- hirdetés -

Húzós témák és ennek kapcsán kemény politikai szócsaták várhatók a mai ülésen. Téma lesz az iskolaátadás és a városi cégek gazdálkodása. Tartsatok velünk!

A mai képviselő-testületi ülésének napirendjeit tegnap már összefoglaltunk, ha ide kattintasz, olvashatod.

Klikkelj a témára és oda ugrik az oldal
Napirend előtt Rendőrségi kérdések Településrendezés Telekeladások Kerékpárút Kardoskútra Kistérségi társulás Új igazgató Médiavita Művház beszámoló Fürdővita Városüzem beszámoló Iskolaátadás ÜSZI átadás

Szép, napsütéses péntek reggelre ébredtünk, hasonló jókat kívánunk nektek is. Megkezdjük az online tudósítást. Az ülést élőben nézhetitek az OVTV menüre kattintva, de a városi televízióban is közvetítjük a történéseket.

Az ülés véget ért, köszönjük a figyelmet!

14:48

A 24. pontban a kórház belső kapacitás átcsoportosítását 11 igen, 4 tartózkodással elfogadták.

A 25. pontban az Orosháza Gyopárosfürdőért Idegenforgalmi Egyesület költségvetését módosították, így 2,2 millió forittal kevesebbet kapnak 2011-ben.

14:17-14:47

ÜSZI átadás

Bogdánffy Csaba nehezményezi, hogy az előterjesztéseket az elmúlt 2 napban visszavonták, majd újat osztottak ki, de most az van előttük, hogy megszüntetik az Ügyviteli Szakképző Iskolát, de nem látszik a papírokból, hogy mi lesz a sorsa.
– Nincs benne világosan, hogy mi lesz az iskola sorsa, és nincs benne közoktatási megállapodás, ami világosan lefektet mindent. Az olvasható, hogy a Harruckern iskola része lesz az ÜSZI, de információim szerint a Harruckern nagy bajban van, lehet hogy felszabdalják majd. Azt sem értem, miért kell odaadni az épületet is a megyének, mikor a volt Mezgében van hely az oktatásra.

Füvesi Sándor szerint ez nem szól másról, mint az iskola bezárásáról. – Itt van most előttem, hogy bezárják az iskolát. Pár napja még volt egy másik előterjesztés, melyben le volt írva, hogyan működteti tovább a megye a több évtizedes hagyományokkal bíró intézményt. De ez most már eltűnt. Ha már mindenképpen át akarják adni, akkor legalább az épületet ne adják oda.

A jobbikos Jámbor Nándor nem érti, miért kell a Harruckernt támadni: – Az átadás körül voltak fenntartások, de ez már a múlt. Nem kellene olyan intézményt támadni, amely itt végzi tevékenységét és sok orosházi diák jár oda. Ezzel rontják a jó hírét.

Fetser szerint a Harruckern működése lesújtó. Az ÜSZI kapcsán úgy fogalmazott, hogy mintaszerűen működő iskola, melyet pár millió forintért tönkre tesznek. – Lehetett volna költséget átcsoportosítani és megmenteni az iskolát. Ezt nem támogatjuk. Nem tudom, hogy miért kell mindent tönkretenni és nevet változtatni. A József Attila iskola nevét is szégyellik, csak remélem, hogy nem Szent Magit lesz a neve.

Zalai Mihály emlékeztette a baloldali képviselőket, hogy a Mezgé épületét azért adták át, hogy a megye fel tudja újítani, mert erre nem lett volna a városnak pénze. Erre reagált Fetser, aki szerint lett volna 200 millió a Mezgé felújítására: – Van pénz Libamájfesztiválra, kézilabdára, haverok kifizetésére. Egy teljesen felújított, milliárdokat érő Tudásparkot adtunk át 2014-ben a megyének. Ez az egész röhejes amit művelnek, hiszen még az iskolát sem tudták fenntartani.

Füvesi, aki botrányosnak nevezte az előterjesztést és kérte, hogy addig ne szavazannak erről, amíg nincs mellette a megállapodás, mert ez így egy iskola megszüntetéséről szól.

A végén Dancsó József mondta el érveit. – Mivel Szent Margit nem a reformáció révén vált ismertté, csodálnám, ha egy református iskola ezt a nevet adná – mondta, általános derültséget keltve. Arra, hogy az ÜSZI-s diákok járjanak a Mezgé épületébe azt válaszolta, hogy mivel jövőre várhatóan 1200 diák jár majd oda, nincs több hely.
– A városnak is az az érdeke, hogy az ÜSZI épületében oktatás legyen, és ne álljon üresen. Sajnos az elmúlt években egyre többet kellett az iskolára fordítani, és nem azért, mert az igazgató rosszul gazdálkodott, hanem mert kevés volt a gyerek. Valóban volt az előterjesztésben változás, de ezt az élet írta felül, még tegnap este is tárgyaltunk erről a megyével. És nem lehet később dönteni, mert a törvény határidőt szab nekünk, meg kell hozni a döntést, hogy minden törvényes legyen. Júniusban minden kérdésre meg lesz a válasz. Azért kell az épületet átadni, mert nagyon rossz állapotban van. Ha tulajdonunkban maradna, a felújítási költség minket terhelne, így viszont a megyének kell majd felújítani – mondta. A Harruckern esetében úgy fogalmazott, hogy a várható változások a Mezgé esetében nagy előnyt fognak jelenteni.

Név szerinti szavazáson a Fideszes képviselők és a jobbikos városatya igennel, az MSZP-sek nemmel szavaztak.

14:16

A Liszt Ferenc művészeti iskola pedagógiai programjának és alapító okiratának módosítását gyorsan elfogadták.

