- hirdetés -

Szakképzés és stabil piac – a cégvezetők szerint ez kell ahhoz, hogy továbbra is sikeres legyen az üvegipar Orosházán.

Az orosházi üveggyár építése 1961. május 1-jén kezdődött, melyre nagyszabású ünnepség sorozattal emlékeztek az 50. évfordulón. A múlt megidézése után kíváncsiak voltunk a jelenre és a jövőre. Az ünnepi pillanatok közben és után értékelésre kértük az orosházi üvegipar vezetőit. Arról faggattuk a három cégvezetőt, milyen helyzetben vannak az üzemek, és vajon továbbra is Orosháza lesz-e a hazai üveggyártás fellegvára?

Öblösüvegyár: több tízmillió darabos megrendelés

Az orosházi öblösüveggyár sok elemet megtartott a régi technológiából, ám ma már magasabb automatizálási színvonalon dolgoznak – mondta Czellecz Attila, az O-I Manufacturing Magyarország Kft. gyárigazgatója.

Az öblösüveggyár újabb megrendeléseket kapott (Archív fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az elmúlt hónapokban öt új üveget fejlesztettek ki, ezek között van konzerves, üdítős üveg és palack. A termelés hatékonyságának emelése miatt további fejlesztéseket terveznek. – Az elmúlt 2 hónapban teljes mértékben felújítottunk két üveggyártó gépet, ami azt jelenti, hogy sokkal nagyobb rugalmassággal és szélesebb termékskálával tudjuk a vevőinket kiszolgálni.

Hozzátette, az energiahatékonyság terén is javítani kívánják eddigi mutatóikat különböző beruházásokkal. A két felújított üveggyártó gépet kivéve teljes kapacitással gyártottak 2011 első negyedévében. Az már most látszik, hogy az év hátralévő részében is lesz munka.
– Most nyertünk el egy több tízmillió darabos megrendelést egy külföldi piacra, ami azt jelenti, hogy biztosítva van 2011-ben az üveggyártás az öblösüveggyárban, ami biztató a jövőre nézve – fogalmazott Czellecz.

Guardian: a megfelelő hozzáállást is vizsgálják

– A Guardian mindent megtesz azért, hogy a jövőben is eleget tudjon tenni azon küldetésének, hogy termékeivel egyaránt szolgálja az esztétikumot és az energiatakarékosságot – nyilatkozta Finta Ferenc, a Guardian Orosháza Kft. ügyvezetője.

A Guardian folyamatosan fejleszt (Fotó: Rosta Tibor)

– Még az elmúlt, nagyon nehéz években sem feledkeztünk el ezekről a szempontokról, és mind időben, mind pedig költségben jelentős fejlesztésekbe kezdtünk azért, hogy megtaláljuk azokat az új termékeket, amelyek biztosítják majd számunkra a munkát az elkövetkezendő évekre itt Orosházán. Talán jól szemlélteti ezt az a tény, hogy a nanotechnológiás bevonósorunkon az elmúlt három-négy évben háromféle terméket gyártottunk, jelenleg pedig 5 új termék fejlesztése folyik. Ezeknek a termékeknek a gyártásánál természetes elvárás mind a költség-, mind pedig a minőségközpontú munkavégzés. Ezért amikor új dolgozót veszünk fel, a képzettség mellett a megfelelő hozzáállást is vizsgáljuk. Azt szeretnénk, hogy az új dolgozók a lehető leghamarabb beilleszkedjenek a fenti feltételeknek eleget tevő munkatársi körünkbe. Ebből nem tudunk, és nem is kell engednünk, mert Orosházán és környékén van megfelelő utánpótlás.

OROSházaGLAS: óvatos fejlesztésekkel a jobb időkre

– Bármerre megyek, külföldön és az országban is, ha azt mondom, Orosházáról jöttem, mindenki tudja, hogy ott az üveggyár, és ez büszkeséggel tölt el – hangsúlyozza Pálfai Tamás, az OROSházaGLAS Kft ügyvezetője.

Kellenek a jó szakemberek az OROSházaGLAS üzemébe (Fotó: Melega Krisztián)

– Arra is büszke vagyok, hogy az elmúlt években a válság sújtotta építőipar nem rántott bennünket magával. A 2009-es kiugróan jó év után 2010-ben már szerény nyereséggel számolhattunk csak, 2011-ben a tétova első negyedév után talán bizakodóbbak lehetünk. Célunk a kilábalásig megőrizni piaci helyzetünket és óvatos fejlesztésekkel készülni a jobb időkre. Ennek fényében állítottunk üzembe egy új 14 fejes csiszológépet áprilisban és hamarosan érkezik az új üvegfestő sorunk is. Dolgozóink nagyon komoly eredményeket értek el pl. a minőség javítása terén az utóbbi hónapokban, egy igazán elkötelezett csapat tevékenykedik nap, mint nap ebben a nehéz gazdasági környezetben a közös jövőnk érdekében.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.