- hirdetés -

Mintegy másfél millió forint értékben újult meg Szentetornyán a volt iskola épülete, melyben több civil szervezet is otthonra lelt.

A szentetornyai volt általános iskola épületét – ahol most a Magunkért- Egymásért Civil Egyesület és a Magyar Tartalékos Szövetség Orosházai Szervezete működik – az önkormányzat által biztosított 2011. évi közmunka terhére újították fel az elmúlt hetekben.

A hivatalos átadón május 11-én, szerdán dr. Dancsó József polgármester kiemelte, hogy a közcélú foglalkoztatottak keze munkája alatt végre méltó módon megújult a volt szentetornyai iskola.
– A megszépült épület reményeink szerint hosszú éveken át szolgálja majd a köz javát, rengeteg eseménynek, összejövetelnek ad majd helyet. Az utóbbi években valódi közösségi tér alakult ki Szentetornyán, melyre büszkék lehetnek az itteniek. Bízom benne, hogy a kívül-belül megszépült épület újabb lökést ad majd a helyi közösségnek – hangsúlyozta a városvezető.

Az átadó után a Magunkért- Egymásért Civil Egyesület elnöke, Csordás Mihály elmondta, minden hétfőn vannak olyan összejövetelek, melyekre 30-40 nyugdíjas megy el. Az egyesület elnöke reményét fejezte ki, hogy a jövőben a középkorúak és a fiatalok is felfedezik maguknak a felújított közösségi házat.

Vakolás, festés, felújítás

Az épületet összesen 700 ezer forintból, közmunkások közreműködésével, a Városüzemeltetési És Szolgáltató Zrt. közreműködésével újították fel.

Kívül-belül megszépült az épület
(Fotó: Melega Krisztián)

– Ez a 700 ezer forint a keretösszeg, melyet a képviselő-testület hagyott jóvá. Ha ehhez hozzáadjuk a munkadíjat, akkor jön ki, hogy 1,5 millió forint értékű épület felújítási munkát végeztünk – mondta Mák Szabolcs városüzemeltetési csoportvezető.

A szakember hozzátette, hogy a pár évvel ezelőtti felújítás ellenére az épület külső homlokzata már igen megviselt volt, a sok csapadék miatt teljesen átnedvesedett, a vakolatot igen nagy felületen ledobta. A közmunkások a tönkrement részeket tégláig, agyagtapasztásig leverték és a felületén új vakolatot készítettek, ezt pedig homlokzat festékkel lefestették. Kijavították és lefestették a volt iskola melléképületeinek teljes homlokzatát és annak belső helységeit, nyílászáróit is.

Az épület belső tereiben is dolgoztak. A nyugdíjas klub belső helységeit kifestették, kimeszelték, a lambériát kijavították, az ajtókat és az ablakokat megjavították, utána mázolták. Az elavult elektromos szerelvényeket is korszerűsítették és kialakítottak egy kiskonyhát is. A katonai klub által használt helységben konyhai- és mosakodó sarkot építettek, a hibás hajópadló részeket felújították, a nyílászárókat kijavították és mázolták, a helységeket kifestették.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.