13:20 – 14:15

Iskolaátadás

Bogdánffy Csaba úgy kezdi hozzászólását, hogy rémálmaiban sem gondolta volna, hogy 4 évvel az első iskola összevonás után újra az oktatással kell foglalkozni. – Ha akkor jó döntést hoztak volna, akkor erre most nem lenne szükség. Szeretném végre tudni, hogy ki kezdeményezte ez az iskolaösszevonást, mert az egyházak azt mondják, csak akkor veszik át, ha a szülők akarják, itt mégis azt mondják, hogy az egyház kezdeményezte. Benne van az anyagban, hogy biztosítani kell a világnézetileg semleges oktatást, de az is olvasható, hogy felmenő rendszerben lesz vallási oktatás, és hogy a tanároknak és szülőknek is el kell fogadni az egyház jelenlétét – mondta. Megfogalmazta azon véleményét is, hogy sok szülő azért iratta gyerekét a leendő egyházi iskolába, mert a nagyobb testvér is odajár. Kíváncsi a véleményekre is, mert úgy tudja, hogy a két iskolában más volt a szülők véleménye.
– Nem tudjuk pontosan hogy mi várható, mi lesz azokkal a tanárokkal akik nem akarják az egyházi fenntartást.  A József Attila iskolában szerintem már minden le van tárgyalva, de az Eötvösben senki nem közölt semmit a tanárokkal.

Füvesi szerint színjáték ami zajlik, mert „átadósdit” játszik a városvezetés, pedig arra van pénz amire akarják. Szeretné látni a két egyház megkereső levelét. Úgy fogalmaz, hogy a lakosság körében nem merült fel igény az átadásra, és szerinte a városvezetés elszúrta a költségvetést, azért lép most.
– Hol van az önök választási programjában az iskolaátadás? Sehol. Azt mondják, hogy önök egyeztettek hónapokon át, holott mindenki készen kapta a helyzetet. A szülők többsége nem akarja az átadást, nem mertek összevont szülői értekezletet tartani, ehelyett csak kis szülőiket tartottak.  Ne mondják, hogy csak az elsősöket érintik a változások, mert le van írva, hogy az iskola összes tanulójára vonatkoznak majd az új nevelési módszerek. Mi volt a gond az eddigiekkel?

Jámbor szerint lehet az átadás mellett pro és kontra véleményeket megfogalmazni és hozzátette, hogy a Jobbik támogatja az iskolaátadást. – Úgy véljük, hogy ez biztosítani fogja a konzervatívabb oktatást, mely leválthatja a liberális oktatást, mely károsan hatott a gyerekekre. Az egyházi iskolában folytatott munka meglátásom szerint javítani fog az általános morálon. Mi népszavazást szerettünk volna erről, fel akartuk mérni, hogy áll hozzá a lakosság valóban. Aki támogatja az átadást, az nyilván nem szólal fel ellene. Kérdezem Füvesi urat, honnan tudja, hogy a szülők többsége ellenzi? Senki nem készített erről pontos felmérést. Ezért lett volna jó a népszavazás – mondta. Hozzátette, hogy az átadást támogatják, de az eljárásban és a kommunikációban sokkal jobban lehetett volna teljesíteni, nem kellett volna félni a véleményektől.

Fetser János idézte Pokorni Zoltán fideszes oktatáspolitikust, miszerint egy kisváros igyekszik a saját oktatást jól vinni az ott élők örömére. – Történelmi szégyen, hogy 4 évvel ezelőtt összevontak, neveket szüntettek meg. Most pedig újra hozzányúlnak az oktatáshoz, melyhez nem értenek. Nem az volt a cél, hogy ne sérüljön a szülők és a gyerekek érdeke, önöknek fontosabb volt a politikai érdek. Aki az oktatásért felelős, alkalmatlan a vezetésre és a 4 évvel ezelőtti összevonás becsődölt. Egyetértek Jámbor úrral, hogy ha komolyan gondolták volna a demokráciát, kiírják a népszavazást. Megértem az egyházak képviselőit is, bolondok lennének nem átvenni ilyen kiválóan felújított, eredményes iskolákat. Azt írják az egyházak, hogy meg akarják őrizni az eddigi értékeket, ami azt jelzi, hogy jól dolgoztak az elmúlt évtizedekben az iskolákban.

Zalai Mihály szerint saját maguknak mondanak ellent a baloldali képviselők: – Önök a mostani helyzetet akarják konzerválni, ami annyit jelent, hogy a mostani rendszer jó. Szerencsére a szülők nem pártszemüvegen át nézik a témát, és amikor elmondtuk nekik az okokat, megértették. Itt létszám problémák vannak, hiszen bármelyik nagy iskolát bezárnánk, az ott tanuló gyerekek bőven elférnének a többi iskolában. Egy folyamatosan változó létszámhelyzetet kell kezelni, annak idején a szocialista városvezetés is meghozta annak idején, nagyon helyesen. A szülőket részletesen tájékoztattuk, a népszavazást pedig a törvény tiltja ebben a kérdésben. Önök hosszan szervezték a tüntetést, melyen 60-an vettek részt. Viszont ebben a témában a szülők a lábukkal szavaztak, mindenhol sokan jelentkeztek.

Füvesi szerint a szülők az utcán rendre megállítják őt és elmondják, hogy ők nem akarták az összevonást, kényszer miatt íratták a gyerekeket a leendő egyházi iskolákba. – Ha átveszik az iskolákat az egyházak, attól hogyan lesz majd több gyerek a városban?

Kovács Árpád (Fidesz) szerint a baloldali képviselők ellenszenve igazán az ellen van, hogy az egyházak veszik át az iskolát:
– Ők más értékrend szerint nevelkedtek, és az egyház ellen vannak mindig. Az fáj nekik igazán, hogy az egyházak kilépnek a templom kapuján.

Fetser János szerint Kovács Árpád rosszul látja a dolgot, ők nem az egyház ellen, hanem az önkormányzati oktatás mellett tették le a voksukat.

Zalai szerint valóban nem lesz több gyerek attól, hogy az egyházak átveszik az iskolákat, azonban rossz döntés lett lenne, ha az egyházak segítő szándékát elutasítják.

Németh Béla 1990 óta képviselő, és emlékeit idézve elmondta, hogy sokszor volt már hasonló vita az oktatás körül.
– Annak idején az evangélikus iskola esetében is tiltakoztak, de már világossá vált, hogy ott is oktatás-nevelés folyik a gyerekek előnyére. Miért ne mutathatnák meg más egyházak is, hogy a több évszázados tapasztalatokat kamatoztassák. Ettől színesedik a város oktatási rendszere és van választási lehetőség. Az egyházi iskolák is versenyezni fognak a szülők szimpátiájáért.

