- hirdetés -

Táncok és zenék minden mennyiségben némi bábjátékkal megspékelve. Az Árpád kert megtelt péntek estére Szent István nap előestéjén.

Pénteken délután 5 órakor kezdődtek a város ünnepi programjai, amelyeket a Szent István Naphoz kapcsolódóan szerveztek a belvárosban.

A jobbára zenés műsorok sorát a Bokréta Népdalkör és a pusztaföldvári Búzavirág Népdalkör indította az akkor még csak lassan megtelő Árpád-kertben, majd Dévai Nagy Kamilla Liszt-, Bartók- és Kazinczy-díjas előadóművész lépett fel az általa vezetett zenede növendékeivel. Zenés múltidézés keretében a magyar történelem fontosabb korszakait hozták a jelenbe, gitárkísérettel, énekszóval. A csúszás miatt a 19. század után már nagyobb léptékkel haladt a művésznő a fontosabb mérföldkövek megéneklésével, hisz a Szent István-szobornál is ő adta az ünnepi műsort.

Dévai Nagy Kamilla tanítványaival a magyarságtudatot erősítette (klikk a képre)

De így is elhangzottak az olyan ismert dallamok, amelyek a magyarság együvé tartozását hangoztatják. A fellépők felkészültek voltak, de helyenként apróbb technikai és hangi malőrök közepette sajnos az a magasztosság, amit közvetíteni kívánt a műsor, az emberi esendőség oltárán vérzett el.

 

A Maszk Bábszínház marionettekkel és a két fellépő színész koncentrált jelenlétével már sokkal összeszedettebben hirdette: a ronda labanc őrmester bácsikat és várkapitányokat bizony egy kis furfangossággal a hős Gyurkák el tudják kergetni, le tudják győzni. A csudadoktorok a kurucok bátorságát és leleményességét bizonyította, amellyel a történelmet is formálni tudták.

A művelődési központ Harangos Néptáncegyüttese mondhatni fergeteges sikert aratott, és örömmel nyugtáztuk, hogy milyen sokat fejlődött a még egy évnél is fiatalabb művészeti csoport. Móricz Bence művészeti vezető még csak most tanulja a szakmáját a pécsi főiskolán, de már komoly dramaturgiai érzékről tesz tanúbizonyságot, ahogyan az orosházi táncosokat koreografálja és táncolni tanítja.

A Harangosok hatalmasat fejlődtek

A foglalkozásokon megtanult lépések attól nem lesznek izzadságszagúak a színpadon, hogy a közönség, mindig szituációkat imitáló, valóságos játékba ágyazott történetecskéket kap, amelyeket „mellesleg” eltáncolnak a csoport tagjai. Ettől jó kedvű és szórakoztató a harangosok szereplése, amit a közönség mindig nagy tapssal díjaz. Jó volt látni, hogy gyarapszik a létszám, és a tánctáborban megismert más tájegységek táncával (mezőségi) is gazdagították a korábban megismert repertoárt. A szervezési munkák terén a csoport vezetője Móroczné Pataki Gabriella.

Nótári Andrea nevéhez fűződik a Dolce Vita Művészeti Egyesület vezetése, az ő műsoruk sokakat megfogott, miután az alkalomhoz illő volt a műsorválasztás. A magyarság egységét, és a történelmi korok kedvenc dallamait hozták Orosházára a kaszaperi fellépők, akik az énekelni szeretők táborát erősítik.

Mire befutott a Csillag Születik tévés műsorból ismert Everdance tánceggyüttes, az Árpád kert már megtelt. A színpad mögötti beszélgetésből lejött, hogy szimpatikus fiatal társaság lép majd színpadra, mókásan azt elemzeték, vajon a stepcipő mennyire csúszik majd. Megnyugtattuk őket, hogy semennyire. A világot jelentő deszkákon aztán azt hozták, amit mindenki várt tőlük: dinamikus, lendületes, ötletes és élettől duzzadó tánckoreográfiákat. Kimondottan jó volt látni, ahogyan a hatalmas koncentráció közben és a nagy meleg ellenére sok-sok mosolyt küldtek a közönség felé.

Az Everdance repült és szórakoztatott (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

Az est fő produkciója St. Martin koncertje volt. A művész méltán népszerű, sokan szeretik, és ezt ő meg is hálálta fellépésével. Sok ismert dallamot játszott és bizonyította, hogy nem csak a szopránszaxofonon játszik magas szinten, hanem a pánsíppal is elvarázsolta a közönséget. St. Martin tavaly megjelent lemezének anyagából hozott az orosháziaknak, és is megtudtuk, hogy Rakonczai Viktorral közösen tervezett új albumát idén nem jelenteti meg, mert akkora az érdeklődés a legutóbbi iránt, hogy vár még az új dalokkal.

St. Martin csodálatosan játszott

A koncert után az Árpád kert füves terültén az Oros-haza Baráti Kör szervezte II. Kötélhúzók éjszakájára is rengetegen voltak kíváncsiak, erről később számolunk be. Elöljáróban annyit, hogy a Guardian Bull’s csapata nyert megelőzve a rendőrök és a tűzoltók csapatát.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.