- hirdetés -

A 6,6 milliárd forintos beruházás technológiai részleteit a város korábbi alpolgármestere ismertette, aki maga is részt vett a pályázat kidolgozásában.

Múlt héten jelentették be, hogy nyert Orosháza csatornázási pályázata. A város korábbi alpolgármestere, Molnár Béla – aki jelenleg a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság főigazgatója – nyilatkozott az OrosCafé-nak.

A szennyvíztelepet is fejlesztik a nemrég megnyert pénzből. Itt milyen változások várhatók?

A szennyvíztisztító is megújul
(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A szennyvíztelepen a homokfogás és zsírfogás technológiai szintjét emeljük, a jelenleg már eléggé elavult berendezések energiahatékonysági korszerűsítése, gyakorlatilag cseréje történik majd. Ezen kívül a szellőztetési technológiák javítása az elsődleges célunk, amivel a telep hatásfoka fog javulni. Azonban mindez nem lesz elég ahhoz, hogy a csatornahálózat bővítésével többletként érkező szennyvizet kezeljük, ezért magát a telepet bővíteni is kell majd. A jelenlegi medencék mellé készülnek majd újak.

A csatornahálózat bővülése mennyiben fog hozzájárulni ahhoz, hogy környezetbarátabb lehessen Orosháza?

Ezzel a város csatornázottsága 87 százalékos lesz. Úgy vélem, ez a fejlesztés hatalmas minőségi javulást eredményez majd, a város és környezete számára is szinte teljes körű megoldást fog jelenteni.

Az újonnan épített csatornarendszer technológiája mennyivel lesz fejlettebb a már meglévőknél?

A most elérhető és megfizethető technológiák közül a legjobbat választottuk. Ami a csatornahálózat anyagát illeti: próbáltunk olyan anyagokat választani, amiknek a meghibásodása kisebb valószínűséggel következik be, tehát kevesebb lesz a csőtörés. Nagyon drága technológiát nem lehet beépíteni, ezt a lakosság tűrőképessége sem viselte volna el. Véleményem szerint a beruházás végén 25 évnyi technológiai javulást kap Orosháza a szennyvízkezelésben, ami már önmagában jelentősnek mondható.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.