Jámbor szerint hosszú távon várható, hogy több gyerek szülessen az iskolaátadás után, hiszen ott olyan családmodellt kapnak, ami erősítheti a családi kötelékeket.

A Fideszes képviselők igennel szavaztak (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

Bogdánffy kiemelte, hogy ő nem az egyházi oktatás ellen van, hanem a módszer ellen, amivel a városi oktatást szétverik.
– Zalai Mihály azt mondta, hogy mi kollégák vagyunk, mert ő is tanár. Én annak idején lemondtam az igazgatói posztról, mert nem értettem egyet az összevonásokkal. Lemondok a képviselőségről is, ha ön is megteszi, hogy lemond az oktatásért felelős posztjáról, mert ez a döntés az ön nevével fog összemosódni.

A vita végén a polgármester szólt, aki Füvesinek úgy válaszolt: – Ön is olvashatta az egyházak megkereső levelét, miután megmutattam önnek azt. A levelek fent vannak a város honlapján, ön is olvashatja. A város oktatási rendszere egységes, de több színű. Ezután is így lesz, még ha nem is mi leszünk a fenntartók. A szülők bölcsen döntöttek, mikor beíratták a gyerekeket, így nem kell egyik iskolát sem bezárni – mondta. Jelezte, hogy a szülői értekezleteken minden kérdésre válaszoltak, minden leendő elsős szülőt tájékoztattak, mindenki véleményét kikérték akinek kellett és ez mind támogató volt. A népszavazásról elmondta, a bíróság  mondta ki, hogy nem lehet ebben a kérdésben népszavazást tartani. Kiemelte, hogy Orosházán a pedagógusok igen jó szakmai munkát végeznek jelenleg is.

10 Fidesz igen, 4 MSZP nem, 1 Jobbik tartózkodással átadták az Eötvös iskolát és az Előd utcai óvodát a Katolikus, míg a József Attila iskolát a református egyháznak. Emellett összevonták a maradék önkormányzati iskolákat a Táncsics gimnáziummal.

3:18

Az ebédszünet után a 20. ponttal folytatódik az ülés. dr. Kovács Győző irodavezető elmondta, hogy a szociális szolgáltatás tervezési koncepciójának felülvizsgálatát minden szakmai szerv támogatott.

11 igen, 4 tartózkodás mellett elfogadták.

12:37-12:44.

A 19. pontban a helyi választási bizottságba választanak új tagot Rajki István személyében.

Fetser szerint itt is fideszes pártelkötelezett embert jelöltek. Szerinte olyan embert kellett volna a bizottságba delegálni, aki objektíven tudott volna dönteni. Feltette a kérdést: kik voltak még a jelöltek, milyen szempontok alapján döntöttek és miért pont Rajki úrra esett a választás, akinek vezetése alatt a kézilabdacsapat 100 millió forintos összeget költött el, ami ebben a nehéz helyzetben nem támogatott.

Hegedűsné, Dr. Hegedűs Mária címzetes főjegyző válaszolt: – Rajki István nem tagja egyik pártnak sem, és nem vetődött fel szemben semmilyen kifogás. Nem volt más jelölt, a törvényeknek megfelelően jelöltem személyt a választási bizottságba. Arra nem vagyok köteles válaszolni, hogy milyen szemnpontok alapjáb választottam.

Fetser: – Olyan emberek ülnek a bizottságban, akik korábban a Fidesznek gyüjtöttek kopogtató cédulát. Nyilván, hogy nem volt törvénytelen a döntés, ez etikai és erkölcsi kérdés.

Dancsó József szerint Fetsernek elnézést kell kérnie Rajki Istvántól: – Ön le pártkatonázott egy embert, alaptalanul megbélyegezte Rajki urat, és illendő lenne őt megkövetni (Fetser közbeszólt, hogy nem fogja megtenni, amire Dancsó kifejezte, hogy pont ez az értékkülönbség kettejük között). Rajki úr eddigi munkássága és Orosházáért folytatott munkája példaértékű.

11 igen és 4 nemmel Rajki Istvánt választották a választási bizottság tagjának.

:12:31-12:35

Városüzem beszámoló

17. A Városüzemeltetési Zrt üzleti beszámolója van terítéken.

Burka László (MSZP): – Bánfalviné Feldmann Ágota vezetése alatt kiválóan működő céggé vált a Városüzem, amikor az ő közös irányítása alatt működött a fürdő is, akkor kiváló eredményeket ért el mindkét helyen. Ez szakmai elhivatottságát és szakértelmét jelzi, köszönjük neki és azt kérjük, segítse tovább ezt a munkát.

Dancsó József csatlakozott Burka hozzászólásához, és kiemelte, hogy a beszámoló mind küllemében, mind tartalmában kiváló anyag.

Ellenszavazat nélkül elfogadták a 2010-es év beszámolóját és a 2011-es üzleti tervet.

A 18. pontban a Városüzemeltetési Zrt vezérigazgatói prémiumainak kérdését tárgyalják. Egyhangúan elfogadják a 2010-es prémiumkifizetést és a 2011-es prémiumfeladatok meghatározását.

11:47-12:30

Fürdővita

16. Fetser János kért szót: – Amikor a Városgazdálkodás élére választottunk vezetőt el akartam mondani, hogy örülni kell, hogy nem Benkő Ferencet választották. A fürdőbe a sok pénz ellenére totálisan tönkretette a fürdőt az igazgató. Vendég nincs, csak veszteség, ezért azonnali hatállyal fel kellett volna menteni és felelősségre kellett volna vonni – mondta. Hozzátette, hogy azóta van eredmény, mióta Elekes Lajos figyeli a történéseket, és a tavalyi 80 millióval szemben idén csak 40 milliós a veszteség. Azt is kiemelte, hogy Benkő Ferenc vezetése alatt a fürdő elvesztette kiváló pozícióját a környékbeli fürdőkkel szemben. Úgy véli, hogy a Városgazdálkodással való összevonás után csak szépíteni lehet ezt az eredményt.

