- hirdetés -

Endrődi Szabó Zoltán nem csak tanította, hanem ő maga meg is tanulta, hogyan tudja összekötni az élettelen festéket a szellemi tartalommal.

E. Szabó Zoltán festőművész kiállítás megnyitója július 6-án volt a Városházi Galériában a Városi Képtár szervezésében.

A festő egykor a Vörösmarty iskola tanára volt. Ebből az apropóból szerepelt az iskola egykori ének-zene tagozatának növendékeiből alakult alkalmi kamarakórus Dinnyés István vezényletével. A 29 képből álló kiállítást Koszorús Oszkár helytörténész, Orosháza város díszpolgára nyitotta meg. Tőle megtudhattuk, hogy ismertségük majd 50 évre tekint vissza. Szabó Zoltán, mint a Vörösmarty iskola kezdő tanára gyakran járt be kollégáival a Kossuth utcán található könyvesboltba, ahol Koszorús Oszkár is dolgozott.

A teremben az alkotó három festménye került a figyelem középpontjába. Az első a Békességben című alkotás, melynél a címmel ellentétben látszólagos rendezetlenség uralkodik, de ha jobban szemügyre vesszük harmóniát és kiegyensúlyozottságot fedezhetünk fel rajta. A Derengő Múlt címet viselő alkotása a művész endrődi gyermekkorát idézi. A harmadik pedig a Legyen Világosság, a szellem világosságára utal. Ez utóbbival a művész azt érezteti, ahogy a szellemi kultúra beragyogja az emberek mindennapjait.

Alkotó és alkotása egy képen (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Nem mindegy, hogy milyen sorrendben helyezzük el a betűket egy irodalmi alkotásban. Nem mindegy, hogyan rendezzük el a hangjegyeket egy zenemű komponálásakor és ugyancsak nem mellékes, hogyan rakjuk fel a különböző színű festékeket egy képzőművészeti alkotásnál. Endrődi Szabó Zoltán nem csak tanította, hanem ő maga meg is tanulta, hogyan tudja összekötni az élettelen festéket a szellemi tartalommal – mondta Koszorús Oszkár a művész munkásságáról.

A festő édesapja, aki maga is tanár volt példaként szolgált E. Szabó Zoltán életében. Szegedi évei alatt nagy hatással volt rá Winkler László műveltsége és Fiser Ernő lírai absztrakt festészete.

Orosházán is sokak kerültek közelebb hozzá. Laki Sándornénak, Dinnyés Istvánnak és feleségének, valamint Koszorús Oszkárnak egy-egy képet nyújtott át a művész, aki az ünnepség végén elárulta, hogy miért a Köszöntő címet kapta a megnyitó.
– Köszönettel tartozom. Nagyon kedves kollégáim és diákjaim voltak itt és sajnos sokan nincsenek már közöttünk – mondta összegzésében E. Szabó Zoltán.

A kiállítást augusztus 22-ig lehet megtekinteni a Városházi Galériában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.