- hirdetés -

Gyulát és családját Kató néne elkergetné a házukból. Segítségükre siet azonban Plútó, az ördögök fejedelme, aki megajándékozza Gyulát egy csudálatos dudával.

A dudával aztán Gyula megtáncoltatja a kapzsi öregasszonyt, a bírót és családját, a pandúrokat és a pletykás falusiakat, családja sora pedig jóra fordul.

Ezzel a mesével érkezett az Orosháza Fesztiválra a Görömbő Kompánia. Hétfő délután Gyula megtáncoltatta a közönséget, a Görömbő Kompánia ugyanis különleges módon arra törekszik, hogy bevonja a nézőket a mesébe, közös játékra invitálja őket.

Czinober Klára és Horti Zoltán a mesejáték közben (klikk a képre a hétfői eseményekért) Fotók: Rajki Judit

– Ma már nehéz átadni a hagyományokat. Érezhető ugyan, hogy a gyerekek már nyitottabbak a néptánc, népzene felé, de még mindig nehéz felvenni a harcot a nyugati idiótaságokkal – osztotta meg velünk Horti Zoltán, aki 7 éve foglalkozik meséléssel. – Régen a fonóban meséltek az öregek, de ma ez már nem működik, cselekmény kell. Az akción keresztül bevonjuk a gyerekeket és a felnőtteket is. Így talán a felnőttek is megpróbálkoznak majd a meséléssel, lehetőleg saját fejükből.

A mesés-táncházban fontos szerepe van a táncnak – Czinober Klára táncos irányította a közönségből verbuvált szereplőket. A zene sem hiányozhatott – erről Romháti Krisztián tekerős és Koroknai Szabolcs dudás gondoskodott.

Görömbő után Harangos

A tavaly szeptemberben alakult Harangos Néptáncegyüttes nagy sikert aratott fellépésével.
– Két táncot mutattunk be. Először a lányok részéről egy magyarbődi karikázót, majd rábaközi koreográfiánkat. Tulajdonképpen szeptember óta, az együttes újraindítása óta készülünk a fellépésre – mondta el a fellépés után Móroczné Pataki Gabriella a csoport vezetője.

Ha kedvet kaptatok, csatlakozhattok az együtteshez. Az sem akadály, ha még nem tudtok táncolni, mert a hónap végén felnőttek részére tánctábort szerveznek – az alapoktól tanulhatjátok a mezőségi táncokat. További információért hívd a művelődési házat (68/411-048).

A népi elemek után modernebb vizekre eveztünk a fesztiválon. A Harangost követően ugyanis helyi együttesek gondoskodtak a jó hangulatról, a Bad Dolls után a Mr. Shame lépett színpadra, előadásukat a mezőkovácsházi Duma’Színház táncosai színesítették.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.