Jámbor Nándor úgy fogalmazott, hogy a rendkívül rossz eredményben az mutatkozik meg, hogy az embereknek egyre kevesebb a pénze, ezért kevesebb a látogató. – Azonban emellett szemléletváltásra is szükség van a fürdőnél. A gyerekek vízhez szoktatása, a fürdőkultúra kialakítása az elmúlt évtizedekben elmaradt, ennek a hátrányát érezzük most. Ilyen programot kell indítani a városnak és a fürdőnek, mindannyiunk érdeke, hogy a fürdő jól működjön hosszú távon. Ha a 14 év alatti gyerekeknek ingyen lenne a fürdő, véleményem szerint sokuknál kialakulna az a fürdőkultúra, melyből a város pár év múlva profitálhatna.

Az MSZP-s Füvesi Sándor számokat sorolt: – 2008-ban 51, 2009-ben 83, 2010-ben 40 millió volt a veszteség. Csak így tovább! Megértem, hogy az elmúlt 2 évben válság volt, de 2008-ban nem volt és mégis hatalmas veszteség volt. Ilyenkor jön, hogy esik az eső. Itt évek óta esik? Mert a jegyeladásból látszik, évek óta kevesebben mennek ki a fürdőbe. Hogy a parkfürdőben esik az eső az rendben, de a szaunában és az élményfürdőben is esett? – fogalmazott. Hozzátette még, éppen az előterjesztésben olvasható, hogy az elmúlt években nem volt megfelelő a marketing és a belső munka amiből azt szűrte le, hogy a fürdő vezetője alkalmatlan.
– Először ki kellene takarítani a medencéket, utána kellene ilyen nagy szavakat leírni – mondta.

Benkő Ferenc vezérigazgató az elhangzottakra úgy reagált, hogy Gyopárosfürdő a lehető legmagasabb, négy csillagos minősítéssel rendelkezik.
– A fürdőnek nagy károkat okoznak ezek a megszólalások. Mikor 2008-ban átvettem a fürdő vezetését, napi szinten 1,4 millió forint volt a fürdő költsége. Most, 3 évvel később ez az összeg 1,2 millió. Sajnálom, hogy nincs itt Varga Zoltán MSZP-s országgyűlési képviselő, aki heti rendszerességgel kint van a fürdőben soha semmilyen panaszt nem mondott a tisztaságra.

Elekes Lajos megkérdezte Füvesit, hogy mikor volt kint utoljára a fürdőben, hogy ennyire tudja, hogyan néznek ki a medencék.
– Naponta többször takarítják a munkatársat az egész fürdőt, melyet szigorúan ellenőriznek. És ne viszonyítsák Gyopárosfürdőt Sárvárhoz vagy Hajdúszoboszlóhoz, semmilyen mértékben nem lehet velük versenyezni. Nincs autópályának, a román vendégeknek eljutni ezeken az utakon ide eljutni kalandtúra, többször meggondolják. Benkő urat nem kell megdicsérni azért, mert veszteséges a fürdő. De látni kell, hogy az elmúlt egy évben hatalmas munkát végeztek az ott dolgozók, és csökkent a veszteség. Két lehetőség van: vagy lakatot teszünk a fürdőre és megspóroljuk a pénzt, vagy összefogva dolgozunk azért, hogy a fürdő jól működjön és gazdaságos legyen – mondta Elekes, aki hozzátette, hogy a csatolt marketing tervet a fürdő igazgatósága nem fogadta még el.

Fetser szerint az lenne a jó módszer, hogy normálisan vezessék a fürdőt és hozzáértők üljenek a megfelelő helyeken. Hozzátette, hogy az elmúlt években a fideszes vezetők tönkretették a fürdőt.

Zalai Mihály elmondta, hogy az élményfürdőt 2006 óta gázzal fűtik, melynek ára elképesztő módon emelkedett és ez hatalmas költséget ró a fürdőre, ennek ellenére csökkentették a működési költséget. – Úgy tudom, hogy a dél-alföldön nincs olyan fürdő, mely a helyi lakosoknak 50 % kedvezményt biztosít. Emellett szomorú, hogy Fetser és Füvesi képviselők ilyen hangnemben bírálják a város fürdőjét.

Jámbor Nándor szerint a fürdő jövője érdekében nem versenyezni kellene a környező fürdőkkel, hanem együttműködni.
– Valljuk be, Orosházán a fesztiválok kivételével nem tudunk  a vendégeknek egész hetes programot biztosítani. Ezért kérem, hogy működjünk együtt a környező fürdőkkel – mondta, amihez Zalai hozzátette, egyetért a felvetéssel, ezért született meg az előző ülésen az a döntés, hogy a fürdőket egy érdekszövetségbe hozzák.

A polgármester elmondta, az eredménnyel nem lehetnek elégedettek, hiszen veszteséges a fürdő. De hozzátette, hogy Elekes alpolgármester vezetésével elindult a munka, hogy gazdaságossá tegyék a működést.
– Ennek egyik legfontosabb eleme volt, hogy megszereztük azt az 1%-os tulajdonrészt, amely az elmúlt években rendre megvétózta a város érdekeit. Az is fontos lenne, hogy a gyógykezelések száma is újra emelkedjen, hiszen itt is nagy bevételkiesés van – mondta. Megfogalmazta azon véleményét, hogy a fürdők közötti együttműködéseket valóban erősítani kell, de itt alapvetően verseny van. Elmondta, hogy Romániát is érintette a gazdasági válság, innen is kevesebb vendég érkezett. – Az sem igaz, hogy az orosházi fürdő drága, hisz az összehasonlításból látszik, a középkategóriába tartozik e tekintetben.

10 igen, 4 nem, 1 tartózkodással elfogadták a fürdő beszámolóját.

11:46

Művház beszámoló

A 14-es pontnál vagyunk. A Petőfi Kht. tavalyi mérlege, idei terve kapcsán Elekes Lajos kiemelte, hogy ez az a társaság, ami változatlan támogatás mellett, szigorú gazdálkodással és saját bevételek növelésével próbálja elvégezni azt a feladatot, amit a köz ráró. Kovács Árpád köszönetet mond, úgy véli színvonalas az itt végzett munka. Ehhez csatlakozik Dávid Zoltán és Dancsó József is. Az előterjesztést a testület többsége elfogadta.

