- hirdetés -

A művelődési ház táncosai mutatkoztak be a közönségnek.

Tánckoktél címmel a művelődési házban működő tánccsoportok mutatkoztak be június 6-án, hétfőn. Igazi stíluskavalkád jellemezte a bő egy órás előadást, a tagok remélik, hogy a nézőtéren ülők közül sokan kaptak kedvet ahhoz, hogy legközelebb maguk is reflektorfényben álljanak. Salsa, hastánc, capoeira, néptánc, hip-hop volt a koktélban, amit szívesen fogyasztott a közönség, és jó szívvel tálaltak a fellépők.

A tánc az egekbe emel (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

A szintén bemutatkozó Harangos Néptáncegyüttes egyébként nemrégen a montenegrói Herceg Noviban vendégszerepelt egy táncfesztiválon, ahol két másik együttessel képviselték Magyarországot és ezáltal városunkat is.

A salsa elsősorban latin alapokra építkező zenei stílus, amelynek fő jellegzetessége a karibi ritmus. A stílus az Egyesült Államokban alakult ki, a ’80-as években terjedt el Európában. A Salsa Műhely tavaly szeptember óta oktat Orosházán is kubai salsát és egyéb karibi táncokat. Céljuk, hogy a kubai salsát minél több táncolni vágyó ember sajátítsa el kortól függetlenül.

A Bellyboa Hastánccsoportot Boa Veronika vezeti, 2008 óta működik Orosházán. Egyiptomi hastáncot tanulnak, ebben az évben már az ötödik koreográfiájukat. A jelenlegi tagokhoz ősszel újak csatlakoznak, amint befejezik legújabb koreográfiájukat.

A nézők Dél-Amerikában is kalandozhattak az Agua de Beber csoport segítségével. A capoeira érdekes mozgásvilágához hozzátartoznak a földreviteli technikák, akrobatika és a táncszerű mozdulatok. Magyarországi vezetőedzőjük Mestre Marcelo, aki Brazíliából érkezett 10 évvel ezelőtt. Az ő tanítványa Lucz Roland is, azaz Estagiario Loucura. Több mint 8 éve foglalkozik a harcművészet elsajátításával és 3 éve oktatja is. Vezetésével indult újra 4 hónappal ezelőtt a capoeira oktatás Orosházán. Tanítványai jól szerepelnek a különböző megmérettetéseken, sok pozitív visszajelzést kapnak a mesterüktől. Bemutatójukban a Regional stílust mutatták be, melyben fontos szerepet játszottak a gyors, akrobatikus elemek.

A néptánc területéről a művelődési ház Csengettyű Néptáncegyüttese ritmusjátékokat és „Ispilángi rózsa” című műsorát mutatta be. A Harangos Néptáncegyüttes középiskolásokból és felnőttekből áll, tagjai szeptember óta ismerkednek a magyar tánchagyományokkal a művelődési központ csoportjaként. Érdekesség, hogy a csoport tagjai között szerepelnek a városban tanuló külföldi cserediákok is. A csoport művészeti vezetői Panyi Katalin és Móricz Bence, a Magyar Táncművészeti Főiskola hallgatói. (Koreográfiájuk címe: Egy hétvége Rábaközön. Közreműködött az Orosházi Fúvószenekar kisegyüttese.) Panyi Katalin és Móricz Bence kalotaszegi csárdást és szaporát táncoltak még az est során.

A Best Dance Company több mint 10 éves múltra tekint vissza. Táncaikban törekszenek az önmegvalósításra, a jó csapatmunkára és a minőségi színvonalra. Stílusukban a hip-hop táncvilága érvényesül. A csapat a hosszú évek során nagyon összekovácsolódott, ez megmutatkozik a szakmai megmérettetések eredményein is. Rendszeresen részt vesznek versenyeken, ahol a csoport vezetői és a tanítványok is mindig kimagasló eredményeket érnek el. Az est során haladó és kezdő csoportjuk is bemutatkozott, oktatóik Győrkös Írisz és Kovács Annamária.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.