- hirdetés -

Kiállításmegnyitóval és fúvós fanfárral vette kezdetét a jövő szombatig tartó kulturális kavalkád. Nézzük az első nap történéseit.

Az idő nyáriasra fordult a fesztivál kezdetére. Talán túl nyáriasra is, hiszen a délután fél 5-kor kezdődő kiállításmegnyitó előtt minden érdeklődő az árnyékban pihegett, vagy a szökőkút némileg hűvös vizével locsolta magát. Ez persze nem is csoda a + 37 celsius fokban.

Érdekes és tartalmas tárlatok

Tehát minden a kiállításokkal indult. A színpad mögött a Sátor Galériában nyitották meg hivatalosan Pirer Gyula, Pirer Katalin és Lengyel Balázs kiállítását, ahol fotókat, festményeket és bőrműves alkotásokat láthattok. Ugyanitt az Orosházi Technikai Sportok Egyesületének veteránjármű kiállítása látható sok-sok érdekességgel. De a nagy sátorban kaptak helyet az Orosházi Képzőművészeti Közhasznú Egyesület tagjainak munkái is.

Ajánljuk a kiállításokat (klikk a képre) Fotók: Rosta Tibor, Kecskeméti Krisztina

Bent a művház színháztermi előcsarnokában pedig Simonyi Balázs: Plázanemzedék című fotókiállítása és Palocsay Andrea Mandalafestő tárlatát nézhetitek meg. Érdemes mindegyikre bemenni.

A megnyitó előtt az Orosházi Fúvósok kamaracsoportja a művház tetejéről fújták el többször az Orosháza Fesztivál hivatalos fanfárját, amit dr. Dancsó József polgármester rövid megnyitója követett.
– A jó idő adott, és remélem minél több orosházi és vidéki, külföldi vendég gondolja úgy a következő napokban, hogy a belváros szívében a színvonalas produkciókat nézve és hallgatva kapcsolódik ki. Az apróságok, a fiatalok, a középkorúak és az idősek is megtalálhatják azokat a kedves vagy kedvenc együtteseket, fellépőket, akik nagyszerű pillanatokat szerezhetnek – mondta a városvezető, majd megnyitotta a fesztivált.

Komédia, folkzene, fúvósok és ragtime

A hivatalos rész után a Langaléta Garabonciások vették át a tér uralmát és azonnal magukra is vonták a figyelmet. Ez utóbbi nem volt nehéz, hiszen dobbal és szaxofonnal tették mindezt, ráadásul három méter magasból. A vásári komédiába bevonták a nézőket és a téren bámészkodókat, kicsiket és nagyokat egyaránt.

A Langaléta Garabonciások (klikk a képre) Fotók: Rosta Tibor, Kecskeméti Krisztina

A szombati program ide kattintva olvasható.

A nagyszínpad első fellépője a Folkográfia zenekar volt, akik magyar indíttatású zenéikkel és szövegeikkel megalapozták a hangulatot. Őket a szökőkút melletti téren az Orosházi Fúvószenekar követte, akik a történelmi indulók, operett részletek mellett könnyűzenével szórakoztatták a nagyérdeműt.

Az esti fő fellépő a Bohém Ragtime Jazz Band volt. A profi zenészek színes repertoárt vonultattak fel az amerikai gyorsabb és lassabb lüktetésű ragtime zenével.

httpv://www.youtube.com/watch?v=HJ1NHJjiHr0&feature=player_embedded

Az estét a nagyszénási Kiss György Csillagda közreműködésével csillagles zárta. Az égboltot a piactérről kémlelhették az érdeklődők.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.