A 15. pontban megszavazták a Petőfi Kulturális Kft új felügyelő bizottsági tagját.

11:18-11:45

Médiavita

A 13-as pontnál vagyunk, ami a Média Kft. tavalyi évi beszámolója.

Füvesi Sándor (MSZP) szót kért: – Évek óta bíráljuk a Média kft. munkáját. Egyrészt túlzónak tartjuk az önkormányzati támogatás mértékét és tartalmilag is gondunk van, mert úgy véljük, hogy a Fidesz pártszócsöve – mondta. Megkérdezte, hogy a fizetések mellett miért vannak vállalkozói díjak 13 millió forintért, melyet elég soknak tart. Kérdi, hogy anyag, irodaszer beszerzésre nem sok-e 1 millió 200 ezer forint. – Iskolára nincs pénz, de erre sikerül elkölteni ennyi pénzt. A 2011. évi tervezet szerint 63 millió forintból gazdálkodnak, amiből 49 millió a tervezett önkormányzati támogatás, de a 22 milliós vállalkozói díjat sokallom.

Irimiás László ügyvezető válaszolt és elmondta, hogy a nyomtatvány költségek abból adódnak, hogy külső kiadványokat és készít a Média Kft megrendelésre, melynek egyértelműen vannak plusz költségei. Hozzátette, hogy a bérek három részből tevődnek össze: egyrészt a klasszikus bér, másrészt a megbízási és harmadrészt azok, akik vállalkozóként dolgoznak.

Zalai Mihály Füvesinek reflektál: – Ha a Média kft pártos csatornát működtetne, akkor Füvesi úr nem mondhatná el kritikáját az orosháziaknak. Ez is újítás. Az Orosházi Élet nem a polgármester hírcsatornája – mint az volt korábban – ahol fotókkal reklámozza magát. Az ellenzék mindhárom csatornán – Orosházi Élet, OrosCafé, Orosházi Városi TV – megjelenhet. Mindhárom csatornát egyre többe követik. A cég 2010-es gazdálkodása kiegyensúlyozott volt, a 2011-es év kapcsán pedig kiemelem, hogy a Média kft. külsős munkákat is vállal.

Elekes Lajos alpolgármester azt kéri Füvesitől, hogy az eredménykimutatás részleteit ne keverjek a mérleggel.

Fetser János szerint Zalainak meg kell tanulnia számolnia, mert “Dancsó József több fotóval jelent meg azóta, mint én”. A képviselő kiemeli, a fideszesek korábban sokallták az újság támogatását, most meg kétszer annyit adnak: – Miért van, hogy a városban sok mindenre nincs pénz, a médiára mégis 63 milliót ad a vezetés? – kérdezte Fetser, aki emellett az előző ügyvezetőnek személyét is bírálta, szerinte Poór Csaba a Fidesz bérence, akiről kérdezett is: – Poór Csaba cége, vagy ő, mint magánember számlázott-e 2010-ben a Média Kft-nek? – kérdezte.

Irimiás Láslzó válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy az MSZP emlegette 63 milliós éves támogatás valójában 49 millió, a többi ugyanis hirdetési bevétel. – Poór Csaba fél évig, mint vállalkozó dolgozott a cégnek, ezért számlázta felénk, fél évig pedig munkabért vett fel.

Zalai Mihály elmondta, korábban az újság 30 milliós támogatását valóban sokallták, mert a polgármester hírharsonája volt. Most igaz, hogy több önkormányzati támogatásból jelenik meg a színvonalasabb újság, fejlődött a tévé, nőtt a műsoridő és elindult az OrosCafé.

Füvesi Sándor ismét szót kért: – Ennyi támogatásból a tévé közvetíti a testületi ülést, de lassan már az orosháziak véleménye sem jelenthet meg az OrosCafé-n, tessék megnézni – mondta. Ehhez Fetser hozzátette, a média olyan hatalmi nyomás alatt működik, hogy a demokratikus tájékoztatást lehetetlenné teszi. – Mi hoztuk létre az újságot és sokkal többrétűbb, objektívabb volt Új lehetőség az OrosCafé, de ezzel is megpróbálnak trükközni a városvezetők.

Irimiás László ügyvezető határozottan visszautasította Fetser vádjait: – Az újságíró kollégák tudásuk legjavát adják a mindennapi munkába, és senki nem pártérdekek mentén dolgozik. Az OrosCafé hozzászólásait pedig a mindenki számára nyilvános szabályok szerint kezeljük, és a jó ízlés határait megsértő esetekben töröljük.

Dancsó József polgármester szerint nem igaz, hogy hatalmi túlsúllyal működik a média. – Közszolgálati tevékenységet végeznek, nem tapasztaltam, hogy bárkinek is túlsúlya lenne, az újságírók teszi a dolgukat szakmai alapon. Politikai puffogtatás helyett konkrétumokkal álljanak elő. Arról nem tudok, hogy az újság főszerkesztője fideszes lenne, az OrosCafé pedig önnek is lehetőség képviselő úr, hogy megjelentesse véleményét.

9 igen, 4 nem és 1 tartózkodás mellett elfogadták a napirendet.

11:17

Új igazgató

A 11-es pontban a Városüzemeltetési Zrt. tisztségviselőit választják meg. Csizmadi Ibolya alpolgármester bejelenti, hogy személyes érintettség miatt nem vesz részt a szavazásban.

Dancsó József megköszöni Bánfalviné Feldmann Ágota évtizedes lelkiismeretes munkáját, de kiemeli, nem elbúcsúznak, hanem csak a feladatok változnak meg.

A vezérigazgatói posztra Csizmadia Gergelyt választották határozott időre (2011. szeptember 30-ig) 11 igen és 2 nem szavazattal.

11:14

Vita nélkül elfogadták 9 igen 4 nem mellett a Média Kft. könyvvizsgálójának személyét a 10-es pontban.

Kistérségi társulás

11:02-11:10

8-9. Szünet után folytatódik az ülés.

