- hirdetés -

Tetvetleníteniük kell az állami szerveknek a jövőben azokat az embereket, akik  felszólításra sem gondoskodnak a hajukban, testükön vagy ruhájukban megtelepedett élősködők irtásáról.

A fejtetvesség elsősorban a gyerekközösségekben probléma, a tetves gyerekeket nem lehet kitiltani a közösségből, és ha szüleik nem gondoskodnak az irtásról, könnyen újra és újra megfertőzhetik a többieket. A visszaeső családokról a hatóságok nyilvántartást vezetnek, és rendszeresen ellenőrzik őket- írja a weborvos.hu.

Az egészségügyi törvény június 30-án kihirdetett és július 1-je óta hatályos módosítása szerint az emberi testen élősködő ízeltlábúak – így a fejtetvek, a lapostetvek és a ruhatetvek – irtása és a ruha fertőtlenítése továbbra is a fertőzött ember vagy gyerekek esetén a szülei kötelessége. Ha valaki ennek a kötelességének nem tesz eleget, akkor az állami egészségügyi szervek hivatalból elvégzik az irtást, és ezt az érintettek tűrni kötelesek.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szerint az óvodákban, iskolákban a fejtetvesség elleni küzdelem valós probléma, a gyerekközösségekben évek óta változatlan a fejtetvesség aránya.

Előtérben a fej higiénia (Illusztráció forrása: delmagyar.hu)

Az országos adatok szerint 2010-ben az óvodákban a megvizsgált gyerekek 1,3, az iskolákban pedig 1,7 százaléka volt tetves. Jelentős különbségek vannak a fertőzöttségben az ország egyes régiói között: míg Budapesten és Pest megyében a megvizsgált iskolások 0,9 százaléka volt tetves, a dél-dunántúli régióban (Tolna, Baranya és Somogy megyében) százból majdnem három gyerek, a vizsgáltak 2,7 százaléka fertőzött volt.

A tetűirtás és a fertőtlenítés – a jelenleg érvényes előíráshoz hasonlóan – eddig is a tetves ember – vagy szülője – kötelessége volt. Ha egy óvodai vagy iskolai ellenőrzés során a védőnők tetves gyerekeket találtak, írásban, az országos tiszti főorvos által kiadott sablonlevélben tájékoztatták erről a szülőket. A levélben figyelmeztetnek arra, hogy az egész családot vizsgálják át, tanácsot adnak arra is, hogy milyen szerekkel, hogyan kell kiirtani a tetveket, hogyan kell fertőtleníteni a környezetet. A július 1-től hatályos módosítás újdonsága az, hogy ezentúl az egészségügyi szervek képviselőinek el kell végezniük az irtást, ha a szülők nem tesznek eleget ennek a kötelezettségüknek.

Az 1950-es években a fejtetű nagy szégyennek számított, a tisztálkodás, a higiénia hiányának rótták fel, megbélyegezve hordozóját. Akiket megleptek a hívatlan vendégek, másnap már rövidre nyírt hajjal, bekötött fejjel téblábolt, nem éppen bőr- és környezetbarát petróleumos kenegetéstől bűzlött. Ezután jött a mosószappanos fejmosás és ecetes öblögetés, végül a növényi olajba mártott sűrű fogú fésű. Napjainkban diszkriminációként emlegetik az ezekben az években elkövetett kényszertetvetlenítéseket, amikor autóval jöttek, és ellentmondást nem tűrve fertőtlenítettek egyes helyeken.

A tetvesség ciklikusan jelenik meg, 20-25 éves periódusokban visszatérően növekszik. Magyarországon legutóbb az 1980-as években okozott jelentős gondot.

Korábban több orosházi szülő elmondta, sok kellemetlenséget okozott gyermeküknek-ezáltal a család- számára is a fejtetű. Vannak ugyanis olyan szülők, akik -többszöri felszólítás ellenére- sem ápolják le gyermekük haját, így azok tovább adják a „tiszta” gyermekeknek. Előfordult olyan eset, amikor egy kislánynak le kellett vágni a több éve növesztett haját, mert folyton letetvesedett. Szülei mindent kipróbáltak, hasztalan. A kislány haja tönkrement, a tetű pedig nem tágított. Végül teljesen rövidre kellett vágni, csak így tudtak megszabadulni az élősködőktől. Mindezt azért, mert egyes szülők felelőtlenül kezelték a tetűkérdést…Talán ez a törvénymódosítás véget vethet ennek, és nem okoz keserves napokat a tetű azoknak, akiknek mások nemtörődömsége miatt látogatott „hívatlan vendég” a hajukba.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.