- hirdetés -

Orosháza nem veszélyesen fertőzött. Kötelező lekaszálni vagy kihúzni a parlagfüvet.

A parlagfű magas pollenkoncentrációja miatt az ország délkeleti részén már vörös riasztás van érvényben – írta az MTI Hírcentrum a tisztiorvos facebook oldalára hivatkozva. A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR) térképe különböző színekkel jelzi a parlagfű pollenjének területi eloszlását, ennek alapján adták ki a riasztást. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapján található legfrissebb jelentés szerint a múlt héten tovább erősödött a parlagfű pollenszórása.

Az idén az előző évhez képest kicsit korábban indult a szezon, de olyan magas értékeket, mint tavaly ilyenkor, még nem mértek. Múlt héten a levegő pollentartalma még nem haladta meg a közepes szintet, azonban a parlagfű pollenkoncentrációja országszerte több napon is magas volt. Debrecenben és Békéscsabán nagyon magas szintet is mértek, amely már minden parlagfűre érzékeny embernél erős tüneteket vált ki – írták. Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos korábban azt mondta: a magyar lakosság 25-30 százaléka allergiás, 1,5-2 millió ember pedig kifejezetten a parlagfűre érzékeny.

– Orosháza alapvetően nem tartozik a fertőzött területek közé, bár akadnak parlagfüves területek – mondta el érdeklődésünkre Hajdú Zoltán környezetvédelmi ügyintéző. Kiemelte, a jogszabály szerint június 30-ig kell a parlagfű virágzását megakadályozni, ezt követően kötelező rendszeresen kaszálni.
– A védekezés leghatékonyabb módja, ha tövestől kihúzzuk a parlagfüvet, de a rendszeres kaszálás is segít a védekezésben. Orosházán az elmúlt hetekben sok ingatlantulajdonost felszólítottak a gyomok kaszálására. Ennek hatására nagyban csökkent a parlagfűvel szennyezett terület nagysága – mondta Hajdu Zoltán.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.