A 8-as és 9-es pont az orosházi kistérség társulásához kapcsolódik. A 8.-ban a kistérségi társulás elnöke, Dancsó József számol be a társulás előző évi munkájáról. Ennek kapcsán Füvesi Sándor keveselli a beszámoló anyagát.
– Önöknek többségük van a társulásban, ami itt történt az igen kevés. Pályázatot például nem nyújtottak be, az pedig, hogy 2008-ban kivel, milyen megállapodást kötött a társulás, mit keres itt? A gyerekjólét, a mozgókönyvtár mind szép és jó, de a közel 60 millió forintból, amiből működik a kistérség, ennél többet is lehetne tenni.

Dancsó József válaszol: – Nincsenek többségben a fideszes polgármesterek, mert öten vagyunk, a társulásban a településeket képviselők száma pedig 10. Az üléseken egyébként egyhangúan döntöttünk a kérdésekről, itt nem a pártpolitika, hanem az ügyek mentén való munka dönt. A társulás három feladatot vállalt, ezt el is végzi. Várom a képviselő úr felvetését, hogy milyen feladatokat végezzünk még el, mert ezt eddig nem tette meg. Ilyen formában már csak fél évig működhet a társulás, ezért kérem, nagyobb aktivitással vesse bele ebbe a munkába magát. Egyébként, ha olyan rossza lenne a munkánk, akkor nem ide akarna csatlakozni öbb település is más kistérségből – zárta le a polgármester.

A többség MSZP-s nem mellett elfogadta a beszámolót, ahogyan a 9-es pontot is, ebben a jogszabályi változások alapján módosították a társulási megállapodást.

10:31 – 10:50

Kerékpárút Kardoskútra

7. Kerékpárútpályázatnál tartunk.

Füvesi Sándor (MSZP) kapott szót: – Végre jókor, jó összegre, jó időben pályázott a város. Sok sikert kívánok a lobbizáshoz a parlament orosházi frakciójának.

Jámbor Nándor a napirend kapcsán nem vitatja a pályázat fontosságát, de megjegyzi, hogy sokaknak még kerékpárra sem telik. A két település közötti rossz minőségű útszakasz javítását szorgalmazza, mert ez gazdaságilag kifizetődőbb.

Németh Béla (Fidesz) Füvesinek válaszolva elmondta, a város korábban is tudott pályázni, csak most végre olyanok vannak döntéshozó pozícióban, akik dönteni is tudnak. – Korábban már beadtunk erre egy pályázatot, de azt elutasították, előtérbe helyezve a kiskunmajsai tanyaközpontot – mondta el Németh. Az útfelújítás kapcsán kiemelte, minden évben megígérik, “többször mint a mézesmadzag elhúzták az orrunk előtt”, talán jövőre lehet belőle valami. Fetser Jánosnak címezve megjegyezte, hogy az MSZP-s képviselő kormánybiztosként felet az utakért, de nem történt előrelépés.

A gyorsnak ígérkező napirend mégsem gyors, most Zalai Mihály kért szót, hogy kiemelje, a pályázattal a kardoskúti természetvédelmi terület megközelíthetősége ezzel jobbá válik. – Fontos azért is, mert sokan költöznek ki Kardoskútra az alacsonyabb ingatlanárak miatt, munkájuk azonban Orosházához köti őket, nekik is fontos lesz a kerékpárút.

Fetser János (MSZP) Németh Béla szavaira reagált, és jelezte, hogy ő sosem volt a tótkomlósi út kormánybiztosa. Kiemelte, hogy uniós forrásból a Tótkomlós-Orosháza út felújítási terve elkészült, közbeszerzés előtt áll, ezt már tavaly el lehetett volna indítani. A képviselő azt is elmondta, korábban értékelhetetlen volt Orosháza ezen pályázata, fontos pontokat jelentő rovatokat nem töltöttek ki és ezt Fetser János szerint Németh Béla is megerősítheti. – Bízunk benne, hogy a mi támogatásunk mellett ez a beruházás is megvalósul – mondta Fetser.

Németh Béla válaszol: – Ismerem az előkészítő munkát, és azt is, hogy hol dőlt el ennek a sorsa. Nem írhatunk a rovatokba valótlanságot, tanyás területet nem érintett ez az út, akkor oda nem írhattunk be semmit – mondta Németh.

Dancsó a fenti vita kapcsán Thomas Mann-t idézi, “Mélységes mély a múltnak kútja” és kifejezi örömét a pályázat kapcsán. Elmondja, hogy a kaszaperi és tótkomlósi útszakasz kapcsán rendszeresen érdeklődik, lobbizik a felújításért és egyetért Fetser Jánossal, hogy remélhetőleg mihamarabb megszületik a pozitív döntés. Jámbornak elmondja, hogy a kerékpárút fejlesztése nem abból a pénzből történik, mint az utak korszerűsítése, így a kettő között semmi összefüggés nincs.

A képviselők 14 igennel megszavazták a pályázat beadását.

10:26-10:30

Telekeladások

5. Önkormányzati tulajdonú ingatlanok értékesítésre történő kijelölésénél tartunk. És gyorsan tovább is lépünk, a név szerinti szavazás alapján (Jámbor nemet mondott, a többiek igent) elfogadták.

6. A 47-es főút korszerűsítésével kapcsolatos kártalanítási árat megszabó pontnál tartunk.
– A 15 m2-es földért a 3 ezer forintot felháborítóan alacsonynak tartom. Az eddigi gyakorlat az volt, hogy az állam javaslatát elfogadtuk, de én most azt mondom, hogy ne fogadjuk el és egy új eljárás során remélhetőleg az állam egy méltányosabb árat javasol – mondta el a polgármester.

A testület egyöntetűen nemet mondott erre a napirendre és várja, hogy az állam többet adjon a területért.

10:12-10:25

Településrendezés

2-3. Településrendezési eszközök módosítása kapcsán Novák István városi főépítész elmondja, hogy hosszú egyeztetési folyamat után országos szinten is elfogadták a rendezési tervet ám az jóval a határidő után, tegnap délután érkezett meg, ezt ismertették. A jogszabályi változások alapján ábrázolni kell például a belvizes területeket, ásványi anyag lelőhelyeket és több helyi építési szabályzatra vonatkozó változtatást kér az országos főépítész.

