A Munkaügyi Központ vezetője a képzési lehetőségekről, a közfoglalkoztatás feltételeiről, az alkalmi munkavállalás változásairól, valamint a regisztráció menetéről tájékoztatott. Nem titkolt szándék volt a tartós munkanélküli lakók visszaintegrálása a munka világába, ezért a kirendeltség-vezető konkrét álláslehetőségekkel érkezett. Hat alkalommal mentálhigiénés szakemberek személyiség- és készségfejlesztő tréninget tartottak, ahol a hajléktalan emberek életviteli tanácsokat kaptak, kommunikációs képességfejlesztés történt, valamint pénzkezelési technikákkal és stressz-kezeléssel ismerkedhettek meg.

A „Jó tudni…” című programon ingyenes jogi és pszichológiai tanácsadás lehetőségeit ismertették. Júniusban Gyulán rendezték meg a Békés Megyei Hajléktalan Sportnapot, melyről két aranyérmet, egy ezüstöt és egy bronzérmet hoztak el az orosháziak. A szálló közösségi életét közös kerékpártúra és szalonnasütések tették még színesebbé. Augusztusban „Kis kukta” címmel pedig főzősorozat indult. A nyári programok zárásaként a lakók egy egész napot tölthettek el a gyopárosfürdői kenyérünnepen.

A továbbiakban is folytatódnak a programok?

Az intézmény munkatársai az év hátralévő részére további programokat terveznek, többek között: egy 3D-s mozifilm megtekintését Békéscsabán, valamint október 28-án az Árpád-kertben az „Egy éjszaka a hajléktalanokért” című egész estés rendezvényt, amelynek célja a hajléktalan emberek társadalmi megítélésének formálása.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.