- hirdetés -

Hamarosan beköszönt a fűtésszezon, így a fát, szenet érdemes lassan beszerezni. Néhány orosházi tüzépet kérdeztük a vásárlói szokásokról.

Idén már nyár elején, az előző évekhez képest korábban indult meg a tűzifa felvásárlásának időszaka. Ebben az évben is az akác a legkeresettebb és egyben a legdrágább is a tüzelők közül. A szegények fájának is nevezett akác nyersen is ég, míg a többi, tüzelésre alkalmas fának, a tölgynek, bükknek és a gyertyánnak idő kell a kiszáradáshoz. Az orosházi tüzépesek elmondása szerint egyre többen állnak át gázról vegyes tüzelésű fűtésre, így sokkal nagyobb az érdeklődés a tűzifa iránt, mint eddig.

Keresett a szén is

Az Ilovszky tüzép vezetője Ilovszky Béláné lapunknak nyilatkozva elmondta, már három éve kandallót is forgalmaznak, mert nagy rá a kereslet. Ez is mutatja, hogy egyre több ember szeretne áttérni a fával való tüzelésre. Ezen a tüzépen kizárólag belföldről származó fát értékesítenek, aminek ára tavalyhoz képest 2-3 %-al emelkedett, ennek oka az üzemanyagár emelkedése, ami megnövelte a szállítási költségeket.
– A vásárlók a tűzifát és a szenet is hamarabb kezdték el keresni, mint az eddigi években, ennek oka a tavalyi hosszú és hideg tél, és a mostani hűvösebb időjárás. Jelenleg a tüzépen sziléziai kazánszenet árulunk, ami ellenáll az időjárás viszontagságainak, a barnaszén árusítása később kezdődik meg – tudtuk meg Ilovszkynétól.

Szélesedik a lakásfenntartási támogatás: szeptember 1-jétől a gázzal és távhővel fűtők mellett azok is igénybe vehetik, akik fával, szénnel vagy más módon fűtenek – adta hírül az MTI. Emelkedik a jogosultsági jövedelemhatár is, amit a törvény 71.250 forintban, az öregségi nyugdíjminimum 250 százalékában határoz meg, a korábbi 150 százalék helyett. Kérelmezni szeptember elsejétől lehet az illetékes önkormányzatnál, elsősorban azoknak, akik korábban már részesültek gáz- vagy távhőtámogatásban.

Jeszenszky P. László már tizenöt éve foglalkozik tűzifával és annak árusításával.
– A vásárlóim nagyobb része törzsvásárlókból áll, akik minden évben visszatérnek hozzám. Úgy gondolom, ha becsületesen dolgozom, akkor a vevőim nem pártolnak el tőlem – nyilatkozta a tapasztalt kereskedő. – Nagyon fontos a tűzifavásárlásnál, hogy legális és megbízható helyről vegyük, így mennyiségileg és minőségileg is az elvárt tűzifát kapjuk – hangsúlyozta Jeszenszky.

A mennyiség és a minőség is fajsúlyos kérdés (archív fotók: Melega Krisztián)

Luczó Sándor telepén járva egy érdekességre figyeltünk fel: szinte mindenhol mázsában árulják a fát, de a Luczó fakereskedésben erdei köbméterben vásárolható meg a tűzifa.
– Egy erdei m3 egy 1×1×1,7 méteres kalodába helyezett famennyiségnek felel meg. Így ennél az eljárásnál nem számít a fa tömege. A kalodába helyezett fa mennyisége 10-14 mázsa közötti, ami a fa fajtájától és nedvességétől függ – tudtuk meg Luczó Sándortól. – Augusztus 1-jétől visszaálltunk a tavalyi téli árakra. Az állandó vásárlóinknak törzsvásárlói kártyát biztosítunk, ami kedvezményt jelent a tűzifa vásárlásánál – tette hozzá. Augusztus végétől orosz barnaszén is kapható a telephelyen, amely Luczó Sándor véleménye szerint gazdaságosabb.

A nyár folyamán több fakereskedés is megnyitotta kapuit a vásárlók előtt, közülük két helyen jártunk. Lövei Ferenc igaz csak hat hete nyitotta meg a Szentesi úton a fakereskedését, de már nagy mennyiségű rendeléseknek kell eleget tennie. Lapunknak adott nyilatkozatában elmondta, hogy akácot, tölgyfát, bükkfát és gyertyánt árusítanak, amit Erdélyből hoznak. Sokan keresik fel őket, mivel az emberek többsége a fával való tüzelést részesíti előnyben a gázzal szemben, és már a nyár folyamán beszerzik a nagyobb mennyiségű tűzifát felkészülve a hideg télre.

Az idősebbek „konyhakészen” kérik

Rózsa László, a FAKER Magyarország Kft. vezetője elmondta, hogy náluk a hagyományos tűzifák mellett almafa is kapható, ami szintén alkalmas tüzelésre.
– A Romániából származó fákat kalodákban árusítjuk, melyeket a darunk segítségével lerakunk a vásárló udvarába, így a szállítás és a fa elhelyezése is kedvezőbb – tette hozzá a kereskedés igazgatója.

A kereskedők tapasztalatai szerint nyáron a magasabb jövedelemmel rendelkezők szerzik be a tűzifát, akik minden esetben nagyobb mennyiséget vásárolnak, ami egész télre kitart. Az idősek szeptembertől keresik fel a tüzépeket, akik kis mennyiségben a nyugdíjukhoz igazítva szerzik be a tüzelőt, de több alkalommal a tél folyamán. A fűtési szezonban havonta, illetve kéthavonta veszik meg a fát az alacsonyabb jövedelműek. Az idősebb emberek minden esetben hasítva, „konyhakészen”, házhoz szállítva kérik a fát, míg sok fiatal, illetve középkorú méteresen, vagy kugliban rendeli a tűzifát és otthon saját maguk, sok helyen szinte családi hagyományként fűrészelik, illetve hasítják fel a fát.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.