Módosító javaslatot tesz a jegyző is a helyi védettség építészeti és természeti értékeire vonatkozóan. Ellenzéki tartózkodással elfogadták a módosított 2-es és az ehhez kapcsolódó 3-as napirendet is. Ez utóbbi kapcsán Zalai Mihály méltányolta, hogy 98-al nőtt azoknak az épületeknek a száma, amik helyi védettség alá kerültek, hiszen ezek az épületek a régi Orosháza emlékét idézik.

Rendőrségi kérdések

09:19 – 10:11

1. Az orosházi rendőrkapitányság tavalyi évi munkájáról szóló beszámoló kapcsán Jámbor Nándor fogalmazta meg kérdéseit.
– Lakossági fórumot tartottunk a közelmúltban Szentetronyán, és a lakosok aról számoltak be, hogy tovább folynak a városrészben a fémlopások, tyúktolvajlások, ez igen megnehezíti az ott élők életét. Lát arra lehetőséget, hogy a közbiztonság érdekében a rendőrség együttműködjön a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesülettel?

Közlekedésrendészeti észrevétele van Bogdánffy Csabának:
– A Sparnál, az Ady kereszteződésében a gyalogosok úgy közlekednek a kerékpárúton, mintha járda lenne, levágják az utat és ezzel zavarják a többi közlekedőt. Ez ellen a járőrök tehetnének valamit.

Dávid Zoltán (Fidesz) a gyalogosrendőri jelenlét hiányát veti fel, a közbiztonság érzetét erősíteni kellene. Kovács Árpád (Fidesz) is úgy véli, romlik a közbiztonság.
– Az emberek úgy vélik, hogy a bokorból sebességmérés nem a közbiztonságot szolgálja. Sokkal inkább bírságoló, pénzbehajtó társaságnak tekintik a rendőrséget, mint az embereket szolgáló és védő szervezetnek – mondta, és a járdán való kerékpározás jelenségére is felhívta a rendőrség figyelmét.

Lövei Ferenc (Fidesz) Jámbor kérdésére reflektálva azt kérdezi a városi kapitánytól, hogy a szentetornyai problémákat képes-e a rendőrség egyedül megoldani? Tóth Zoltánné (Fidesz) az idősek tájékoztatását, míg Csizmadia Ibolya (Fidesz) alpolgármester a fiatalok védelmét (drogproblémák), a szórakozóhelyek fokozott ellenőrzését érintő intézkedésekről kérdez.

Horváth József (Fidesz) is a gyalogosrendőröket hiányolja, kiemelve a piaci napokat, illetve a rendelőt ahol nagy a forgalom. A mezei lopásokat is megemlíti, itt is szükség lenne a rendőri jelenlétre.

Zalai Mihály (Fidesz) alpolgármestert a tiszti állomány stabilabbá tétele érdekli, utalva a rendőrségi beszámoló elején felsorolt személyi változásokra. Örül annak, hogy az illetékességi terület kevésbé fertőzött bűnügyileg, ugyanakkor úgy érzi, a lakosság közbiztonságérzete csökkent.
– Elgondolkodtató a kábítószerrel kapcsolatos eseteknek a száma. A megelőzés és a felderítés tervei érdekelnének. A lopások száma növekedett. Ebben szerepet játszott-e az, hogy a 20 ezer forint alatti lopások a jegyzői hatáskörből átkerültek a rendőrséghez? A betörések száma is nőtt, és ez rombolja a biztonságérzetet.

Az orosházi kapitány válaszol

Czecher Péter orosházi rendőrkapitány válaszol a feltett képviselői kérdésekre: – Szentetornya közbiztonságával kapcsolatban elmondhatom, hogy Orosházán valóban nőtt a bűncselekmények száma, de az illetékességi területen, így Szentetornyán is 10%-kal csökkent. Az idei év első három hónapjáról készült kimutatásból kiderült, hogy kevesebb lett az ismertté vált bűncselekmények száma. Nem érzem, hogy a közbiztonság itt romlott volna. A 20 ezer forint alatti lopások, szabálysértések nem minősülnek bűncselekménynek, tehát nincs hatással a lopások számának növekedésére – sorolta a kapitány, kiemelve, hogy 2010-ben változott a statisztikákra vonatkozó szabályozás, ez befolyásolja a mostani számokat.

Kapitányok a fedélzeten

A betöréses lopások kapcsán kiemeli, tavaly betöréshullám volt a városban, három csoportot fogtak el több hónapos munka során:
– Azóta a betöréses lopások száma visszaesett, 2011 első három hónapjában 60%-kal esett vissza a betöréses lopások száma, kevés bejelentés érkezett azóta is. A kistelepüléseken igaz, hogy 10%-kal csökkent a bűncslekmények száma, de nem tudunk átcsoportosításokat végezni, mert ez szabályozott. Az orosházi közterületekről mindössze két fő hiányzik, a végrehajtó állomány tekintetében pedig egy fő. Átcsoportosításra tehát nincs lehetőség, és szerintem szükség sincs.

Checzer Szentetornyára visszatérve elmondta, 3 fő körzeti megbízott teljesít itt szolgálatot és külön szolgálatot szerveznek: heti három alkalommal nagy erőkkel hajtanak végre ellenőrzéseket, de ettől függetlenül is folyamatos a jelenlét. – Emellett éjszakánként civil autóval két fő p”ortyaszolgálatot” teljesít. Ezt a lakosok talán nem látják, de nem egyszer állítottak elő szabálysértőket.

A közlekedésrendészet kapcsán is válaszolt a kérdésekre. Kiemelte, hogy a SPAR előtt a Szent István szobor irányába tartó kerékpárúton nem tiltott a gyalogosok áthaladása, hiszen nincs a közelben gyalogátkelőhely. A kórház könyékén a parkolás nincs megoldva, a szabálysértések nem szankcionálhatók, mert nincs is tábla, ami a szabályt előírja. A járőrautóból egyébként kiszállnak a járőrök, teljesítenek gyalogos szolgálatot.

Kovács felvetésére úgy reagál, hogy a rendőrség jogalkalmazó szerv, az előírásokat végrehajtja. – Sárga lámpán való áthaladást az orosházi rendőrség soha nem fényképezett, ennek több oka van, például az, hogy szolgálunk és védünk.

