- hirdetés -

Megnövekedett feladatok, megnövekedett esetszámok – másik épület kellene a Kistérségi Gyermekjóléti Központ számára.

2010-ben összesen 394 családdal, valamint 863 gyermekkel folytattak szakmai munkát a Kistérségi Gyermekjóléti Központ munkatársai – derült ki a tavalyi év értékeléséből. A központ második éve működik kistérségi fenntartásban. Az Orosházi Kistérség Többcélú Társulása április 29-i ülésére a tavalyi évi munkát a közelmúltban kinevezett vezető, Szegi Katalin foglalta össze. A gyermekjóléti szolgálat feladati közé tartozik a veszélyeztetettséget észlelő- és jelzőrendszer működtetése – ezzel a potenciálisan veszélyeztetett gyerekeknek tudnak minél gyorsabban segíteni. Tavaly összesen 1137 alkalommal érkezett jelzés a kistérség felé, ebből a legtöbb az általános iskolából (235), a védőnőktől (206), a lakosság pedig 136 esetben jelezte, vélhetően bajban van egy gyermek.

A beérkezett jelzések száma megnövekedett: a 2009-es évhez képest 59 jelzéssel többet kaptak a gyermekjóléti munkatársai tavaly.

A beszámolóból az is kiderült, hogy a Gyermekjóléti Központ feladatai nagymértékben növekedtek (tanácsadás, információnyújtás, örökbefogadással kapcsolatos intézkedés, jogi tanácsadás). A szakmai tevékenységek száma 2010-ben 12051 volt, 1499 alkalommal több, mint az azt megelőző évben.

A gyermekjóléti központ ismét jelezte a kistérség számára, hogy a Hajnal utcai központi intézmény épülete nem megfelelő. Mindössze két iroda van, ahol a munkatársak zsúfoltan dolgoznak. Nem tudnak például négyszemközt beszélgetni az ügyfelekkel, ennek helyszíne gyakran a folyosó. A szétvált családok tagjainak találkozására sem alkalmas az épület. Átmeneti megoldásként egy úgynevezett interjúszoba a rendelkezésükre áll az Egyesített Szociális Intézménnyel kötött megállapodás keretében, hosszú távon azonban egy megfelelő ingatlanra lenne szükség.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.