- hirdetés -

Rendszeres találkozókat és közös szolgálatot tervez a rendőrség és a két polgárőrség. Módosították a polgárőrségről szóló törvényt.

Elfogadta az országgyűlés a polgárőrségről szóló 2006-os törvény módosítását, ami a közelmúltban hatályba is lépett. Ennek értelmében a polgárőrök csak a rendőrséggel kötött írásbeli együttműködés alapján dolgozhatnak és kötelesek együttműködni a többi hatósággal is (önkormányzat, katasztrófavédelem, tűzoltók, stb.) Az Orosházi Bűnmegelőzési és Vagyonvédelmi Egyesület eddig is így dolgozott (munkájukról tavaly itt írtunk). Fosztó Krisztián elnök elmondta, hogy az egyesület megalakulása (2006) óta van írásbeli együttműködési megállapodás a rendőrséggel. Ez a módosítás tehát nem hozott számukra változást.

Azt is rögzítették a törvényben, hogy a polgárőrök (indokolt esetben) gázspray-t használhatnak, az orosházi egyesület tagjai azonban eddig sem használtak ilyet és nem is tervezik.
– Más eszközt a törvény nem enged, de szerintem nem is kell. A mi feladatunk a bűnmegelőzés, a közrend védelme. Eddigi működésünk alatt egyszer történt atrocitás járőrszolgálatban – mondta el Fosztó Krisztián.

Újdonság, hogy a polgárőrök kizárólag helyi polgárőr szervezet tagjaként járhatnak el a saját területükön és ezt igazolniuk is kell. A működési területükön kívül (például ha egy másik település rendezvényén segítenének, vagy árvíz esetén zsákot pakolnának) nem tevékenykedhetnek. Ez mostantól engedélyhez kötött, csak írásbeli együttműködési megállapodás keretében tehetik.

Az Orosházi Bűnmegelőzési és Vagyonvédelmi Egyesület jelenleg 17 taggal működik.
– A legtöbben átlagos keresettel rendelkeznek, több munkahelyen is dolgoznak, így a járőrözésre fordított idő is egyre kevesebb – kevesebb a pénz is. Évente kötünk az önkormányzattal támogatási szerződést, ez idén még folyamatban van. Idén már kevesebbet tudtunk járőrözni, mint 2010 azonos időszakában, az autónkat pedig folyamatosan javíttatni kell – összegezte az elnök.

Május 27-én a rendőrség egyeztetett az Orosházán működő két polgárőrséggel, az Orosháza Önkormányzata Bűnmegelőzési Egyesülettel (munkájukról itt írtunk korábban) és Orosházi Bűnmegelőzési és Vagyonvédelmi Egyesülettel. Rendszeres találkozókat szerveznek és tervben van a közös szolgálat is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.