- hirdetés -

Sertés-egészségügyi szakmai napot tartottak az AGRO-M Zrt-nél június 8-án.

A tágabb régió szakemberei ültek egy asztalhoz, és hallgattak meg előadásokat aktuális kérdésekről, többek között dr. Kardeván Endre államtitkár előadásában az aktuális támogatásokról, és a Nemzeti Mentési Programról.

Dr. Kardeván Endre

– 2011-ben agrár- és vidékfejlesztési támogatásokra összesen 591 milliárd forint áll rendelkezésre, 128 milliárddal több, mint tavaly – hangzott el az előadásban. – Az EU-társfinanszírozással működő támogatások összege 205 milliárd forint, amely 53%-os növekedés a tavalyihoz képest, és a kormány biztosította a lehívásukhoz szükséges hazai önerőt is. Az agrártámogatások idei 62 milliárdos keretéből a sertéságazat több jogcímen is részesedik (45 milliárdot biztosítanak állattenyésztéshez kapcsolódóan).

Jelenleg az EU-ban tilos a sertéseket egyes feldolgozott állati eredetű fehérjékkel (pl. baromfi eredetű húsliszt) takarmányozni, ennek módosítását szorgalmazza Magyarország, ezzel kibővülne a felhasználható takarmányok köre.

Állattenyésztéshez kapcsolódó támogatások: állati hulla elszállítási és ártalmatlanítási költségekre 2,5 milliárd. Az állatbetegségek megelőzésével és leküzdésével kapcsolatos támogatásokra 7,035 milliárd, ebből 5 milliárd 685 millió sertéstámogatásra. Állatjóléti támogatásokra 6 milliárd (az EU által notifikált legmagasabb összeg).

Egy másik fontos téma, amely aktuális az ágazatban az a bizonyos betegségektől való mentesítés. Az államtitkár szerint négyféle betegség alóli mentességet kell elérni, ezek közül az ún. Aujeszky-betegségtől való mentességet az első félév végére már bejelenthetik. Az év elején kezdték elindítani az ún. PRRS-mentesítési programot is. Előbbi eredményeképpen Magyarországra a már meglévőkön túl csak további külön garanciák teljesítése mellett kerülhet majd be élősertés. (Az orosházi AGRO-M a négyesmentes telepek közé tartozik, tehát mindenik betegségtől való mentességet bizonyítani tudják.)

Több témát érintettek a szakmai napon (Fotók: Rajki Judit)

Az AGRO-M állategészségügyi szakemberei a nagyüzemi sertéstelepek állatorvosaival konzultáltak az elmúlt időszakban, hiánypótló kezdeményezés volt ez a tanácskozás. Rozsnyai Sándortól, a cég vezérigazgatójától megtudtuk, hogy ősszel olyan folytatásra készülnek, amikor más ágazatban dolgozókat is meghívnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.