- hirdetés -

Karakteres, határozott ecsetvonások, jellegzetes vonalvezetés és színvilág, ugyanakkor színes, impulzív képek a világról – Pirer Gyula így látja a tájat, a természetet.

Elsősorban ezt festi meg, főleg olajjal, de kísérletezik más technikákkal is. Tájképei, virág csendéletei, tollrajzai aprólékos, gondos munkáról tanúskodnak. A szabályok tisztelete és az alkotói szabadság egymásnak feszülése hoz izgalmat festményeibe. Hangulata befolyásolja, hogy percek alatt válik-e képpé egy ötlet, amit aztán hetekig javítgat, alakít.

Pirer Gyula ecsetvezetésében sokan felfedezik Van Gogh hatását, ami nem véletlen, hisz az impresszionistákat szereti, tanulmányozza. Fél évszázada fest, nyugdíjas évei alatt intenzívebben, de mindig fegyelmezetten a kisszobában az ágy előtt, egy fóliával gondosan letakart zsebkendőnyi „műteremben”, a sok könyv és festmény között.

Alkotás és alkotója, Pirer Gyula (Fotó: Rosta Tibor)

Nem messze tőle a szobabicikli, hogy télen is formában maradjon, mert akinek fiatalon élete része volt a sport, annak ugyanolyan szüksége van a mozgásra, mint a festésre, vagy a gondoskodó feleségre, akinek már természetes ez a „felfordulás” az amúgy gondosan rendben tartott lakásban. Közös családi kirándulások emlékét őrzi több festmény, az élmények közül nem egyet többféleképpen feldolgoz. A tájban fodrozódó felhők, lankák, vizek és erdők érzelmekkel vannak tele.

Olyan embernek ismertem meg, aki nem fut a lehetőségek után, de ha azok adódnak, szívesen él velük: rangos vándorkiállításra adja képét, országos alkotótáborokban vesz részt. A helyi alkotóközösségekbe nem jár, saját ritmusa szerint szeret festeni.

Képeit június 10-ig az Amadeus Kávéházban láthatjuk, az Orosháza Fesztiválon lányával (Pirer Kata fotós) és unokájával (Lengyel Balázs kézműves) lesz közös tárlata.

Pirer Gyula 1933-ban született Békésen, a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola földrajz – rajz szakán végzett. Részt vett közös tárlatokon, Orosházán és Kiskunfélegyházán önálló kiállításai voltak. Képei rendszeresen szerepelnek az Amatőr Alkotók megyei tárlatán, közülük több az országos kiállításra is eljutott. Képei között akadnak akvarellek, tollrajzok és olyan vázlatok is, melyek későbbi, olajfestmény változata szintén fellelhető valamelyik galériában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.