- hirdetés -

Deák László lelkész pár héttel ezelőtt váratlanul bejelentette, hogy elmegy Orosházáról. Az evangélikusok már megtalálták utódát.

Négy évvel ezelőtt Hódmezővásárhelyről érkezett Orosházára családjával együtt Deák László, aki nagy elánnal vetette bele magát a lelkészi munkába. Az evangélikus hívek hamar megkedvelték, és az egyházon kívüliek is mindig elismeréssel beszéltek róla. Korábban már megírtuk, hogy Deák László evangélikus igazgatólelkész elköltözik Orosházáról. Tőle kértünk összegzést orosházi éveiről.

Négy év nem túl hosszú idő egy lelkészi szolgálatban, viszont arra elég, hogy számot vethessen az ember. Visszatekintve mit tartasz legfontosabbnak amit elértél?

A gyülekezet jövője szempontjából a legfontosabbnak a Családi istentiszteletek igényes továbbvitelét és a Reménység istentiszteletek beindítását tartom. Meggyőződésem, hogy ezeken a modern istentiszteleti formákon keresztül tudnak leginkább olyanok kapcsolatot találni a gyülekezettel, akik korábban nem gyakorolták a hitüket. A fiatalabb korosztály elérése mellett fontosak voltak az idősek is, az ő életkörülményeik javítása miatt indult el a szervezésemben a Győry Vilmos Evangélikus Szeretetszolgálat.

És mi az, amit nem sikerült befejezned vagy megvalósítanod? Van-e benned hiányérzet?

Deák László vasárnap lép utoljára az orosházi hívek elé (Archív fotó: Kecskeméti Krisztina)

Természetesen van. Úgy érzem, hogy a rengeteg adminisztrációs leterheltség sok energiámat elvette a lelkészi munkától. Sokszor nehéz volt lelkileg megélni, hogy temetői, felújítási vagy jogi ügyek után kellett Isten igéjével foglalkozni és a szolgálatokra készülni. Igyekeztem, hogy a két terület – lelkészi munka és a gyülekezet hétköznapi életének vezetése – ne menjen egymás rovására.

Sokakat megdöbbentett a bejelentés, hogy elköltözöl a városból. Miért döntöttél így?

Hála Istennek engem és családomat szeret ez a közösség, s ezt a távozásunk közeledtével egyre jobban érezzük is. Ennek ellenére a váltás mellett döntöttem, mert egy lelkésznek soha nem azt kell néznie, hogy hol érzi ő jól magát, hanem azt, hogy hol tudja a legjobban felhasználni őt az Úristen. Az elmúlt esztendőben azt éreztem, hogy az általam képviselt lelkészkép egyre nehezebben illeszthető össze egy tradicionális gyülekezet életével és még inkább gondolkozásával. Ezért döntöttem úgy, hogy egy olyan helyen szolgálok tovább, amely sok tekintetben kötetlenebb, bátrabban át lehet lépni már megszokott kereteken az evangélium hirdetésével.

A városban sokan, sokféleképpen értékelték és kommentálták távozásod hírét, némelyek egyházon belüli összeveszésekről beszéltek.

Egy ilyen váltás soha sem könnyű – sem a gyülekezetnek, sem a lelkész családnak. Mind a két fél részéről fontos ilyenkor a szeretetteljes magatartás. Ehhez hozzátartozik, hogy senki sem talál ki olyan dolgokat, amelyekkel a váltást próbálja megmagyarázni. Nem mindenkivel gondolkoztunk egyformán a gyülekezet jövőjéről, terveiről, de összeveszésekről nem volt szó.

Mik a terveid, hová szólít a hivatásod?

Nem titok, hogy mik a terveim, vagy még inkább mik Isten tervei velünk. Nyártól egy most induló iskolában fogok szolgálni Pestszentlőrincen, a Sztehlo Gábor Evangélikus Iskolában, amely egy 200 fős általános iskolát és egy közel 600 fős gimnáziumot foglal magában. Az iskolalelkészi szolgálat mellett a Pestszentlőrinci – Pestszentimre Evangélikus Gyülekezetben is várnak feladatok a korábban szintén Orosházán szolgált Győri Gábor lelkész mellett. Nagyon örülök ennek a lehetőségnek, óriási feladatnak látom, csaknem 800 gyermek és közel 90 pedagógus és dolgozó megszólítását. Külön öröm számomra, hogy nem szakadok el a gyülekezeti lelkészi feladatoktól. Az iskolát és a gyülekezet nagyon áldott – és személyre szabott – szolgálati területnek látom.

Megvan az új lelkész

Deák László távozásával megüresedik egy lelkészi állás. Ribár János esperes megerősítette azon információnkat, hogy már megvan az utód.
– A jelenleg Péteriben szolgáló 42 éves Ördög Endre lelkészt Gáncs Péter püspök úr küldi hozzánk augusztus 1-jétől helyettes-lelkészi szolgálatra. Parókusi beiktatására későbbi időpontban kerül sor – mondta Ribár János.
Deák László igazgatólelkészi feladatait egyébként Ribár vette át június 1-jétől, melyet 2012. augusztus 31-ig, nyugdíjazásáig lát el.

Deák László utolsó igehirdetése 2011. július 3 -án 10 órakor lesz az evangélikus templomban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.