- hirdetés -

Megérkezett a bírósági bejegyzés: hivatalosan is megalakult a DALI-ÁS Klub, mely az ételallergiások problémáival veszi fel a harcot.

Tóth Margittól, a klub egyik kitalálójától és szervezőjétől megtudtuk, az elnevezés a főbb megbetegedések rövidítéséből született: diabétesz, allergia, lisztérzékenység és táplálék intoleranciák. Céljuk, hogy a felsoroltak közül bármelyben szenvedő gyermekek és hozzátartozóik életét, mindennapjait segítsék tanácsokkal, emberi kapcsolataik, közösségi gondolkodásuk és más emberek felé való nyitottságuk erősítésével.

Tóth Margit egy blog keretében is megosztja tapasztalatait a táplálékallergiával kapcsolatban. Nézd meg a nem csak krumpli blogot.

A klub nemrégiben az Egészségsziget Egyesület közreműködésével egy felmérést végzett a diétás igényekről. 5222 kérdőívet juttattak el az város óvodáiba, iskoláiba, középiskoláiba. A kiküldött kérdőívekből 3929 érkezett vissza, ennek alapján speciális táplálkozási igényű gyermek a városban 343, közülük 325 orvosi indoklású (a többi vallási megfontolásból, vagy pl. vegetáriánus életvitelt követően tart valamilyen diétát).

Egyre gyakoribb a tej-, tojásallergia

Ha a korcsoportok alapján elemzünk, az óvodás korú válaszadók esetében ez a szám az összes válasz 10, 72%, általános iskolában 8%, a középiskolások korosztályában 6,82%-os. Ezeknek a gyerekeknek egyelőre csak az evangélikus Székács óvoda-iskola nyújt a közétkeztetés keretein belül, az orvosi előírásnak megfelelő, allergén összetevőktől mentes ebédet. A többi intézményben a gyerekeknek durván kétharmada időnként, vagy nap mint nap fogyasztja a menzán főzött ételt.

– A Gyermek- és Diákélelmezés eddig is törekedett a szülők informálására úgy az étlappal, mint a telefonos tájékoztatással. Egy-egy, a menza során ritkábban előforduló élelmiszerre érzékeny gyermek esetében – például gombára vagy eperre allergiásokra – még „élhető” lehet ez a megoldás, de a mind gyakoribb tej-, tojás-, szójaallergia, laktózintolerancia vagy lisztérzékeny gyermekek étkeztetése speciális konyhát kíván. Tárgyalást folytatunk Zalai Mihály alpolgármesterrel és keressük a mielőbbi megoldást az étkeztetésre. Felvettük a kapcsolatot az egyházi fenntartásba adott intézményekkel is szintén a közétkeztetés miatt – összegzett Tóth Margit.

A DALI-ÁS Klub elérhető a Facebookon, illetve a dalias.klub@gmail.com e-mail címen.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.