- hirdetés -

Lipták Péter orosházi születésű fiatal színész, akit az itteniek már megismerhettek az Orosháza Fesztivál keretén belül a Körúti Színház Bolond Lány című előadásban, Morestan, törvényszéki írnok személyében. Az ifjú tehetségre édesanyja, Lipták Andrásné irányította figyelmünket.

Orosházán járta az általános iskolát, de a gimnáziumot Mezőkovácsházán végezte. Már itt megismerkedett a színjátszással: a Crazy Theatrum nevű amatőr színtársulatban játszott, ahol találkozott Galambos Zoltán rendezővel. Kovácsháza után Pestre vetette a sors, ahol az élet újra összehozta a rendezővel, akivel azóta is együtt dolgoznak a Körúti Színházban.

Kérdésünkre, hogyan tanulta a szakmát, így válaszolt:

Pikali Gerda társaságában Lipták Péter (Fotó: Rosta Tibor)

– Nem végeztem iskolát. Már nyolc éve csinálom, az elején csak a takarásban ültem és hallgattam a nagyokat. Így tanultam darabról darabra. Az első szerepemben még szövegem sem volt. Aztán egyre több mindent bíztak rám és a mostani darabnál bejövök az elején és kimegyek a végén. Tehát azt nem mondhatom, hogy nem tanultam, mert szerintem a legnagyobb iskola ez: ellesni a szakmát.

Eredeti szakmája alkalmazott fotográfus és tervező grafikus. Főleg olyan képeket csinál élvezettel, amelyek elindíthatják a szemlélőt valami felé. Bár szeret fényképezni, 2008 óta élete minden pillanatát a színészet tölti ki, így nincs másra ideje.

Édesanyja nagyon sokoldalúnak tartja, szereti fotóit. Kedvence a „Csak Sírok” című sírkertben készült fotósorozat, mely nem csak az elmúlást, hanem az életet is megjeleníti. Úgy érzi, fia akkor boldog, ha a színpadon lehet. A színház számára lételem, de szívesen megmutatná fotóit is az orosházi közönségnek egy tárlat erejéig.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.