- hirdetés -

A végéhez ért az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola Vörösmarty Székhelyintézményének 2021/2022-es tanévi „Makerspace” közösségi alkotótér tehetséggondozó programja.

Az NTP-INNOV-21-0104 számú, „Irány a Mars!” című projekt sikeres megvalósulását a Nemzeti Tehetség Program 5.494.000 Ft anyagi támogatással segítette, így a teljes tanévet átfogta a 60 órás komplex tehetséggondozó program. A vörösmartysok fő célja a tanulók képességeinek, kompetenciáinak fejlesztése, de természetesen sok új ismeretre, tudásra is szert tettek a programba bevont tanulók.

A hagyományos és digitális technológiák megismerése után azok felhasználásával egy terepasztalt készített a csoport, mely a Mars kolonizálását, benépesítését modellezi.

A heti rendszerességű foglalkozásokon a 3D tervezés és nyomtatás, a micro:bit programozás, a lézervágó használata mellett lehetőség nyílt további élményeket adó programelemek beépítésére is.

Ilyen volt pl. a James Webb Űrteleszkóp kilövésének és űrbéli útjának folyamatos figyelemmel kísérése, vagy részvétel a nagyszénási Mira Csillagászati Szakkör távcsöves csillagászati észlelésein, megfigyelésein.

Kecskeméten planetáriumi bemutatón, Szolnokon interaktív repülőgép-múzeumi foglalkozásokon vettek részt a tehetséges diákok, zárásként pedig családtagjaikkal, hozzátartozóikkal együtt a Digitális Tudásközpont Békés foglalkozásain ismerkedhettek meg a digitális technológia legújabb vívmányaival.

A pályázat sikerrel valósította meg célját: a tehetséges tanulók egy komplex fejlesztő programban vehettek részt, a foglalkozásokon új ismereteket szereztek, fejlesztették képességeiket, kompetenciáikat. Mindeközben bővült a diákok világegyetemről alkotott képe, tudása. A diákok jártasságot szereztek a 3D tervezés és nyomtatás, a programozás és a hagyományos anyagmegmunkáló eszközök használatában.

Az iskola ezúton is köszöni a Nemzeti Tehetség Program által nyújtott támogatást, továbbá a projektbe önkéntesen bekapcsolódó tehetségsegítők szakmai munkáját, közreműködését.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.