- hirdetés -

Az Orosházi Festők Csoportja hagyományos augusztusi kiállításának megnyitójára szép számmal gyűltek össze a helyi műkedvelők a Városi Képtárban augusztus 19-én délután.

F. Varga Mária, Györffy Orsolya, Horváth János, Kohut Béla, Mezei-Fehér Judit, Ökvös András, Szilágyi Cecília, Ujfalussy István és Varga László alkotásait Zalai Mihály alpolgármester méltatta, aki egyben a tárlatot is megnyitotta. Mint mondta, a művészet meghatározhatatlansága abban áll, hogy mást jelent az alkotónak, és mást a befogadónak.

Az orosházi alkotók különböző látásmódjában ugyanakkor van egy „kicsi, hihetetlenül tömény metszet”, amely mindenkire jellemző valamilyen módon. Ennek lényege az orosháziság, és a csoport 48 év alatt kialakult művészeti tudatának lenyomata. A megnyitón Muntyán Nóra fuvola muzsikáját Lestyán Mihályné kísérte.

F. Varga Mária még a Fiatal Orosházi Festők Stúdiójában kezdte alkotói munkáját, 1978-tól tagja az Orosházi Festők Csoportjának. Előszeretettel alkalmaz akvarell, tempera, pasztell, diópác, illetve selyemtechnikát.

Györffy Orsolya elsősorban grafikus, szívesen használ temperát és fest selyemképeket is. Alkotásaira jellemző, hogy vékony mezsgye választja el a valóságot a képzelettől.

Horváth János egyike az Orosházi Festők Csoportja alapító tagjainak. Művészetében az alföldi festészet hagyományait követi. Olaj, pasztell, akvarell technikák mellett grafikával, linómetszetekkel is foglalkozik.

Az orosházi festők csoportképe (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Kohut Béla művészi ars poeticájaban a tárgyi világgal szemben a befelé irányulás áll a középpontban. Sajátos szimbólumrendszerének alapjai absztrakt formák és színek, amelyekkel – meggyőződése szerint – láthatóvá tehető a spirituális világ.

Mezei-Fehér Judit sokoldalú művész. Fest olajjal, temperával, készít akvarelleket, grafikákat, de előszeretettel foglalkozik kerámia munkákkal is.

Ökvös András festészetére a figurális témaválasztás jellemző, így többek között készít portrékat, aktokat szimbolikus stilizációkat.

Szilágyi Cecilia belülról jövő erővel fogalmazza meg képeit. A látottakat szabadon értelmezve belső víziója szellemében adja vissza. Olajfesték. grafika alkalmazásával teremti meg képi világát.

Ujfalussy István Kárpátaljáról települt Magyarországra, 1997-től lakik Orosházán. Olajtechnikát alkalmazva tájképeket, portrékat, városrészeket fest.

Varga László kedvenc témái képzeletbeli hátterű portrék, tájképek. A festéshez akvarell technikát használ, de elsősorban grafikai és vegyes módszerekkel dolgozik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.