A megyei kapitány válaszol

“Pénzbehajtó, rejtekhelyről mérő” rendőrök kapcsán dr. Gyurosovics József dandátábornok megyei főkapitány több észrevételt is tett:
– Ha az emberek nem hajtanak gyorsan, nem mennek át a piroson, nem állnak tilosban, nem bünteti meg őket a rendőr. Fellépünk mindenkivel szemben, aki jogsértő, hiszen nincs mérlegelési jogkörünk. A jogalkotó beemelt több szabálysértési tételt is – biztonsági eszközök használata, mobiltelefonálás, stb- ezekre kiszabott kötelező tarifa van, nincs mérlegelési jogkörünk. Nem büntetünk a sárga lámpán áthajtásért a KRESZ szabályai alapján. A sebességmérés kapcsán érdemes tudni, hogy amint elkészül a fotó a gyorshajtóról, az 8 másodpercen belül Budapesten van – mondta.

Néhány számot is említett: tavaly a megyében 93 ittas közlekedő okozott balesetet, ebből 44 kerékpáros volt, a személyi sérüléses balesetek 24%-át kerékpárosok okozták. Ezért őket fokozottan ellenőrzik.

A Bogdánffy Csaba által említett kritikus kereszteződés kapcsán Gyurosovics javasolja, hogy vizsgálja meg az önkormányzat a lehetőségeket, a rendőrség közlekedési szakemberei ebben szívesen segítenek. Elmondta, a piac ellenőrzését átbeszélik az orosházi kapitánnyal és a rendőrök Orosházán is jelen lesznek a frekventált időpontban. – A gépjárművel szolgálatot teljesítő járőröknek 50%-ban gyalogos szolgálatot kell teljesíteni, ez országos rendelkezés. A kábítószer kapcsán az orosházi kapitányság felderítési mutatója 100%. Jelen vagyunk az oktatási intézményekben és a drog veszélyeire hívjuk fel a figyelmet, ehhez azonban segítség kell, a szülői felelősség kérdése sarkalatos.

– A rendőrség elsődleges feladata ugyanis a felderítés, és ezen a téren komoly eredményeket értünk el, de a megelőzésben a szülőknek igenis részt kell vállalniuk. Fiatalkorúak szeszesitalt, drogot fogyasztanak, éjszaka a kiskorúak nincsenek otthon? Fel kell tenni a kérdést, hogy miért? Mit keres egy 13-14 éves hajnalban a diszkóban? Ez a szülők felelőssége. Meg kellene nézni, hogy mikor és hogyan ér haza, milyen társasággal jár szórakozni. És az iskola felelősségét is megemílteném, mert szeretnénk tőlük is jelzést kapni, mert csak együttműködve lehet eredményeket elérni – mondta Gyurosovics.

Kiemelte, hogy az orosházi parancsnoki állomány megszilárdítása folyamatban van. Lövei Ferenc kérdésére válaszolva elmondta, a rendőrség képes önállóan ellátni és megoldani a feladatokat. – A rendőrségnek Magyarországon nincs alternatívája, a jogszabályok alapján a feladatok nem ruházhatók át senkire. A rendőrség stratégiai partnere az Országos Polgárőrszövetség, annak országos, megyei, helyi szervezeteivel van megállapodása, ha a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület ennek a tagja lesz, akkor a szerződés alapján lehet velük közösen dolgozni, de addig nem. Ráadásul az egyesület ellen éppen törvényességi eljárás van folyamatban, ennek lezárultáig viszont nincs miről beszélni – mondta a megyei kapitány.

A polgármester értékel

– Orosháza közbiztonsága országos számok alapján a legjobbak közé tartozik, még akkor is, ha a lakosság relatív közbiztonságérzete csökkent – mondta Dancsó József polgármester, aki egyetértett a főkapitány azon gondolataival, hogy nagyobb eredményt csak akkor lehet elérni, ha együttműködünk a rendőrséggel.

A közlekedésrendészet kapcsán Dancsó elmondta, hogy a belvárosi kerékpárút kiépülése óta felére csökkent a kerékpáros balesetek száma ezen az útszakaszon. Erősíteni kell a megelőzést, erre igen jó példa a polgármester szerint a Zebra zsaru program.
– Szentetornya kapcsán tudjuk, hogy nehezebb a helyzet, de amióta fokozott rendőri figyelem kíséri ezt a településrészt, azóta javult a közbiztonság. Ez azonban egy folyamat, idő kell és a továbbiakban is fokozott rendőri jelenlétre van itt szükség. Javaslom, hogy állítsunk fel egy olyan rendszert, ami összefogja a tűzoltók, katasztrófavédelem, polgárőrség szervezeteit még jobban, hogy hatékonyabb, gyorsabb legyen az információáramlás, hogy a közbiztonság tovább javuljon. Erre a költségvetésből is áldozzunk. Köszönöm a munkájukat.

14 igen és a jobbik képviselőjének tartózkodása mellett a beszámolót elfogadta a testület.

Napirend előtt

09:07

A napirendek megszavazásával kezdenek. A 26. pontba bejön az Orosházi Gyopárosfürdőért Idegenforgalmi Egyesület 2011. évi támogatása, illetve egy technikai módosítás, ám hogy pontosan mi, azt sajnos nem értettük.

Az ÜSZI átadásáról szóló témát keddi ülésén levette a napiredeni pontjáról a társadalmi kapcsolatok bizottsága, ma reggel egy új előterjesztést tárgyaltak, amit Bogdánffy Csaba nem tud elfogadni
– Nincs benne másról szó, csak az iskola megszüntetéséről, nem tudjuk mi lesz az ott dolgozók, tanulók sorsa. Ez így felelőtlenség, vegyük le napirendről – tette meg ügyrendi javaslatát az MSZP-s képviselő.

A többség ezzel nem értett egyet, a négy „szocialista igen” kevésnek bizonyult. A módosított előterjesztést elfogadta a testület.

Jámbor Nándor jobbikos önkormányzati képviselő bejelentette, hogy országgyűlési képviselőnek kérték fel, amit elfogadott, így május 31. napjával lemond önkormányzati képviselői tisztségéről.

09:00

Lassan, de biztosan gyülekeznek a képviselők a teremben, hamarosan kezdünk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.