- hirdetés -

Bátran kijelenthetjük, hogy az Orosháza Fesztivál egyik legnépszerűbb eseménye a „Puszta ízei” főzőverseny. Idén is finom illatokkal telt meg az Árpád-kert, a népszerű humorista, Maksa Zoltán pedig értékelte az ételeket.

A nagy meleg ellenére a csapatok hősiesen helytálltak a bográcsok mellett és készítették a finomabbnál finomabb ételeket. Volt itt pacal, szegedi halászlé, pásztortarhonya, vaddisznópörkölt, tavaszi marhanyelv leves – de még sorolhatnánk a különleges, nem mindennapi ételeket.

A „Puszta ízei” főzőversenyre idén hét csapat nevezett és összesen 9 bográcsban készültek a finomságok.
– A versenykiírásban szerepelt, hogy csak bográcsban készülhetnek az ételek. Előnyt nem jelent, de talán a szakmaiságot meghatározza, ha fával tüzelnek alatta, ezt a művelődési központ biztosította a csapatok számára – tudtuk meg Pusztai Lajostól, a művelődési ház igazgatójától. – A verseny titka abban rejlik, hogy mi, magyarok nagyon szeretjük a hasunkat és a finom ételeket, itt pedig nemcsak ízletes, hanem különleges ételek is készülnek. A megmérettetés talán sokszor nem is annyira fontos a csapatoknak, hanem az, hogy a baráti társaság jó hangulatban, egy kellemes délelőttöt tölthetnek együtt, no és persze közben rotyognak a bográcsokban a finom ételek – összegzett az igazgató.

Jó hangulat, finom illatok

A „Gumis csapat” egyik tagjától, Gulácsi Imrétől megtudtuk, már nem először neveztek a versenyre, ez a harmadik alkalom, hogy indultak. Bográcsgulyást készítenek, marhalábszárból egy kicsi füstölt hússal, makói hagymával.

Értékel a zsűri (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

– Nagyon jó a verseny hangulata, csak azt sajnálom, hogy idén kevesebben nevezetek, mint tavaly. Csakis az első hely jöhet szóba, ez nem is kérdés. Ha mégsem jön össze, akkor szeretnénk legalább egy különdíjat kapni – mondta Gulácsi Imre.

Az Asztalosné Szilágyi Julianna vezette „Tésztások” csapata pásztortarhonyát készített. Első alkalommal neveztek a versenyre. Ételük titka a füstölt szalonna, pirított tarhonya, a paprika és paradicsom, illetve a jófajta házi kolbász. Számukra nem a helyezés, a részvétel volt a fontos.

A pusztaföldvári Magház Egylet 1. számú csapat szegedi halászlevet készített. Gál Lászlónétól, a csapat egyik tagjától megtudtuk, már több főzőversenyen vettek részt, de ezen most először. Nagyon jól érzik magukat, a hangulat remek, és már annak is örülnének, ha a középmezőnyben végeznének.

Szilasi-Horváth Tamás csapata, az Orosházi Kovácsok egy igazi különlegességgel rukkoltak elő. Tárkonyos vadragu levest és vaddisznó pörköltet készítettek vadasan. Ez utóbbival idén már három főzőversenyen is elhozták a fődíjat, ezért gondolták úgy, hogy itt is megpróbálják. Harmadjára vesznek részt a „Puszta ízei” főzőversenyen és nagyon jól érzik magukat. Ha dobogós helyezést érnének el, akkor már nagyon elégedettek lennének.

Hőségben is helytálltak

A főzés remek hangulatban telt és a csapatok láthatóan mindent megtettek azért, hogy ételük elnyerje a zsűri tetszését. Maksa Zoltán humorista, Bara Tibor a Hotel Corvus Aqua étteremvezetője és Mérai József a hódmezővásárhelyi Fekete Sas rendezvényház konyhafőnöke nem sokkal dél előtt már faggatta a csapatokat az ételekről.

Mielőtt azonban a zsűri elnöke, Bara Tibor, valamint Maksa Zoltán belemerült volna a kóstolásba, arról kérdeztük őket, milyen szempontok alapján döntenek majd.

Bara Tibor az értékelésnél több szempontot vesz figyelembe: az összhangot, a megjelenést , az ízhatást, a tálalást és díszítést. A pontozásnál sokat számít majd az ötletesség. A lepontozás viszont akkor fordulhat elő, ha a csapatok valamelyike olyan alapanyagot használt, mely nem illet bele a versenykiírásba, illetve, ha magukkal hozták „kozmát” is. Bara Tibor kiemelte, nagy kihívás ez a főzőverseny a csapatok számára, hisz ebben a hőségben nem könnyű feladat ott állni a bográcsok mellett.

– Örülök, hogy a nagy meleg ellenére ilyen sok csapat jelentkezett és a mai napot a gasztronómiának szentelik. Nemcsak egy megmérettetés résztvevői, hanem hozzájárulnak a hagyományok ápolásához, a magyar konyha népszerűsítéséhez. Köszönet érte- összegzett Bara Tibor.

Maksa meleg szendvicse

Maksa Zoltán is meginterjúvoltuk arról, hogyan értékel majd és gyakran vesz-e a kezébe fakanalat?

– Imádom az összes pörköltet, a magyar specialitásokat, így nehéz lesz különbséget tenni, de ha valami egy kicsit csípősebb, mint a többi, az nálam már egy picit nyerő, úgyhogy lehet, hogy efelé hajlok majd. Több főzőversenyen is részt vettem már és értékeltem, legutóbb tavaly Balatonbogláron, ahol egy nagyon jó fűszerezésű pusztapörkölt nyert.

Gyakran főz?

– Volt egy Hal a tortán és egy Vacsoracsata, ahol próbálkoztam, kevés sikerrel. Talán még a desszertem jobban ízlett a vendégeimnek, mint a főétel. Érdekel is, meg próbálkozom is vele – nézegetek receptkönyveket- de nagyon ritkán főzők. Van viszont egy speciális Maksa meleg szendvics receptem. A sertésmájkrémet a löncshús konzervvel összekeverem és ezt tatárbifsztek fűszerkeverékkel ízesítem és díszítem. Kenyérre kenem, teszek rá sajtot és be a sütőbe- 10 perc alatt készen is van. Olyan egyszerű, mint a huzat, nagyon szeretik a barátaim.

Fellépések követik egymást, van idő arra, hogy megadja a módját az étkezéseknek?

– Bizony a fellépések miatt az autóban élek és szendvicseken tengődök, de szerencsére van egy remek édesanyám, aki naprakészen látja, mikor fogok beesni hozzá, hogy meglephessen egy finom gulyáslevessel, mint például tegnap is.

Az értékelésig Jó ebédhez szólt a nóta, Labozár Antal és zenekara jóvoltából, közben a gyerekek hagyományőrző fa játszótéren(kézzel hajtott fa körhinta, csodaszarvas űző, lovagi torna, diótörés, hordólovaglás, katica verseny, horgászat, tandemsík, sütöde, íjászat) múlathatták az időt.

A főzőverseny első helyezettje az Orosházi Kovácsok vaddisznópörköltje lett, a második helyen a pusztaföldvári Magház Egylet 1. számú csapata végzett szegedi halászlevükkel, míg a harmadik a „Huncut” csapat tavaszi marhanyelv levese lett „huncut” módon. A nyeremények között színház és fürdőbelépő, tészta-, Oriflame és Merian csomag, sütemény- és vacsorautalvány volt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.