- hirdetés -

Októberben népszámlálás. Megkérdeztük, mit kérdeznek tőlünk.

A népszámlálási kérdések egy része a lakásokra vonatkozik, másik része pedig a személyekre. Külön kérdőív készült az intézetekre – tudtuk meg Györkiné Prohászka Hajnalka népszámlálási előadótól.

A törvény szerint az adatszolgáltatás kötelező, ez alól csak a nemzetiségre, az anyanyelvre, a vallásra, a tartós betegségre és a fogyatékosságra vonatkozó kérdések jelentenek kivételt, ezekre a válaszadás önkéntes.

Nem, születési időpont, állampolgárság, lakóhely, lakáshasználat jogcíme, családi állapot, a családban, háztartásban betöltött szerep, élve született gyermekek adatai, iskolába járás, iskolai végzettség, nyelvismeret, foglalkozás, munkáltató, munkavégzés vagy tanulás helye, munkavégzéssel, tanulással összefüggő napi közlekedés. A lakás típusa, építési éve, falazata, lakáshasználat formája és rendszeressége, tulajdoni jellege, helyiségeinek száma, alapterülete, kommunális ellátottsága, felszereltsége, lakásban lakó háztartások és személyek száma.

Intézetek esetében a fenntartó fő tevékenysége és gazdálkodási formája, az intézet rendeltetése, az intézet dolgozói létszáma, az üzemeltetés időszaka, az intézet férőhelyeinek száma szerepel a kérdések között. Válaszolni kell tovább az intézeti épület típusára, szintjeinek számára, építési évére, utolsó felújításának évére, falazatára, kommunális ellátottságára, felszereltségére, helyiségeire vonatkozó kérdésekre is.

Egyedi adat nem adható ki

Az adatgyűjtés eredménye nyilvános, de csak összesített, feldolgozott formában. Egyedi adatokat a KSH nem adhat ki. Az adatokat kizárólag statisztikai célra használják fel, az állampolgárok személyi, családi adatai még bűncselekmények elkövetésének gyanúja esetén sem adható ki. A kérdőíven nem szerepel név, és az azonosító adatokat, így a lakcímet a feldolgozás után/során teljesen külön adatbázisban kezelik. Az adatfeldolgozás után a papír kérdőíveket megsemmisítik. A népszámlálásban közreműködők, köztük a számlálóbiztosok is, titoktartási kötelezettséget vállalnak.

Az adatvédelmi biztos a népszámlálásban részt vevő szervektől független ellenőrző szervként mindvégig ellenőrzi, hogy a KSH betartja-e az adatvédelmi, adatbiztonsági törvényi előírásokat. Figyelemmel kíséri továbbá a népszámlálásra vonatkozó szabályok érvényesülését, szükség esetén állásfoglalást ad ki a népszámlálás adatvédelmi követelményeiről, és kivizsgálja a hozzá benyújtott adatvédelmi tárgyú panaszokat is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.