- hirdetés -

Család és hivatás témakörben tartott előadást a Születés Hete keretében Süveges Gergő, a Magyar Televízió műsorvezetője.

Idén első alkalommal csatlakozott a Születés Hete országos rendezvénysorozathoz Orosháza is, melynek keretében május 7-én a művelődési házban tartott személyes hangú előadást család és hivatás témakörben Süveges Gergő a Magyar Televízió műsorvezetője. A négygyermekes családapa arról beszélt, hogyan tudja összeegyeztetni a szakmai és családfői kihívásokat a mindennapokban. Az előadás előtt alkalmunk nyílt arra, hogy a televízióssal mindennapi életéről, családjáról és a családi „munkamegosztásról” beszélgessünk.

Hogyan élte meg gyermekei születését?

– Nagyon fontos volt számomra és feleségem számára is, hogy mind a négy gyermekem születésénél jelen lehettem. Felépített elképzeléseim nem voltak azzal kapcsolatban, hogy „majd milyen érzés lesz a születésük”, szépen, fokozatosan ismerkedtünk meg egymással. Viszont azt fontosnak tartottuk mindketten, hogy gyermekeink születése pillanatában elmondjuk nekik: „nagyon örülünk neked és vártuk már érkezésed”.

A család hivatás (Fotó: Rajki Judit)

– Az ennivaló rózsaszín talpacskák előbb-utóbb toporzékolni kezdenek, és ezt mindenki nehezen viseli. A szülővé válás nálunk fokozatosan alakult ki, egyikünk felé sem volt elvárás az, hogy most rögtön apának vagy anyának kell éreznünk magunkat. Ugyanakkor gyermekeink születése annyira természetesen csodálatos és természetesen természetfölötti volt, az hogy valaki, aki belőlünk van, ott tartjuk a kezünkben.

Mindig nagycsaládot terveztek?

– A feleségemék öten vannak testvérek, nekem egy öcsém van. Inkább azt mondanám, hogy fokozatosan tettük fel magunknak azt a kérdést: jut még az energiánkból, szeretetünkből és egyáltalán a közös képességeinkből még egy gyermeknek. És jutott. Örülök, hogy négyen lehetnek.

Család és hivatás. Hogyan egyeztethető össze?

– Véleményem szerint e két fogalom egy tautológia, elég lenne annyit mondani: hivatás. Mert nem külön van család meg hivatás, hanem csak hivatásunk van, aminek különböző szegmensei vannak. A család számomra ugyanúgy a hivatásom része, mint a munkám, amit csinálok, de a barátainkkal, Istennel való kapcsolatunk is. Ha ebből a halmazból kiragadjuk a munka és család kapcsolatát, akkor bizony az egy kemény logisztikai feladat, melynél szükségünk van külső segítségre is. Szerencsére vannak nagyszülők, barátok, akik segítenek. Ami biztos, nagyon nagy édes teher és feladat van a feleségem vállán.

Van olyan feladat a gyerekekkel kapcsolatban, amit kizárólag csak ön végezhet?

– Igyekszem mindenből kivenni a részemet, ahol tudok, segítek a feleségemnek. Intézem a pénzügyeket, füvet nyírok. Ahogy hazaérek, onnantól átveszem vagy bekapcsolódom a háztartási munkába. Ha kell, beteszek egy mosást, ruhát teregetek, vasalni viszont nem tudom, hogy tudok-e, mert még nem próbáltam. És esténként, lefekvés előtt Marci fiammal mindig sakkozunk egyet.

Egyre később vállalnak a párok babát. Egzisztenciára, karrierre, vagy egyéb okokra hivatkozva. És ha vállalnak is gyermeket, legtöbben egyet. Mi a véleménye erről?

– Tényleg sokan vannak, akik későbbre halasztják akár a házasságot, vagy a gyerekvállalást. De azt is látom, hogy van egy pici fájdalom is a szemükben, amikor azt mondják, hogy több gyermeket szerettek volna, de már kifutottak az időből. Viszont egy gyermek is nagy érték, nagyon szép és örömteli része az életnek.

Boldog embernek érzi magát!

Igen…

Az előadás után Süveges Gergő Apa-kép-írás című könyvét dedikálta.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.