- hirdetés -

Sokféle meghatározás létezik arra, hogy mit nevezünk tehetségnek. A legegyszerűbb megfogalmazás: lehetőség, valami átlag felettire.

A tehetség nem mindig talál utat magának, ezért fontos, hogy a kis talentumokat segítse a felnőtt társadalom. Ezt a célt szolgálta a május 26-án tartott tehetségkonferencia is. A művelődési házban bemutatkozott a néhány hete alakult Körös-vidéki Tehetségsegítő Tanács, aminek titkára, Kőrösi Tibor szerint rendkívül fontos, hogy időben felfedezzük a tehetséget. Ebben óriási a pedagógus szerepe, akinek meg kell látnia, ha a diák valamiben tehetséges – talán épp azért rendetlenkedik, mert már tudja az óra anyagát, ötletei vannak, eltérő a gondolkodásmódja.

Robotika bemutató a Vörösmartyban

– Meg kell keresnünk a gyerekek jó oldalát, és azt kell erősíteni. Olykor épp a gyengébb vonásokra kell figyelnünk, mert ez lehet a gátja a tehetség kibontakozásának, vagy épp a többiekkel való együttműködésben kell segítség – foglalta össze Kőrösi Tibor.

A tanács – amiben Orosháza az egyik alapítótag – ebben segít, összefogja a megyei tehetségműhelyeket, programokat szervez, támogatást intéz. Orosz László, a városi általános iskola stratégiai főigazgató-helyettese elmondta, a TÁMOP 3.4.4.B. Viharsarki talentumok című pályázat keretében egy elsősorban megyei, de a határon túlra is nyúló tehetséghálózat kialakítására törekednek.

– Általános és középiskolában is két fontos dolog van, amire figyelnünk kell és ez Orosháza minden közoktatási intézménye pedagógiai programjában benne van. Az egyik az esélyegyenlőség biztosítása, a másik a tehetséggondozás – mondta el Orosz László. – A tehetség nagyon sokszínű, a gyerekek különböző tehetségtípusokba sorolhatók. Mi azokat a főbb típusokat karoljuk fel a pályázatban, amik a művészethez, a sporthoz, a kognitív területekhez tartoznak, amit a pedagógusok a szülőkkel együtt fejleszteni tudnak. Az orosházi tehetségnap jelentősége, hogy bemutatjuk a helyi sokszínűséget, és felhívjuk a figyelmet a felismerés és a gondozás fontosságára. A nap során különböző műsorokkal, bemutatókkal több, mint 380 gyermek lépett fel – ez is mutatja, hogy számtalan tehetséget fedezhetünk még fel.

A legtöbb elmélet szerint a népesség 5 százaléka tekinthető kiemelkedőnek valamiben.

A Viharsarki Talentumok fő célja a Géniusz tehetségprogramba való bekapcsolódás, a tehetségponttá válás és a tehetségsegítő tanács munkájában való részvétel. A tehetséggondozás folyamata tehát elindult, hosszútávú a jelentősége, hiszen a tehetségek segítése a jövőben térül meg. A nap során többek közt az informatika, a fizika, a tánc, ének terén mutatkoztak be a gyerekek. Szekciófoglalkozások és kiállítások színesítették a napot.

A programot támogatja az Európai Szociális Alap.

(x)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.