- hirdetés -

Bár e sorok írójának nem sok programon volt lehetősége részt venni az idei Orosháza Fesztiválon, meggyőződése, hogy Érdi Tamás zongorakoncertje az egyik legszínvonalasabb produkció volt.

A kitűnő ifjú művész – több nemzetközi díj birtokosa – a látás képességétől ugyan megfoszttatott, a Teremtő felruházta őt a zenei látás különleges adottságával.

Csütörtökön a Petőfi Művelődési Központ igen jó akusztikájú, kellemesen hűvös koncerttermében értő közönség várta a művészt, aki pár perces késéssel a megszokott fekete öltönyében és szemüvegével – édesanyja karján – lépett a zongora mellé. Néhány szót szólt csupán, majd elkezdte Chopin balladáját. A hangok csodálatos egymásutánban gördültek ki ujjai közül, megteremtve a zenemű szomorkás harmóniáját. Vastaps volt a jutalma.

A két részből álló, csaknem két órán át tartó zongoraesten felcsendült a zeneirodalom több klasszikusa, Liszt, Debussy, Schubert. Mivel Liszt-év van, több műve is műsorra került a termékeny komponistának, aki egyben minden idők egyik legvirtuózabb zongoristája is volt.

Érdi Tamás elvarázsolta közönségét (Fotó: Rajki Judit)

Bár én csupán zenekedvelő és nem műértő vagyok, véleményem szerint Érdi Tamás finom, lírai alkatához inkább illettek Chopin, vagy Schubert már-már melankóliába hajló zenei költeményei, mint a határozott, olykor kemény hangzású Liszt-zene. A művész természetesen minden zeneművet pontosan és az alkotói utasításokhoz híven interpretált, ám azt a pluszt, amiért oly hálásan tapsolt az orosházi közönség, inkább az említett szerzők művei nyomán kaphatta meg.

2011-ben ünnepeljük Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját, mely a klasszikus zene kiemelt ünnepe az egész világon.

Nem tudom, Érdi Tamás járt-e már Orosházán, de meggyőződésem, hogy kellemes emlékeket vitt haza erről a városról. Miként a közönség is szívébe zárta a vak művészt, aki nem csak hangokat, de lelket csalt ki a zongorából.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.