- hirdetés -

Az Eötvös iskola fennállásának 25. évfordulóját ünnepelte a 2010/11-es tanévben. Pénteken a sportcsarnokban gálával zárult a jubileumi ünnepségsorozat.

Az Eötvös iskolában az elmúlt tanév az emlékezésről szólt, programok sokaságával ünnepelték az iskola fennállásának 25. évfordulóját. A sorozat lezárásaként tartott gálán zsúfolásig megtelt a sportcsarnok szülőkkel, egykori és jelenlegi tanítványokkal, pedagógusokkal. Az ünnepség előtti pillanatokban néhányukat arra kértük, osszák meg velünk emlékeiket.

Az emlékezés pillanatai

Csontos Gábor egykori diáknak csak kellemes emlékei vannak az Eötvösről. Mint mondta, furcsa érzés számára, így felnőtt fejjel visszatérni egykori iskolájába.

Almási Gyula óvodás korában nagyon mozgékony gyermek volt, ezért döntöttek úgy a szülei, hogy a sporttagozatos Eötvös iskolába íratják be.
– Emlékszem, nagyon izgatottan vártam az első napokat, éreztem, hogy valami új korszak kezdődik az életemben. Jól kezdődött számomra az iskola, ami mindvégig kitartott. Azóta is gyakran visszatérek, és most a gálán is szerepelek, ami még nagyobb örömmel tölt el- mondta Gyula.

 

A diákok színes műsorokkal készültek (klikk a képre)

Horváth Dorina most nyolcadikos, nagyon szeret az Eötvösbe járni. Nagyobbik testvére is ide járt, adott volt tehát az, hogy őt és húgát is ide íratják be. Az egész család életében meghatározó hely lett az Eötvös.
– Sportosztályba jártam, aminek köszönhetően a kézilabda meghatározó lett az életemben. Megtiszteltetés számomra, hogy a gálán kétszer is szerepelhetek – emelte ki Dorina.

Molnár Györgyi három gyermeke is az Eötvösbe járt, a legkisebbik most ötödikes. Mind a három tagozatot – sport, német, általános – volt alkalmuk kipróbálni.
– Csak jó véleményem van az iskoláról, közvetlenek a tanárok, segítőkészek. Nagyon sok pluszt adott gyermekeim számára az Eötvös. A mai nap ünnep a család életében is, mert mind a három gyermekem szerepel a gálán, mely büszkeséggel tölt el – hangsúlyozta.

Bogdánffy Csaba címzetes igazgató hosszú ideig vezette – 7 évig igazgató-helyettes, 11 évig igazgató volt – az iskolát, mint mondta életének egy fontos szakasza volt ez az időszak.

– Számomra ez az intézmény a minden volt. Nagyon szerettem itt dolgozni, és amikor sor került az intézmények összevonásra, fájó szívvel mondtam le a beosztásomról. Az Eötvös iskola az eötvösi hagyományokat ápolja és remélem, hogy attól függetlenül, hogy fenntartó változás lesz, ápolja az elkövetkezendő időszakban is. Eötvös mindig azt mondta, és ez az iskola jelmondata is: „A csupán tudást adó iskola természetesen csonka iskola. A tudást és nevelést is adó iskola, a teljes iskola.”- emelte ki az egykori igazgató.

Mucsi Ágnes jelenlegi igazgató elmondta, öröm számunkra ez a mai nap. Egész évben erre készültek különböző programokkal, a mai nap pedig ennek az ünnepségsorozatnak a méltó lezárása.
– 25 évvel ezelőtt, az iskola elindulásakor matematika-kémia szakos tanárként kezdtem el dolgozni az Eötvösben. Ez elmúlt tanév tele emlékezéssel egyben összegzés is volt. Mennyi értéket teremtettük ezalatt a 25 év alatt, mennyi gyermeket felneveltünk. Jó érzés részt venni ebben, itt tanítani – összegzett Mucsi Ágnes.

Közös éneklés

A jubileumi ünnepségen gyertyával emlékeztek azokra a pedagógusokra, akik az iskolában tanítottak és már nem lehetnek közöttünk. Majd Mucsi Ágnes igazgató elevenítette fel, milyen programokkal készültek a tanévre, hogy méltó módon megünnepelhessék az iskola fennállásának 25. évfordulóját.

 

Az Eötvös iskola kicsinyített mása (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

 

Medvegy Ivett építész-tervező, az iskola egykori tanítványa az ünnepi eseményre elkészítette az iskola makettjét, az intézmény tervrajza alapján, méretarányos kicsinyítésben. A makett az ünnepség dísze lett.

Az emlékezést Bogdánffy Csaba címzetes igazgató folytatta.
– 1986-ban egy megalapozott döntést követően, modern, eredetileg 16 tantermes általános iskola kezdte meg, 714 tanulóval, Orbán János igazgatásával az oktató-nevelő tevékenységet városunkban – elevenítette fel a múltat Bogdánffy Csaba. Majd az iskola elmúlt 25 évének legfontosabb eseményeiről szólt.

Az emlékezést ünnepi műsor követte, ami egy az iskolát bemutató kisfilmmel kezdődött. Az Eötvös-díjas tanárok és diákok neveinek elhangzása után, a képzeletbeli színpadot jelenlegi és egykori tanítványok vették át, akik tánccal, zenével, verssel, sportbemutatóval és egy közös énekléssel ünnepelték iskolájuk negyed évszázados fennállását.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.