- hirdetés -

Elindult a nappali főiskolai képzés Orosházán – andragógia, turizmus-vendéglátás és szociális munka szakon is tanulnak a diákok.

A péntek délelőtti tanévnyitón dr. Janowszky Sándor igazgató köszöntötte a vendégeket és a diákokat, akiket – eskütételük után egy jelképes kézfogással – Dr. Szabó Péter, a főiskola rektora fogadott az iskola polgáraivá. Dr. Dancsó József polgármester köszöntő beszédében kiemelte, hosszú munkafolyamat érett be most azzal, hogy felnőttképzési központból a Kodolányi iskola egyik telephellyé válhatott az orosházi intézmény.
– Ez nagy lehetőség az orosházi és a környékbeli diákok számára egyaránt. Az iskola számára pedig a határ közelsége jelent nagy távlatokat, hiszen határon túli intézményekkel dolgozhat együtt.

Mérföldkő az orosházi oktatásban a nappali tagozat (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

Erre példa a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemmel való együttműködés, az iskola társadalomtudományi tanszékének vezetője, a párizsi Sorboni Egyetem Doktori Iskolájának vezetője az orosházi diákokat oktatja majd. Dr. Szilágyi Györgyi egyetemi professzor az OrosCafé-nak elmondta, szociális professziót tanít majd a diákoknak.
– Nagyon szeretek első évesekkel dolgozni. Rendkívül fontos az első benyomás, hiszen ez határozza majd meg, hogy hivatásként, vagy kényszerpályaként tekintenek majd szakmájukra. Először a szakmai alapköveket rakjuk le és én ebben mindig örömmel segédkezek, hiszen ha az alapok szilárdak, akkor arra építkezhetnek a diákok – hangsúlyozta a professzor asszony.

Budapest kontra vidék

Dr. Szabó Péter

Fővárosközpontú a hazai felsőoktatási rendszer, ez az egyik, a sok hiba közül – mondta Dancsó József, vele egyetértésben Dr. Szabó Péter rektor szintén hangsúlyozta a vidéki szakmai műhelyek fontosságát, előnyeit. Dancsó a műszaki szakképzés erősítését is szorgalmazta, ez az iparosodott Orosháza szempontjából igen lényeges lenne. A város emellett gesztust tett a nem orosházi gólyák felé:
– A nappali szakos, de nem Orosházán élő diákokat ezennel tiszteletbeli orosházivá fogadjuk és megajándékozzuk az Orosháza Kártyával, hogy ők is kedvezményesen élvezhessék Gyopárosfürdő szolgáltatásait – jelentette be a polgármester.

A csaknem 20 éves Kodolányi János Főiskola 17 ezer végzett diákra lehet büszke – a végzettek mintegy 2/3-a sikeres, ez az országos átlag felett van, míg a lemorzsolódás az átlag alatt. Orosházán csaknem 100 elsős diák kezdte meg tanulmányait. Nappali tagozat andragógiai szakon 15,  szociális munka szakon 14, turizmus-vendéglátás szakon pedig 25 fő. Idegenforgalmi szakmenedzsernek (felsőfokú szakképzés) 20 fő jelentkezett, távoktatásban pedig 25 elsős diák tanul a Kodolányin.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.