- hirdetés -

Párás a levegő az orosházi levéltárban, a kötetek penészedni kezdtek. Az iratritkaságok megóvása érdekében a gyülekezet szigetelteti a gyülekezeti házat, ahol a levéltár található.

Az orosházi evangélikus gyülekezet levéltárában pótolhatatlan kötetek őrzik Orosháza múltját. A régi iratok rendkívül fontosak, Szárazné Kőrösy Edit levéltáros úgy fogalmazott, ha a köteteket kár éri, azzal jóvátehetetlen veszteség éri a várost is.

A levéltár elsőrendűen fontos adatokat tartalmaz a történeti kutatás számára. Az iratoknak azonban ellensége az idő. Ezért a páratlan köteteket a levéltár folyamatosan restaurálni igyekszik. A kötet állapotától a lapok vastagságán át több minden meghatározza az árat – egy-egy darab restaurálása több százezer forintba kerül. Ezt főként pályázati pénzből, és (a szűkös lehetőségekhez mérten) az evangélikus egyházközség költségvetéséből oldják meg.

Az iratritkaságok másik ellensége az orosházi levéltár párás levegője. A levéltárban folyamatosan mérik és jegyzik a páratartalmat, forgatják, szellőztetik a köteteket, ám a penészfoltok megjelentek a borítókon. A gyülekezeti ház meglehetősen öreg épület, az 1900-as évek elején épült. Nincs szigetelve, így a falak nedvesednek, a pincében áll a víz. Ugyan folyamatos a küzdelem a víz ellen, de a megoldást a falak szigetelése jelenti. Erre költi az önkormányzattól kapott 3 millió forintos támogatást az egyházközség.

Még az idén felújítják

– Bontani kell, a padlót felszedni, majd a falakról leverni a vakolatot és utána jöhet a szigetelés. Ez részben a fal átvágásával, részben injektálással (a falakba fúrt lyukakat vegyszerrel feltöltik) történik, utána vissza kell állítani az eredeti állapotot. Nem elegendő csupán az irattár falainak szigetelése, a környező helyiségeket is feltétlen szükséges, mert a víz megkeresi az utat – tudtuk meg Jantos Istvántól, az egyházközség felügyelőjétől.

A munkálatok idejére az iratritkaságokat egy másik épületben helyezik el,  ám hosszú távon nincs az iratok tárolására hely a jelenlegin kívül, ezért ezt kell felújítani. A szakvélemény, az elvégzendő munka felmérése és a költségvetés már megvan – az irattár és a környező helyiségek szigetelése több lesz, mint 3 millió forint, ezért az önkormányzat támogatása mellé az egyházközség igyekszik más forrást is találni.

A város képviselő-testülete az április ülésen döntött arról, hogy 3-3 millió forinttal támogatja a történelmi egyházakat. A katolikus gyülekezet a plébánia korszerűsítésére, míg a reformátusok a templom tetőszerkezetének javítására fordítják a támogatást.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.