- hirdetés -

Alapvető vitaminok, nyomelemek hiányoznak a szervezetünkből, ami rontja az immunrendszerünk működését: hamarabb betegszünk meg fertőzésekben. Jöjjenek a tanácsok, mit csináljunk!

Nyáron a folyadékveszteség pótlására és megváltozott táplálkozási szokásaink miatt a vitaminpótlásra kiemelten kell(ene) figyelnünk – figyelmeztet dr. Herczegfalviné dr. Abonyi Etelka szakgyógyszerész.

A káros napsugárzás ellen nem elég külsőleg (krémekkel, kenőcsökkel) védekezni, fontos belsőleg is biztosítani szervezetünknek a megfelelő vitaminokat, nyomelemeket. Kutatások szerint a magyar lakosság táplálkozási szokásának megváltozása következtében az egy főre jutó tej-, zöldség- és gyümölcsfogyasztása drasztikus csökkenést mutat az utóbbi tíz évben. Ez arra enged következtetni, hogy alapvető vitaminok, nyomelemek hiányoznak a szervezetünkből, ami rontja az immunrendszerünk működését: hamarabb betegszünk meg fertőzésekben, az antioxidánsok hiánya miatt pedig magas a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya.

Fontos a változatos táplálkozás

Tíz éve 40 kg gyümölcsöt, illetve zöldséget fogyasztott el minden magyar állampolgár évente, mostanra ennek a mennyiségnek alig a felét. A magyar népesség körülbelül 40%-ának a szervezetében hiány mutatkozik a C-vitaminból, mely a fertőzésekkel szembeni védekezéshez létfontosságú. Az idegrendszer megfelelő működéséhez szükséges B-vitamin családból pedig a lakosság 60%-ának szervezetében nincs kellő mennyiségben. Ennek oka lehet, hogy a sertéshúsfogyasztás is a felére esett vissza. Az egészség megőrzéséhez szükséges lenne napi fél kilogramm gyümölcsöt, egy nagy adag salátát vagy főzeléket, és fél liter tejet elfogyasztani. A táplálkozási szakemberek véleménye szerint nem fogyasztunk kellő mennyiségű friss gyümölcsöt, zöldséget, húst még nyáron sem!

Kiszáradás-veszély!

– A meleg következtében fellépő verejtékezés miatt több vizet veszíthetünk, mint amit beviszünk, ezért szervezetünk kiszáradása gyorsan beindulhat. A folyadékhiány első lépésben az agy szomjúságérző központját ingerli, emiatt többet iszunk. Amennyiben a folyadékbevitel nem tud lépést tartani a veszteséggel, emelkedni fog a vér nátriumkoncentrációja, ezáltal aktivizálódik a szervezet sejten belüli víztartalma, hogy a véráram víztartalmát emelje. Így azonban sejtjeink zsugorodni kezdenek, és működésükben zavarok állhatnak be.

A kiszáradásra legfogékonyabb sejtjeink az agysejtek, ezért a kiszáradás egyik fő jeleként elsőként a tudatzavar jelentkezik, mely kómáig fokozódhat. A verejtékkel só is távozik a szervezetünkből. Emiatt viszont nem tud a szükséges mennyiségű víz a vérbe jutni, így vérnyomásunk csökken, ez pedig szédülést okoz. A víz- és sóveszteség további fokozódása a vérnyomás nagyméretű csökkenését idézheti elő, mely ájulást okozhat, valamint az agy, a vesék és a máj károsodásához vezethet.

A kiszáradásra leginkább a gyerekek és az idősek érzékenyek. Egy felnőtt embernek naponta kb. 2-3 liter folyadékra van szüksége, amelyet részben folyadékfogyasztással (1,5-2 liter), részben a táplálkozás során (levesek, főzelékek, zöldségek, gyümölcsök, stb.) tudunk fedezni.

– Kiemelném a B12vitamint. Bevitelére különösen oda kell figyelni, mivel B12 vitamint anyagcserénk még előállítani sem képes. Kizárólag állati termékekben található, vagyis húsban, tejben, sajtban, pisztrángban… Fontos figyelnünk a nyáron elkezdett fogyó- és böjtkúrában, valamint a vegetáriánusoknak erre a tényre. A B12-vitamin hiánya idegrendszeri zavarokat okozhat, de hiányának rendezésével elűzhetjük szervezetünkből a szorongást, depressziót és fáradságot. Rossz esetben, tartós hiány esetén kialakulhat a szklerózis multiplex, ami olyan idegbetegség, melynek során az idegsejtek védő velőhüvelye elpusztul, s a beteg fokról fokra megbénul.

Bizton állíthatjuk, hogy a B12-vitamin, a folsav és a metionin (továbbá a C-vitamin) létfontosságú az agy és az idegek működéséhez. Ezeken múlhat a boldogságunk! Hiszen a mentális boldogtalanság minden formája az agy- és ideganyagcsere rendezetlenségének következménye. Bátran kérjünk egyénre szabottan tanácsot gyógyszerészünktől, orvosunktól!

Nyári fáradság esetére ajánljuk: a B12 tartalmú Innopharm Vas Komplex 32x – klikk ide
Folyadékpótláshoz ajánljuk: Oximix oxigénnel dúsított víz (50mg/l oxigén) – klikk ide

Ivóvizünk már csak 3-5 mg oxigént tartalmaz. A palackozott szénsavas ásványvizek, üdítő italok, kávék oxigéntartalma pedig megközelítőleg nulla. Ismert, hogy oxigént a légzés során a tüdőnkön keresztül vesszük fel. Kevésbé ismert, hogy képesek vagyunk az italainkban levő oxigént is hasznosítani. Az oxigénnel dúsított víz kedvező hatását úgy fejti ki, hogy az oxigéndús vízből a molekuláris oxigén a száj a gyomor- és bélnyálkahártyán keresztül felszívódva a vérárammal eljut a létfontosságú szervekbe, az izmokba, szövetekbe, sejtekbe, megszüntetve ezzel azok oxigénhiányát. Ez a folyamat tízszer hatékonyabban zajlik le, mint a légzés során történő oxigénfelvétel.

Egyértelműen kimutatható egészségügyi hatást minimum 40 mg/l oxigén tartalmú vízzel érhetünk el. A 40 mg/l feletti oxigéntartalmú víz oldja a szellemi és fizikai fáradtságot, kedvezően befolyásolja a keringési és emésztési zavarokat.

Fehér Kígyó Gyógyszertár
Orosháza, Kossuth utca 42.
Bővebb információért klikk ide.

(x)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.