- hirdetés -

Megkezdték az őszi árpa aratását térségünkben is, a betakarítás előtt gépszemle keretében ellenőrizték a mezőgazdasági járműveket.

Orosháza határában is útnak indultak a kombájnok, elkezdődött az őszi árpa betakarítása. A népi hagyományok szerint június 29-én, Péter-Pál napján kezdődik az aratás, a száraz, meleg idő miatt azonban idén is korábban elindultak a munkagépek. A termésátlagot egyelőre nehéz megjósolni, az biztos, hogy a belvizes területeken mindössze 2-3 tonna lesz a termés. A szaktárca számításai szerint őszi árpából országos szinten 3,8 tonna átlaghozamra lehet számítani. Az őszi búza betakarítása is rövidesen indul, itt 4 tonna hektáronkénti átlagtermésben bíznak.

Az aratás megkezdése előtt tűzmegelőzési gépszemlét tartottak múlt pénteken Orosháza határában, Herczeg Tibor gazdálkodó telepén, ahol mintegy 30 munkagéppel vettek részt a környékbeli gazdák, és szakértő segítségével ellenőrizték a kombájnok, traktorok állapotát tűzbiztonsági szempontból.

httpv://www.youtube.com/watch?v=jofSXdCCnac&feature=player_embedded

A szakemberek hangsúlyozzák, fontos, hogy a gépek műszaki állapota jó legyen, és ismerjék és alkalmazzák is a biztonságos munkavégzés szabályait, hiszen a baj pillanatok alatt megvan.  A járműveken, a gabonatáblán tilos a dohányzás, ezt megfelelő feliratokkal kell jelölni, illetve biztosítani kell a kijelölt dohányzóhelyet. Fontos, ha műszaki hiba lép fel, a gabonatáblán nem lehet javítani a járműveket, el kell szállítani. Ha ez nem lehetséges, védőszántással körbe kell védeni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.