- hirdetés -

… hogy minden ember lába valamilyen deformitással bír, emiatt nem gyártanak betétet a cipőkbe, mindenki utólag teszi bele a sajátját.

– Hazánkban is egyre inkább figyelnek erre az emberek – állapítja meg dr. Herczegfalviné dr. Abonyi Etelka szakgyógyszerész. – Gyógyszertárunkban ingyenesen veszik igénybe a Pedicom számítógépes vizsgálatot, amely révén egyénre szabott talpbetéthez juthatnak a betegek. Ezek ára ötezer forint körül van, többféle kivitelben, és akár egy évig is hordhatók. Sarkosan fogalmazva, ha valaki egy évben ötezer forintot szán egy pár betétre, és azt csak egy pár cipőjében hordja, már tett valamit lába egészségéért.

Mi a lúdtalp?

Minél többet legyünk mezítláb (Fotó: csaladilap.hu)

A láb alapvető feladata az, hogy tartja a testünket és a testsúlyt átviszi a talajra úgy, hogy az ugrócsonton keresztül a testsúly a láb három fő támaszkodási pontjára kerül: a sarokcsont gumójára, az első és az ötödik lábközépcsontunk fejére. A testsúly átvitelének feladatához alakult ki a láb boltozatos szerkezete. A lúdtalp igen gyakori eltérés, kialakulásában fő szerepe a boltozatokat fenntartó kis lábizmok kifáradásának van.

Modern életünkben cipőbe kényszerített lábunk nincs kitéve a mezítláb járás során kitett terhelésnek, így izmaink elsatnyulnak. Egy idő után képtelenné vállnak a boltozat fenntartására és a terhelés a szalagokra-csontokra tevődik. A szalagos csontos elemek túlterhelődése fájdalomhoz vezet.

A lúdtalp kezdetben csak estére-délutánra jelentkező belboka illetve lábhát fájdalmakat okoz. A fájdalom azonban előbb-utóbb „felszalad” az alsó végtagon, a térdet, csípőt majd a gerincet is érintve.

A Fehér Kígyó Gyógyszertárban most kedvezménnyel csináltathatsz talpbetétet, és vásárolhatsz papucsot.

Amikor csak lehet, járjon a gyermek természetes talajon, mezítláb. Ilyenkor kavicsok ingerlése a talp izmait munkára fogja és erősíti azokat. Nagyon jók a speciális játékos tornagyakorlatok is, amikor babot, golyót, ceruzát kell felszedegetni a lábujjakkal, illetve a lábujjon vagy sarkon járás.

(x)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.