- hirdetés -

Ünnepi esttel zárult szombaton a Petőfi Művelődési Központban az a közös évfordulós ünnepségsorozat, amelyet a fennállásának 15. évfordulóját ünneplő Bokréta Népdalkör és a 10 éve alakult Cinkusiak Baráti Köre tartott.

A 2008-ban egyesült, két hagyományőrző közösséget tömörítő cinkusi egyesület először zászlószenteléssel egybekötött koszorúzási ünnepséget tartott június 23-án az egykori cinkusi iskola, illetve az 1927-ben alakult Cinkusi Kisgazda Olvasókör épületén elhelyezett emléktábláknál. Az illusztris vendégeket Deák György elnök köszöntötte, majd Ramasz Imre, Kardoskút polgármestere mondta el ünnepi jókívánságait. Az erre az alkalomra elkészült egyesületi zászlóra az első szalagot a Bokréta Népdalkör vezetője, Szemenyei Józsefné kötötte fel, majd Kovács Árpád református lelkész, Ribár János esperes és Dr. Laurinyecz Mihály plébános szentelte meg a magyar címert és a korabeli iskolaépület motívumait is megjelenítő, hímzett selyemlobogót.

A cinkusiak új zászlaja (klikk a képre) Fotók: Rajki Judit

Almási István, Hódmezővásárhely alpolgármestere megnyitójában a Vásárhely által 1900-ban felépíttetett iskolaépület jelentőségét méltatta, kiemelve azt a kulturális, hagyományőrző munkát, amelyet az 1949-ben betiltott Cinkusi Olvasókör kezdett meg, majd a 2001-ben alakult baráti kör a bokrétásokkal karöltve folytat ma is. Németh Béla tanácsnok, az egyesület egyik alapító tagja az első iskolatalálkozó után a saját udvarában összegyűlő cinkusi öregdiákokról beszélt, akik később az egykori olvasókör szellemi örököseiként alapították meg a jelenlegi közhasznú egyesületet. Dr. Dancsó József polgármester ünnepi beszédében a cinkusiakat olyan középponthoz hasonlította, amelyet virágszálanként ölel körül a népdalkör bokrétája.

Az egykori Cinkusi Olvasókör épülete előtt Koszorús Oszkár helytörténész, tiszteletbeli tag tartott megemlékezést. Az ünnepségeken az Olvasókörök Országos Szövetségének vásárhelyi társelnöke, valamint a Sóshalmi és a Csúcsi Olvasókör is koszorúzott. Az egyesület vándorserlegét és a könyvutalványt ezúttal Móga Szilvia, a kardoskúti iskola nyolcadikos tanulója kapta, míg a tavaly alapított „Az év szponzora” díjat az Orosfarm Zrt. képviseletében Dominkó Sándor vehette át.

Szállt az énekszó

Június 25-én a művelődési központ színháztermi előcsarnokában közös kiállításon mutatkozott be a két közösség. Vendég népdalkörök érkeztek Hódmezővásárhelyről, Mindszentről, Csorvásról, Mezőkovácsházáról, Nagyszénásról és Pusztaföldvárról. Képviseltette magát a cinkusiakkal kiváló kapcsolatokat ápoló Mohácsi Polgárok Olvasóköre is. A 170 főnyi érdeklődőt Dr. Dancsó József polgármester és Pusztai Lajos, a művelődési ház ügyvezetője köszöntötte.

Deák György elnök Pethe Márton, XVI. századi püspököt idézte: „Nem való bokréta gyűrött süveg mellé”, és hangsúlyozta, hogy a Bokrétához méltó, oltalmazó marad ezután is a cinkusiak „süvege”.

Szemenyei Józsefné méltatta a művelődési központ alakulásuk óta biztosított támogatását, segítségét, majd virágcsokorral köszöntötték a Bokréta Népdalkör néhai vezetője, Váradi tanár úr özvegyét. A dalkör kunsági népdalcsokorral tisztelgett előttük.

A program a színházteremben az egyesületi zászló bevonulásával, illetve a városi televízió összeállításának levetítésével és a népdalkörök ünnepi előadásával folytatódott, majd a koncertteremben zenés társasvacsorával zárult. Közös kiállításuk július 7-ig látható.

Kik is a Bokréták és a cinkusiak?

A Bokréta Népdalkör 1996-ban alakult, az akkori Petőfi Művelődési Ház támogatásával. Első vezetője Váradi Kornél nyugdíjas tanár volt. 2001-ben vették fel a Bokréta nevet, Váradi Kornél halálát követően 2004-től Szemenyei Józsefné nyugdíjas tanítónő irányítja őket. A Petőfi Művelődési Központ művészeti csoportjaként működnek. Az Országos Minősítőn 1997-ben bronz, 1999-ben ezüst, 2001-ben arany minősítést kaptak. 2006-ban a Területi Minősítő Versenyen kiváló, 2008-ban ezüst, 2010-ben arany minősítésben részesültek. 2008-tól tagjai a Cinkusiak Baráti Körének, akikkel közösen végzik hagyományápoló és hagyományteremtő tevékenységüket. 2008-ban a Magyar Kultúra Napján városi elismerésben részesültek.

A Cinkusiak Baráti Köre az 1927-ben alapított Cinkusi Kisgazda Olvasókör kulturális, szellemi hagyatékára alapozva alakult meg 2001-ben. Az 1974-ben bezárt cinkusi iskola elszármazott öregdiákjai a 2001. június 23-i iskolatalálkozót követően hozzák létre a közhasznú egyesületet, elnökéül Deák Györgyöt választják. 2001-től évente koszorúzási ünnepségen emlékeznek meg az egykori iskola falán akkor elhelyezett, 16 tanyai néptanító nevét tartalmazó emléktáblánál, köszöntve a még egyetlen élő néptanítójukat, Urszuly Jánost is. Az egyesület 2003-tól tagja az Olvasókörök Országos Szövetségének, amely 2010-ben társelnökké Deák Györgyöt választotta. Évente jutalmazzák a kardoskúti iskola legtehetségesebb diákjait, szerződéses partnerei a Magyar Távirati Irodának, és együttműködési megállapodást kötöttek az orosházi Történelmi Gellértegyházáért Alapítvánnyal. Rendezvényeik mára hatékonyan integrálódtak Orosháza, sőt a régió kulturális életébe.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.