- hirdetés -

Az anyatejes táplálás – más néven szoptatás – világnapja alkalmából a védőnői szolgálat augusztus elsején ünnepséget tartott a művelődési házban.

Augusztus elsejét az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) 199o-ben a szoptatás világnapjává nyilvánította, Magyarországon 1992 óta ünnepeljük. Évek óta hagyomány Orosházán, hogy az anyatej világnapja környékén a védőnői szolgálat köszönti azokat az édesanyákat, akik legalább hat hónapos korukig kizárólag anyatejjel, majd azt követően is – lehetőségeikhez képest -, megfelelő hozzátáplálás mellett, minél hosszabb ideig anyatejjel táplálják gyermeküket.

Az anyatej….

– tartalmazza a csecsemő számára legmegfelelőbb tápanyagokat, antitesteket és számos védőanyagot – összesen több mint 200 alkotóeleme van, és kb. 100 olyan anyag is megtalálható benne, ami semmilyen tápszerben nem fordul elő.
– könnyen emészthető, a kisbaba szervezetében tökéletesen hasznosul
– egy cseppjében mintegy 4000 élő sejt található
– tartalmazza az anya által átvészelt minden betegség ellenanyagait, és így megvédi a babát ezektől.

Az anyatej nemcsak értékes összetevőket tartalmaz, hanem a szoptatás során egy erős lelki kötődés alakul ki anya és gyermeke között. Rábainé Dani Anikó védőnőtől megtudtuk, az anyák többsége törekszik arra, hogy minél tovább anyatejjel táplálja gyermekét. Aki nem így tesz, annak oka általában abban rejlik, hogy nem rendelkezik kellő önbizalommal, vagy abban a tévhitben él, hogyha az édesanyja nem tudta ő szoptatni, akkor biztosan neki sem fog sikerülni. Így nem is próbálkoznak. Városunkban is – hasonlóan az országos tendenciához – csökken a születések száma, érdekesség, hogy akik az első gyermeküket várják, azok nagyon kivárnak, ahol pedig már két gyermek van, ott többen vállalnak harmadik gyermeket is.

Egészséges anyatej minél tovább (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A rendezvényen dr. Csányi Ágnes gyermekorvos a hozzátáplálásról, a kisgyermekek helyes táplálkozásáról és az ételallergiáról tartott előadást. A program Bánkiné Révész Adrienn babazene foglalkozásával folytatódott. A támogatók jóvoltából az anyukák és csemetéik a rendezvényről ajándékokkal térhettek haza.

Természetesen a védőnők is mindent megtesznek annak érdekében, hogy segítsék az anyákat a szoptatásban, mint például a terhesség alatt és a szülést követően is tanácsadással, felkészítéssel, valamint a kórházban az intézeti védőnő is mindenben segíti az anyákat.

Egyszer-kétszer előfordul, hogy a rendezvények alkalmával biztosítják az anyukák számára a szoptatás lehetőségét, azonban továbbra is gondot okoz, hogy a városban még mindig nincs olyan kialakított helyiség, ahol az anyukák zavartalanul megszoptathatnák csemetéiket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.