- hirdetés -

Az új törvény lehetőséget ad a cégeknek, hogy adókedvezményekkel együtt támogassák a sportklubokat.

A Parlament hétfőn fogadta el a társasági nyereségadóról szóló törvényi módosításokat, ami alapvetően megváltoztathatja a sporttámogatási rendszert. Erről tartott tájékoztatót szerdán Orosházán Fazekas Attila, a sportért felelős államtitkárság főosztályvezető-helyettese, a törvény egyik kidolgozója. Fazekas kiemelte, hogy a 22 támogatási formából július 1-jén 21 elindulhat. Egyet még vizsgál az Európai Unió, hogy az mindenben megfelel-e az előírásoknak.
– Ezzel a változással megújul a finanszírozás, ami jelentős pénzt juttat majd a sportba. Eddig a korábbi évek eredményein alapult a finanszírozás, ezután viszont a kluboknak konkrét programokat kell kidolgozniuk, melyekkel megkereshetik a cégeket – mondta.

Hozzátette, hogy egy 2009-es felmérés szerint Magyarországon a vállaltok sportra adójuk mintegy 10 %-át hajlandók költeni, így éves szinten 30 milliárd forint körüli összeg kerülhet a sportba.
– Az öt legnépszerűbb csapatsportág – foci, kézilabda, kosárlabda, vízilabda és jégkorong – támogatható jelenleg. A megkapott pénz költségvetési összeg, ezért annak felhasználását szigorúan ellenőrzik majd – hangsúlyozta Fazekas.

Orosháza polgármestere, dr. Dancsó József fontosnak tartja, hogy a helyi és környékbeli sportvezetők, polgármesterek és cégvezetők időben tájékozódjanak a lehetőségekről és felkészüljenek a változásokra.
– A pozitív adóalappal rendelkező kisebb és nagyobb cégeknek is megéri majd a támogatás ezen formáját választani, hiszen nyereségadó kedvezményt tudnak utána igénybe venni. Nekik ezt az összeget így is be kell fizetni az államkasszába, de ezáltal az adókedvezmények mellett helyi sportklubokat is támogathatnak, így talán a társadalmi kötelezettségvállalás is erősödhet bennük – mondta a városvezető. Dancsó kiemelte még, hogy az új rendszerben a sportlétesítmények felújítása is könnyebbé válik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.